Hirdetés

Sony Xperia Z1 Compact - kis test, nagy lélek

Hirdetés

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

A Z1 Compact az adatkommunikációs képességű okostelefonok egyik ásza. A lapkakészletnek köszönhetően Cat-4-es LTE modem került bele, így akár 150 Mbps letöltési és 50 Mbps feltöltési sebesség is elérhető, ha pedig nem áll rendelkezésünkre ilyen hálózat, akkor is elviekben 42 Mbps sebességet mérhetünk. A WiFi modul a 802.11a/b/g/n/ac szabványok támogatása mellett DLNA-t és internetmegosztást is tud. A 4.0-s Bluetooth mellett nem maradt ki az NFC chip sem, így akár mobilunk segítségével is fizethetünk. A beépített A-GPS egység látja a GLONASS műholdakat, ezáltal az átlagnál sokkal gyorsabban pozicionál, mentem vele a városban és egy pillanatig nem hagyott faképnél. Telefonáláskor a hangminőség nagyon jó, bár igaz ami igaz, maximális hangerőn egy kicsit torzított a hangszóró.

Sony Xperia Z1 Compact screen shot Sony Xperia Z1 Compact screen shot

A böngésző ugyanolyan reszponzív, mint maga a telefon. Pillanatok alatt betöltődnek a honlapok, hiába van rengeteg kép, ezeket villámgyorsan megjeleníti a készülék. A Flash csak egy másik, erre a célra készített program segítségével érhető el, mivel a Sony kizárólag a Chrome-ot telepíti, ami mellőzi az efféle támogatásokat. A könyvjelzőket és az előzményeket ellenben tudjuk szinkronizálni az asztali variánssal, így legalább nem kell újra bepötyögni vagy elmenteni mindent. A sortördelés nem működik, ez nem tudom miért nem alapfunkció, de a kijelző mérete és felbontása nem mindig elég arra, hogy minden rendesen elférjen rajta.

Sony Xperia Z1 Compact
[+]

Értékelés: Sony Xperia Z1 Compact
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 10 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 10 pont
Multimédia
Vizuális 9 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

A tesztalanyunkban található 18 óra beszélgetést ígérő akkumulátor 2300 mAh kapacitású, ami 700 mAh-val kevesebb, mint ami a Z1-ben található. Mivel a kijelző kisebb méretű és felbontású, így ez is elegendő az egy-két napos üzemidőhöz, a játékok és a 3G-n történő netezés harap bele leginkább az akkuba. Szoftveresen lehet azért még játszani a készenléti idővel, különböző energiagazdálkodási lehetőségeket (Stamina, helyelapú WiFi) lehet e célra aktiválni.

A Sony önbizalmával nem volt gond eddig sem, az Xperia Z1 Compact után pedig pláne nem lesz. Egy majdnem tökéletes telefonról beszélünk, és itt most nem az elfogultság szól belőlem, hanem a tények ismeretének fényében mondom ezt. Adott egy normális méretű telefon, ami vízálló, prémium anyaghasználattal és gyönyörű dizájnnal rendelkezik, hardveres téren pedig az egyik legerősebb készülék a piacon. A japán gyártó végre belátta, hogy nem vezetett sikerre az eddigi kijelzőtechnológia, így egy IPS panelt dobtak a masinába, amit megfejeltek még egy kis Triluminos technológiával. A végeredmény? Az eddigi legjobb megjelenítővel rendelkező Sony telefon, éles képpel, tökéletes betekintési szöggel. Kiválóan lehet vele navigálni, a mobilnetezés élmény, a kamera viszont nem sokkal jobb az átlagnál, bár még ehhez dedikált gombbal is rendelkezik a telefon. Az egyetlen probléma a 170 ezer forintos hivatalos ár, ami ugyan kúszhat még lefelé, pláne ha bekerül szürkeimportos kínálatba, de most soknak mondható. Még akkor is így van ez, ha szinte nincs még egy ilyen erős és kompakt mobil a piacon, egyedül az iPhone 5s jelenthet hasonlóan jó alternatívát, persze az sem egy filléres mulatság. Aki nagyobb tepsire vágyik, annak viszont rengeteg más választása akad, kezdve a LG G2-től egészen tesztalanyunk nagytestvéréig. Ha esik majd az ára, vagy bekerül szolgáltatói kínálatba (márpedig miért ne történne meg ez), akkor az egyik legajánlottabb telefon lesz, addig viszont ennyiért most sem kaphat tetszett plecsninél jobbat.

Sony Xperia Z1 Compact

Legendd

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Sony

Azóta történt

Előzmények

 • Sony Xperia Z1 - vissza a kamerához

  A japán gyártó az elmúlt pár évben nem feltétlenül kamatoztatta a képalkotással kapcsolatos teljes tudását mobiljaiban. Most is inkább elméletben teszik meg.

 • Sony Xperia ZR - ugrás a medencébe

  A japánok újdonsága az igazi vízállóságot hozza el nekünk, víz alatti fényképezést tesz lehetővé, ráadásul mindezek mellett hardveres téren is az élen jár.

 • Sony Xperia SP - a jónevű japán

  Az Xperia S utódjának tekinthető készüléknek csak itthon cseng bénán a neve, senkiháziak kezében a popszakma, de a Sony mobilos részlege szerencsére nem járt így.

Hirdetés