Hirdetés

Sony Xperia 1 IV - van, aki forrón szereti

Szemrevaló, van pár profi trükkje, de borzasztó drága és nem lett hibátlan.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

Az Xperia 1 IV egy vagy két nanoSIM-et fogad be stabil vételi és mindkét oldalon remek beszélgetési hangminőséggel, legyen zajos a környezet vagy csendes. Remek a többcsatornás WiFi modem vételi minősége is (802.11a/b/g/a/ac/ax/6e, Direct, HotSpot). Megvan a Bluetooth 5.2 (A2DP, LE, aptX HD, aptX Adaptive, LDAC), illetve az A-GPS mellett a GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou és QZSS műholdak használata több csatornán, villámgyors pozíciószerzéssel. Az USB 3.2-es (Type-C, MTP, OTG, DisplayPort). Akad iránytű, giroszkóp, gyorsulásmérő, NFC és barométer, csak az infra maradt ki.


[+]

Az 5000 mAh-s telep ajó üzemidőért, a tekintélyes fogyasztású hardver viszont az ellen dolgozik, a csatából az Xperia 1 IV pedig átlag felett jön ki másfél napos töltésrátával – ha ebbe sok 3D játék és kamerázás nem tartozik, mert a gaming/fotós hobbi egy napra redukálja a dolgot. Jómagam 4,5 - 6 órás képernyőidőket hoztam pont az előbbi témakörök függvényében, ami teljesen jó az árkategóriában. Az viszont nem, hogy a Samsung 25 wattos (külön vásárolt) adaptere közel két órán át töltötte a Xperiát, miközben akad a piacon 20 percen belül végző darab, és még az akkumulátoros ciklus élettartamra is odafigyeltek. Ezzel szemben a Sony töltési plafonja 30 watt, a passzoló adaptert külön kell megvásárolni 19 rugóért, a csomagolásból pedig még a kábelt is kispórolták. Nem igazán érzi a Sony az efféle trendeket, pedig a nép pont harap a biztonságos gyorstöltésre és a nagyobb doboztartalomra, de legalább a vezetékmentes töltés és fordított töltés megvan.


[+]

Sony Xperia 1 IV
Pro
Makulátlan, gyönyörű, vízálló kivitel
Jack kimenet, microSD bővítés, sztereó hangszóró, értesítési LED
Fürge működés, ideális osztott képernyős nézet
Profi fotós, videós és hangfelvevő opciók
Kontra
Rendkívül magas kezdőár
Az adaptert és a kábelt is kispórolták
Túl hosszúkás és keskeny
Nagyon gyorsan felmelegszik
Nem elég jó a zoomkamera
Pontozás
Kialakítás, védelem 10 pont
Kijelző 9,5 pont
Sebesség 10 pont
Szoftverfelület 9 pont
Fotózás, videózás 8 pont
Hangminőség 9,5 pont
Adatkommunikáció 10 pont
Üzemidő 8 pont
Ár/érték arány 6 pont
Indulóár (12/256 GB, HUF) 549 990

Gyönyörű. Döbbenetesen éles képe van. Különleges a zoomkamerája. 120 fpssel forgat 4K filmet. Kétlépcsős exponálót kínál. Jack kimenetet. Értesítési LED-et. Minőségi hangszórópárt. Csúcshardvert. Temérdek memóriát és tárhelyet. MicroSD bővítést. Villámgyors szoftvercsomagot. Miért nem veszi mégsem a nép a Sony csúcsmobilokat? Kezdjük az 550 rugós árdöbbenettel tok, fólia, füles, adapter és kábel nélkül, minden idők legpofátlanabb csomagjában – azért mindennek van határa, és a Sony az összeset megsértette.

A profin összerakott, por- és vízálló ház ráadásul túl keskeny kényelmes olvasásra, és túl magas egykezes használatra, mélyre süllyesztett és megbízhatatlan oldalsó ujjlenyomat-olvasóval. A fotós-videós minőség jó, de továbbra sem versenyez a dobogóért, a különleges, több fókusztávolságú zoomkamerának pedig akadnak gondjai. Ám a legnagyobb probléma a gyors melegedés, ami kellemesebb nyári időben is fenyegető üzeneteket hozott, és aztán jöttek a hőhullámok. Nem ideális olyan készüléket használni, ami szinte megégeti az ember kezét csúcsra járatva, és bár ez inkább a hardver, semmint a Sony hibája, a japánok üdvöskéje mégis ideálisabb bemutatótermi műtárgy, amelyen bátran lehet 4K filmeket mutogatni, semmint trendi, jó ár/érték arányú csúcskészülék a mindennapokra.

Bone123

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés