Hirdetés

Samsung Z105 - világuralom

Hirdetés

Egyebek, összegzés

A kamera tehát 640 x 480 pixeles, elforgatható. Igazság szerint itt kellene lenniük a tesztfotóknak, melyeket balga módon a készülék visszaszállítása előtt akartam lementeni a számítógépemre, azzal viszont nem számoltam, hogy a Z105-ben nincs se Bluetooth, se infra port, így maradt volna az adatkábeles átvitel, de a kütyü nem működik Mass Storage üzemmódban, a szoftvert pedig nem volt időm feltelepíteni. Remélhetőleg azért mindenki el tudja képzelni, hogy milyen minőségűek lehetnek a képek.

A készülék koráról leginkább az adatkommunikációval kapcsolatos dolgok árulkodnak. A GSM-modul kétnormás (900/1800 MHz), UMTS hálózaton a 2100 MHz-es sávot használhatjuk. Adatátvitelre GPRS-t használhatunk, ami az MMS-ek letöltéséhez elég is lehet, mivel a beépített böngésző csak xHTML/WAP 2.0-s tartalmakkal boldogul. A 3G tehát csak és kizárólag videótelefonálásra használható, ha ilyesmivel nem élünk, akkor érdemes lehet 2G-s hálózatokra váltani, hogy ezzel is kíméljük az akkumulátort. A gyári, normál méretű 1000 mAh-s, de mint említettem, kapunk egy nagyobb kapacitásút is, mely fizikailag jóval nagyobb a simánál, pedig mindössze 1300 mAh-s. Igazság szerinten nem használtam olyan sokáig a masinát, hogy lemerüljön, ezért az üzemidőt csak megsaccolni tudom: sima akksival 3, legfeljebb 4 napig mehet.

FM-rádiót nem találunk a gépben, van viszont zenelejátszó szoftver, mely boldogul az mp3 formátumú fájlokkal is. Funkciói átlagosak, hangszínszabályzó/mélyhangkiemelés nincs, csak shuffle mód és ismétlés. A memória mérete miatt egyébként is legfeljebb három szám fér el a Z105-ön, tehát nem hiszem, hogy bárki is ilyen célokra használná. Videókból a 3gp formátum támogatott, a gyárilag gépen lévő klipp meglepően jó minőségű.

Összegzés: a Z105 a maga korában a legjobbak egyike volt, és bár formavilágán és egyes megoldásain nagyon látszik, hogy nem mai darab, sok szempontból még mindig megállja a helyét az alsó/középkaterógiás készülékek között. Alapfunkciói rendben vannak, telefonálni és jó lehet vele, multimédiás téren viszont gyenge, ez jól mutatja, hogy a gyártók mire tették a legnagyobb hangsúlyt az elmúlt években. A készülék újonnan (!) 13.000 forintért elvihető, ha valaki a régi dizánjra gerjed, az jól járhat vele. Sajnos nincs olyan plecsnink, hogy "Aranyos", ezért marad a "Tetszett".

Samsung Z105

Bocha

A Samsung Z105-öt az XXL GSM-től kaptuk.
A készülék megvásárolható:
Budapest VI. Jókai tér 6.
Budapest VI. Teréz körút 18.
On-line a www.xxlgsm.hu címen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés