2019. február 18., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Sony Ericsson Xperia X10 mini - kategóriát teremtett

Elképesztően kicsi, mégis minden tud a japán-svéd gyártó új androidos készüléke, melynek menürendszerét tanítani kellene.

Hirdetés

Külső

Az X10 mini első ránézésre nem más, mint a technológia egy hihetetlen darabja (hogy Steve Jobstól idézzek). Persze ha jobban belegondolunk, nem annyira hihetetlen, mert bár 83 x 50 x 16 milliméteres készülék egészen biztosan a világ legkisebb okostelefonja, annyira azért nem kicsi, hogy ne férjenek bele a manapság használt adatátviteli szabványok. Egy telefon méretét alapvetően nem a GSM-modul, hanem a kijelző és az akkumulátor határozza meg, ezek pedig a Sony Ericsson új üdvöskéjében elég kicsik. Itt inkább egy új szemléletről van szó, a gyártó úgy döntött, hogy megpróbál egy olyan érintőkijelzős készüléket összerakni, ahol a megjelenítő mérete nem túl nagy, viszont a készülék ugyanolyan jól kezelhető, mint méretesebb társai. Ez pedig elsősorban nem technológiát, hanem egy átgondolt kezelőfelületet feltételez, de ennyire nem szeretnék előre szaladni. Az viszont biztos, hogy az apró készülékház minőségével nincs probléma, az előlap ujjlenyomatokat gyűjtő, viszont roppant ellenálló műanyagból készült. Alul és felül ugyanezzel az anyaghasználattal van dolgunk, oldalt pedig a hátlap nyúlványait fogdoshatjuk meg, ennek felülete nyilván olyan, amilyen magáé a hátlapé — ez ugyanis többféle lehet. Az összeszerelési minőség teljesen rendben van, ezt nem is szeretném tovább ragozni.

Sony Ericsson Xperia X10
[+]

Az előlap tetején az enyhén balra tolt telefonhangszórót, tőle jobbra pedig a fényérzékelő és távolságmérő szenzorokat találjuk. Középre került a 2,55 hüvelyk átlójú, kapacitív technológiát használó érintőkijelző, melynek képminősége abszolút nem kimagasló. A 16 millió szín megjelenítésére képes TFT-panel színei kicsit fakók, betekintési szöge meglepően nagy, viszont napfényben nagyon nehezen olvasható, amit elsősorban a nem túl erőteljes háttérvilágításnak tudhatunk be. Alulra három gomb került, ami furcsának tűnhet, az androidos készülékeken ugyanis szoktak lenni híváskezelő billentyűk is, melyek az X10 miniről hiányoznak. A meglévő három gombot viszont sokat fogjuk használni, épp ezért örvendetes, hogy minőségük megfelelő, jól elkülönülnek egymástól, nyomáspontjuk kiváló.

Sony Ericsson Xperia X10
[+]

Mint már említettem, a hátlap milyensége attól függ, hogy épp melyiket rakjuk fel. Itt nem csak a színbeli eltérésre, hanem az anyaghasználatra is gondolok, a fekete színű például kifejezetten puha, selymes tapintású plasztikból lett kiöntve, a zöld, a piros és a hazánkban nem kapható, fehér színű variánsok közepesen kemény anyagból készültek, míg a szürke és a rózsaszín verziók lakkozott felületűek, ami egész más tapintást eredményez. Az elrendezés és a formavilág viszont mindegyiknél közös, a készülék hátlapja íves, ami azt eredményezi, hogy az X10 mini kellemesen belesimul az ember kezébe, ha nem ilyen lenne, valószínűleg kevésbé lenne kényelmes a fogása a tényleg nagyon apró masinának. Az ívből adódóan asztalra letéve csak a hátlap közepe érintkezik az őt megtámasztó felülettel, a kicsit feljebb lévő kamera például már nem, de mivel ez a rész eleve lejjebb van, mint a hátlap síkja, a karcolódásoktól a lencsevédő hiányában sem kell félnünk. A képrögzítő lyuktól jobbra találjuk a kihangosító hangszóróját, középtájon az apró ledes villanó üldögél, alulra pedig egy Sony Ericsson és egy Xperia logó került.

Sony Ericsson Xperia X10
[+]

Az oldalsó részek csatlakozó és gombkínálata kifejezetten kellemes. Felül a képernyő lezárására és a telefon ki/bekapcsolására szolgáló gombot találjuk, jobbra a hangerőszabályzó gombpáros és a kamera exponálóbillentyűje került. Alul a mikrofont, a gumiból készült fedlappal takart microUSB portot, a 3,5 milliméteres fülhallgató kimenetet és a nyakpánt rögzítési helyét találjuk. A baloldal teljesen üres, aminek fényében mindenkiben tudatosulhatott, hogy az X10 miniről lemaradt a Sony Ericsson évek óta használt adatcsatlakozója, mely valószínűleg rá sem fért volna a készülékre. A szabványosodás szempontjából ez mindenképp örömteli, a tartozékkínálatot nézve viszont nem különösebben jó hír, akinek van már egy japán-svéd hangszórója/akármilye, az mindenképp újat kell majd, hogy vásároljon magának, ha az X10 mini mellett dönt. Én ettől függetlenül örömtelinek találom a microUSB megjelenését, egyszer minden gyártónak el kell kezdeni a szabványosodást, nyilván a Sony Ericsson sem kivétel. Egy ideig fáj, utána viszont sokkal jobb lesz mindenkinek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.