Sony Xperia SP - a jónevű japán

Doboz, külső

A csomag a Sony telefonok megszokott doboza, inkább fehér, néhol fekete, kicsit hajtogatni kell erre-arra, hogy hozzá tudjunk jutni a cuccokhoz, ami a telefonon kívül egy töltőfejet, egy microUSB kábelt és egy közepes fülest jelent. A készülék fehérben, feketében és pirosban létezik, mi szerencsére a legsötétebb árnyalatot kaptuk, ami remélhetőleg nem célzás az intellektuális képességeinkre, hanem inkább odafigyelés, hiszen mindig, mindenkinek az orrára kötjük, hogy fehér terméket hangsúlyozottan ne küldjön, mert szívás megfotózni.

Sony Xperia SP
[+]

Kivettem a dobozból és azt mondtam egészen hirtelen, hogy ez de rohadt nehéz. És akkor még azt hittem, hogy az akku nincs is benne, de ebben tévedtem, mert úgy benne van, hogy nem is lehetne nélküle, lévén nem cserélhető. Ettől még az SP 155 gramm, ami a szinte ugyanilyen méretű Xperia S-nél 11 grammal több. Lehet erre azt mondani, hogy az ilyesmit meg sem érzi az ember, de nem csak nekem volt ez a benyomásom. Nem mondom, hogy zavaró, csak eleinte feltűnik, aztán megszokja az ember és egy idő után majd azt mondja az ilyen kritikákra, hogy ettől "férfias". Miközben nem, az Alcatel One Touch Idolt, ami még nagyobb is, de 46 grammal könnyebb, sokkal, de sokkal jobb fogni. Tény ugyanakkor, hogy az SP burkolatát egy alumínium keretre feszítette rá a Sony, ettől érződik az átlagnál robusztusabbnak, bár a körbefutó fémet meg is festették, így nem tűnik fel annyira, hogy mivel is van dolgunk.

Sony Xperia SP
[+]

Az Xperia SP ugyanakkor kifejezetten jól néz ki, masszív benyomást kelt, mégsem egy orbitálisan nagy tepsi. Sőt, alig lett nagyobb, mint az Xperia S, holott ebben a modellben már 4,6 inches a kijelző. Ehhez 720 x 1280 pixeles felbontás dukál, a 319 ppi-s érték még mindig nagyon korrekt. A kijelző technológiája viszont még mindig mezei TFT, ami tele van mindenféle trükkel, mint a Bravia Engine 2, vagy a led megvilágítás, de ettől még nem váltja meg a világot. Melléraktam az Xperia S-t, s bizony sem fényesebb, sem kontrasztosabb nem lett, a betekintési szög viszont sokat javult és kevésbé tűnik sárgásnak a fehér, ami sokat dob a hétköznapok során a láthatóságon. Újdonság, hogy fehéregyensúlyt menüből tudunk állítani, de nemigen jöttem rá, hogy ez nekem miért jó, annyit értem el vele, mintha a teljes menürendszert egy zöld (kék, piros, sárga, stb) szűrőn keresztül nézném.

Sony Xperia SP
[+]

Eltűntek viszont a kijelző alól az érintésérzékeny gombok, a képernyő alsó részére költöztek ezek. Ezt szokni kell, főleg az Xperia S után. Megmaradt viszont az átlátszó sáv a telefon alsó részén, konkrétan ezzel záródik a készülékház. Ez kifejezetten egyedi megoldás, az értesítési led is ezt villogtatja, ráadásul nyolc színt tud, s ez nem csupán azért jó, mert szó szerint villoghatunk vele a haverok előtt, hanem van értelme is. A különböző eseményekhez különböző színek társíthatóak, a képek, videók visszanézésekor az alsó sáv felveheti a kijelzőn domináns árnyalatot, a zenelejátszó is tud ütemre villogni. Ez mind szép és jó, ám van egy elég nagy probléma: nincs egy kapcsoló, amivel éjszakára ki lehet nyírni az összes értesítő fényt, külön-külön kell ezeket lekapcsolni. Márpedig ez éjjel izomból villog akkor is, ha van egy olvasatlan email, és nem hagyja abba.

Sony Xperia SP
[+]

A kijelző felett másodlagos kamera kukucskál, valahol van fényérzékelő is. Felül csak a 3,5 mm-es jack dugasz látszik, bal oldalra került a microUSB csatlakozója (fentre), jobbra költözött minden más. Itt vannak a hangerőt szabályozó gombok, az Xperia Z-ből ismert kerek, ezüstös billentyű a kijelző feloldásához és lezárásához, legalul pedig egy dedikált kameragomb, hurrá. Ezzel együtt visszatért a gyors fotózás lehetősége lezárt kijelzőről indulva is.

Sony Xperia SP
[+]

A hátlap kissé ívelt, finom, selymes borítást kapott, felső részén van a kamera és a ledes villanó. A burkolat leszedhető, ezután férünk hozzá a microSIM és a microSD helyéhez. Nyilván érdekes kérdés, hogy miért nem vágtak inkább két ajtót a készülékház oldalára és építették leszedhetetlenre a hátlapot, de erre nem tudni a választ. Az viszont biztos, hogy az egyébként kimondottan míves összeszerelés csorbát szenved ott, ahol a hátlap az átlátszó-villogó sávval találkozik, nem szép az illesztés, pedig amúgy nagyon egyben van az Xperia SP.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés