Hirdetés

Sony Xperia Z5 Compact - tökéletes kispajtás?

Hardver, TimeScape UI

Túlmelegedési és konstrukciós mizéria ide vagy oda, a Sonynál úgy döntöttek, hogy a nagytestvérekhez hasonlóan a kompakt változat is megkapja a jelenlegi legerősebb Qualcomm chipsetet, vagyis a 28 nanométeres csíkszélességű, 64 bites Snapdragon 810-et. Az ARMv8 architektúrájú processzorban négy darab 2 GHz-en pörgő Cortex-A57, és ugyanennyi 1,5 GHz-en dolgozó Cortex-A53 magot találunk. Az Adreno 430 grafikus gyorsítónak gyerekjáték meghajtania a HD kijelzőt, ellenben nagy port kavart, hogy miért csak 2 gigabájtnyi rendszermemóriát kapott a készülék. A Sony szerint ez is bőven elég a gördülékeny rendszersebességhez, ami igaz, csak az a baj, hogy ha már ennyi pénzt kifizet az ember egy telefonért, akkor elvárná, hogy legyen tartalék a hardverben, szóval itt talán egy kicsit mellélőttek a japánok. Az viszont mindenképpen dicsérendő, hogy 32 GB-os háttértár került a mobilba, bár ebből elég sokat, körülbelül 9,42 gigabájtot lecsíp a rendszer. A microSD kártya támogatása azonban gyógyír lehet a nagyobb fájlokat magukkal hordozó felhasználóknak, ráadásul a rendszer arra is lehetőséget biztosít, hogy az adatokat áthelyezzük a plusz adattárolóra. A rezgőmotor erőteljes, értesítések esetén érezhetően dorombol a szerkezet.

Oldalt virít az Xperia felirat
Oldalt virít az Xperia felirat [+]

Teljesítmény-teszt
Benchmark Sony Xperia Z5 Compact Sony Xperia Z3 Compact Xiaomi Mi-4 Samsung Galaxy Alpha
AnTuTu 5.x Benchmark 61582 pont 41930 pont 44690 pont 52120 pont
Vellamo Browser 3824 pont 2583 pont 2345 pont 3190 pont
Vellamo Metal 1757 pont 1545 pont 1568 pont 1550 pont
Geekbench 3 (single) 1264 pont 965 pont 1008 pont 939 pont
Geekbench 3 (multi) 3655 pont 2717 pont 3065 pont 3188 pont
GFXBench Manhattan onscreen 47,0 fps 25,5 fps 11,3 fps 25,2 fps
Manhattan offscreen 1080p 25,0 fps 11,9 fps 10,7 fps 13,4 fps
GFXBench T-Rex onscreen 56,0 fps 40,9 fps 27,7 fps 48,1 fps
T-Rex offscreen 1080p 56,0 fps 27,2 fps 27,1 fps 31,3 fps

Ahogy a fenti táblázatból jól látszik, a Z5 Compact körberöhögi teljesítmény terén elődjét, pedig az a telefon sem volt piskóta ilyen téren. A Snapdragon 810 chipsetet pont a Sony használja a 4K kijelzővel szerelt mobiljának meghajtására, nem véletlen, hogy a HD felbontás még csak meg sem izzasztja a kütyüt. A tenyerünket már egy kicsit jobban, átlagos felhasználás esetén nincs gond, a rendszersebesség is elképesztően gyors, reszponzív a szoftver, mindenre azonnal reagál. Egy kicsit forróbb fejűség következik be benchmarkolás vagy hosszabb játék során, és utóbbinál nem az Angry Birdsre gondolok, hanem mondjuk a Real Racing 3-ra. Megakadás még az összetettebb alkalmazásokból kilépve sem fordul elő, maximum többet kell várni ilyenkor, szóval a két gigabájt RAM tényleg nem kevés, bár azért több app háttérben futtatása miatt szükségszerű lett volna megnövelni a rendszermemória méretét.


[+]

A készüléken az Android 5.1.1 Lollipop operációs rendszer fut, természetesen a Sony egyedi, TimeScape UI névre hallgató felületével. Hogy mikor jön rá a Marshmallow, arról még nem adott tájékoztatást a japán vállalat, ám minden bizonnyal idén még nem fog mályvacukorkában fürdeni ez a modell. A szoftver működése nem különbözik a legtöbb androidos társától, a zárolt képernyőn nem csupán az értesítéseket láthatjuk, hanem a bal illetve a jobb alsó sarokból felfelé legyintve azonnal elérjük a kamerát és a tárcsázót. Főképernyőből többet megadhatunk, ezek közül mindegyik személyre szabható widgetekkel, ikonokkal, háttérképpel.


[+]

A menüben az applikációkat többféle szempont szerint rendezhetjük, mappázni viszont itt nem lehet, mint ahogy a négyszer öt ikonnál többet sem lehet megjeleníteni egyszerre. Alul a vezérlőgombok sorrendje, mint korábban mondottam, sajnos nem változtatható, illetve az sem adható meg (mint például az LG-nél), hogy mely programok esetén tűnjenek el automatikusan. Az alkalmazásváltóban kártyalapok formájában látszódnak a futó alkalmazások, alul pedig a miniappok ikonjait fedezhetjük fel. Ezek segítségével felugró ablakban tekinthetjük meg például a számológépet, az időzítőt, a böngészőt, a naptárat, valamint a zenéket.


[+]

A tárcsázóból számok és betűk alapján kereshetünk a névjegyek között, amikhez egyébként telefonszám, cím, email, szervezet, csoport, webhely és csengőhang rendelhető, a kapcsolatokat importálhatjuk USB-tárról vagy microSD kártyáról. Nekünk, magyaroknak borzasztóan hasznos, hogy a billentyűzet négy soros, így nem csak a szokásos qwertz gombokat találjuk, hanem felül az ékezetes karakterek is megjelennek (ha nem szeretnék, akkor eltüntethetjük ezt a sort), vagyis sokkal könnyebb e-maileket írni, legalábbis akkor, ha hozzászokunk az aprócska kijelzőhöz és karakterekhez, mert azért néha-néha félre lehet ütni gépelés közben. Apropó email, a gyári szoftver kiválóan működik, kezeli az IMAP, a POP3 és az Exchange fiókokat, de ami a legjobb, hogy akár az összes levelet szinkronizálhatjuk, nem csak egy vagy két hónapot, mondjuk azt már nem lehet beállítani, hogy jobbra vagy balra csúsztatás esetén mitévő legyen a program. Van fájlkezelő, a telefon kezeli a külső eszközökön tárolt tartalmat, röviden és tömören OTG-képes.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • Sony

Azóta történt

 • Vagy jön a profit, vagy nem lesz Sony Mobile?

  Nagyon sokszor felmerült, hogy a japánok a veszteséges üzletágukat végleg megszüntetnék, amit a vállalatnál eddig tagadtak, de most a hírek szerint újra elővették a témát.

 • Mobilarena TV: Van ujj a nap alatt

  Már az Xperiák is ékeskednek biometrikus azonosítóval, és bár csak pár hónap telt el a Z3+ megjelenése óta, a Sony elég újdonságot belepakolt a Z5-be, hogy méltó utódja legyen.

 • Sony Xperia Z5 - nem gyűjti, olvassa az ujjlenyomatot

  Nulláról újratervezett Xperia helyett fontos és üdvözölendő friss tulajdonságokkal érkezett meg a Sony legújabb 5,2 hüvelykes versenyzője, amely mutatósabb, mint valaha.

 • Note5, Z5 Compact rendszerfrissítések

  A Sony a Z5 Compact érintőkijelző hibáinak gyors javítását ígéri, a Samsung pedig már elérhetővé tette szoftvercsomagját, amely üzemidőben ígér előrelépést.

Előzmények

Hirdetés