Hirdetés

Sony Xperia 1 IV - van, aki forrón szereti

Szemrevaló, van pár profi trükkje, de borzasztó drága és nem lett hibátlan.

Fotós képességek

Az Xperia 1 IV összes kamerája 12 megapixeles, de csak az előlapi fixfókuszos (1/2,9”, 24 mm, f/2) efféle minőségi szelfiket készítve. Jó hír a 4K felvétel opciója ugyanezzel a kamerával, a minőség nem is rossz. Mondjuk a telefont nem szabad túl közel tartani az archoz, mert akkor nem esik bele az élességtartományba – erre lett volna gyógyír az autofókusz.

A főszenzor 1/1,7” méretű (24 mm, f/1,7, villámgyors dual pixel autofókusz, optikai képstabilizálás), és a csúcskategóriában átlagminőségű fotókat szállít éjjel-nappal megbízható, bár talán egy csöppet fakó színekkel és átlag feletti részletességgel. A dinamikaátfogás csak közepes és a kontrasztok elég hangsúlyosak, úgyhogy szituációtól függően előfordulnak kiégett részletek és túl sötét árnyékosak. Néha zajszűrésből is picit sok. Íme, egy makró.

Az ultraszéles kamera 1/2,5” méretű (16 mm, f/2,2, dual pixel autofókusz szupermakró képesség nélkül), hasonló megjegyzésekkel, amit eggyel feljebb tettem. Látószögből létezik határozottan szélesebb, viszont este is korrekt marad a minőség, bár naplemente után megmarad az Oppo Find X5 Pro nagyszenzoros előnye.


[+]

A slusszpoén a kettő-az-egyben zoomkamera: a Sonynak sikerült megoldania, hogy a periszkópos egység 85 mm / 3,5x-ös nagyítás / f/2,3-as blende és 125 mm / 5,2x-es nagyítás és f/2,8 blende között folyamatos optikai nagyítást kínáljon, amihez gratulálunk, mert ettől nem lett vastagabb a telefon. Az optikai képstabilizálás és a dual pixel autofókusz is belefért, viszont a szenzor 1/3,5”-en elég apró és akadtak élesítési gondok. Kezdjük a 3,5x-ös példákkal!

Talán csak a negyedik kép esetében látszik, de előfordult máskor is olyan, hogy a kép bal oldala homályosabb lett a jobbnál. Ez lehet speciel ennek a tesztkészüléknek a hibája, de a zoomminőségtől a GSM Arena sem volt elájulva. Saját szemeim és átlagos dinamikaátfogást és közepes esti minőséget látnak – középtávú zoomban a P50 Pro trónja nem inog meg.

5,2x-es állásnál gyakrabban futottam bele a nevezett fókuszhibába, de ezt kikerülve sem nagy szám a részletesség – a P50 szenzorzoommal, a Galaxy S22 Ultra pedig második zoomkamerával lát messzebbre és jobb minőségben. Egy trükkje mégis van a Sonynak: efféle zoommakrók lőhetők vele. Ott van végül a Photo Pro nevű app is és kismillió beállítási, illetve mentési lehetősége a hobbisták és a professzionálisak örömére. A csendes többség viszont, aki csak elő akarja kapni a telefonját, és elsőre topminőségű képet rögzíteni, továbbra is jobban jár a Samsung vagy az Apple megbízhatóbb algoritmusával.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés