Hirdetés

Sony RM-X7BT - némely autóba, akár

Félig vezeték nélküli autós kihangosítót kínál a Sony, a kialakítása miatt nem minden autóban lesz meg a helye, de ahol igen, ott remek szolgálatot tehet, és ehhez mérten az ára sem vészes.

Hirdetés

Az elképzelés

Amióta van mobiltelefon, az emberek zöme ezt gyakran használja autóban. Amióta a telefon okos, még gyakrabban. Ezzel csupán az a gond, hogy molyolni a telefonnal, kézben tartani, nyomkodni haladás közben bizonyítottan veszélyes hobbi, ezért aztán különböző megoldások születtek arra, hogy ezt a veszélyt minimalizálhassuk. Egy sima, filléres headset is már megoldás, ehhez képest elég irritáló igen drága autók vezetőit látni kézben tartott mobillal csevegni. Közéleti anyázásba futna ki, ha megosztanám igen plasztikus gondolataimat ezekről a sofőrökről, ezért ehelyett inkább a Sony által kitalált megoldásról értekeznénk a beszédes nevű RM-X7BT kapcsán.


[+]

Ahogy az autóipar is fejlődik, az új gépkocsik zöme már fel van készítve arra, hogy egy klasszikus Bluetooth szabványon keresztül összeköttetésbe kerüljön a telefon az autó központi rendszerével, de egyrészt ez nem volt mindig így, másrészt még ez a megoldás sem alapvető az olcsóbb kategóriákban. Korábban már mutattunk be olyan megoldást, amely igyekszik utólag felokosítani a kocsit és kivenni a vezető kezéből a telefont, ilyen volt például a Dension terméke, most a japánoktól kaptunk valami hasonlót, ám ez kevésbé univerzális.


[+]

A Sony terméke alapvetően két részből áll, van egy kör alakú vezérlőegység, illetve egy kis doboz, amely konkrétan az összeköttetésért felel. Ez utóbbit szükséges az autó fejegységének aux csatlakozójához kötni egy sima, 3,5 mm-es jack kábellel. Az elképzelés tehát az, hogy a távirányító a dobozhoz kapcsolódik saját, vezeték nélküli interfészen keresztül, a doboz pedig a telefonnal áll összeköttetésben. Mivel ez a két egység az autó különböző pontjain helyezkedhet el, ezért nincs köztük vezetékes kapcsolat, a vezérlőt oda rakhatjuk, ahová csak szeretnénk, a másik ketyerét viszont mindenképpen úgy kell elhelyezzük, hogy az aux csatlakozóhoz hozzáköthessük.


[+]

Többféle kialakítás létezik a különböző autókban. Van, ahol a középkonzolon van a vonalbemenet, van, ahol a könyöklőbe rejtik, megint más kocsiknál pedig a sebváltó előtt találjuk a csatlakozót. A dobozkának áramot is kell adjunk, ezt van az autó beépített USB portjáról kaphatja meg, vagy pedig a szivargyújtóból. Itt tehát mindenképpen kell számoljuk drótokkal, nyilván az a praktikus, ha ezek a könyöklőben tekeregnek, de sajnos a Sony-nál vagy nem gondolták ezt teljesen végig, vagy csak egyféle kocsija van minden dolgozónak, aki a projektben részt vett, ahol pont tökéletesen működik az RM-X7BT.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Előzmények

Hirdetés