Sony Xperia SP - a jónevű japán

Adatátvitel, akkumulátor

Az Xperia SP már LTE hálózatokon is működik, ez akár 100 Mbps letöltési sebességet is jelenthetne, ha bármikor tudnánk reprodukálni a tökéletes hálózati helyzetet. Persze van HSPA is, a böngésző a Chrome, tehát Flash nincs, ettől eltekintve viszont nagyon kellemes ekkora kijelzőn, ilyen felbontással webezni. Panaszkodnom kell viszont a WLAN kapcsán, elég gyengén veszi a jelet az eszköz, ugyanott egy Xperia S sokkal stabilabbnak mutatkozott.

Sony Xperia SP Sony Xperia SP

Lokális szinten NFC, 4.0-s Bluetooth és DLNA is akad. Ismeri a készülék a Mirrorlink szabványt is, ami lehetőséget biztosít arra, hogy egy külső, kompatibilis eszközről tudjunk bizonyos funkciókat vezérleni, ez elsősorban autós fejegységeknél, beépített rendszereknél bukkanhat fel igényként. A beépített GPS nagyon pontosan, gyorsan talált jelet, tartotta is azt, de hosszabb navigáció esetén nagyon felforrósodik a telefon hátulja, az 1,7 GHz azért melegszik rendesen.

Sony Xperia SP Sony Xperia SP

Az akkumulátoros üzemidő kapcsán nem vártam sokat, de pozitívan csalódtam. Másfél napnyi készenléti időre lehet számítani, ha mondjuk másfél-két órát beszélgetünk, 15 percenként frissülnek az email üzeneteink, használjuk a telefont összesen egy órányi netezésre, illetve 30-40 fotó elkészítésére, a WLAN és a Bluetooth pedig végig be van kapcsolva. Ez szerintem korrekt, tudatosabb felhasználással és a STAMINA mód okos konfigurálásával ez kitolható gond nélkül két naposra úgy, hogy az ember nem mond le semmiről, csak kicsit foglalkozik a beállításokkal. A STAMINA módról írtunk bővebben a Sony blogban is.

Sony Xperia SP
[+]

Értékelés: Sony Xperia SP
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 9 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 10 pont
Multimédia
Vizuális 7 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Összegzés. Talán a fentiekből érződik, hogy az Xperia SP pont annyira kiforrott termék, amennyire az ugyanilyen nevű előadóművész nem az. Ez egy rendesen megépített, egyedi megoldásokkal tűzdelt, használható, gyors, kényelmes és sokoldalú készülék, ami jól is néz ki. Nem hibátlan, ahogyan egyetlen telefon sem az, hiszen a kamera nem tökéletes, a WLAN kissé gyengélkedik és a hátlapon levő hangszóró is inkább közepes. Ennek ellenére abszolút ajánlható eszköz, egyszer sem fagyott szét, pedig tényleg sokat nyüstöltem, kifejezetten erős adatkommunikációs szempontból, jó anyagokból van a ház. Ami bizonyára sokak szemében szálka, az bizony a kijelző, amely felbontását tekintve simán megfelelő, a használt technológiánál azonban már szinte mindenki tud jobbat, legyen az IPS, vagy éppen AMOLED. Érdemes megnézni élőben, mindenkinek a saját szeme a legjobb támpont, én pont kedvelem ezt a pasztell behatást, de amikor Bocha ugyanazt a játékot egy IPS kijelzős Alcatelen mellettem tolta, akkor bizony nagyon éreztem, hogy az SP-nek mi a legnagyobb gondja. Az árazás kapcsán eleinte húztam a szám, mert a Sony boltban 130 lepedőt gombolnak le egy ilyen gépért, ami irreális. De a cikk íráaskor Vitamax csomagban 104 ezer forintért elvihető a masina, ami viszont korrekt kezdőár, úgyhogy ennek fényében bizony rácsapom az Ajánlott plecsnit azzal a csillaggal megjelölt, apróbetűs feltétellel, hogy kijelző-fetisiszták számára nem érvényes.

Sony Xperia SP

Bog

A cikk elkészítésében a Telekom 4G mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés