Samsung Galaxy S6 edge - felívelés, gól

Külső és kijelző

Mennyire más az S6 edge, mint bármelyik eddig nálunk járt mobil? Nos, a legtöbb ismerősömnek elakadt a szava, amikor a kezébe nyomtam, és az ívelt képernyőt bekapcsoltam, az egyikük meg is jegyzete, hogy a Super AMOLED kijelző olyan, mintha egy matricát ragasztottak volna az üveglapra. Az S6 edge szemre és fogásra is a szűk felső elit tagja, a kissé éles, ám masszív fém oldalkeret, az elöl-hátul edzett Gorilla Glass 4-es üveglap és a finoman csiszolt ívek nagyszerűen harmonizálnak. Oké, alulról egy kicsit iPhone 6-os, felül némileg Xperia Z3-as, szemből pedig olyan, mint sok másik Galaxy, mégsem a részletek, hanem az összkép a megnyerő, ilyen ívelt mobil eddig egyszerűen nem létezett. A második impresszió a készülék tömegével jár: a 70,1 x 142,1 x 7 milliméteres mobil ugyanis mindössze 132 grammot nyom, azaz szinte pehelysúlyú, a tökéletes ergonómián csak a kissé csúszós hátlap ront.

Kényelmesen kezelhető a Samsung Galaxy S6 edge
[+]

A „miért QHD 5,1 hüvelykes kijelzőre” kérdésre a „miért ne” a Samsung válasza, a Galaxy S5 LTE-A verziója a teljesítménytesztekben és üzemidőben is hozta a Full HD-s fivér eredményeit, úgyhogy a koreaiak magabiztosan építettek be az 1440 x 2560 pixeles panelt a folytatásba. A Note Edge-dzsel szemben a kijelző mindkét oldalra lehajlik, a külön kijelzőrész viszont már a múlté, sőt: igazából főleg az üveglap ívelt, a megjelenítő csak kis részben hajlik oldalra, szemből szinte fel sem tűnik a turpisság. No de akkor mire föl az ilyen, nehezen legyártható és feláras kivitel? Nos, a néhány extrán felül az S6 edge hi-tech erődemonstráció és mutatós mobil, az eddigi visszajelzések alapján pedig a közönség harap az ívekre.

Káprázatosan éles a Samsung Galaxy S6 edge kijelzője
[+]

Kijelző-teszt
Mérés Samsung Galaxy S6 edge Samsung Galaxy S5 Google Nexus 6 Apple iPhone 6
Fehér fényerő 351 / 572 nit 302 nit 266 / 436 nit 576 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0,38 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen 1517
Színhőmérséklet 7766 K / 6683 K 7344 K 6520 K 7092 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A Super AMOLED panel maximális fényereje kézi módban (351 nit), napfény alatt, automatikus beállításokkal (572 nit) és pontszerű fehér felületen mérve (719 nit) is elsőrangú, így a tartalmak mindenhol láthatók, a minimális fényerő pedig elég alacsony ahhoz, hogy éjjel is kényelmesen lehessen használni. Sztori: az egyik nap, a szerkbe menet sehogy se sikerült a kijelzőt felébresztenem, és már kezdtem aggódni, hogy netán elrontottam. Talán a Kedves Olvasó kitalálhatta: az edge nem járt pórul, csak én hagytam a fényerőt minimumon, így árnyékos helyet kellett vadásznom, hogy láthatóvá tegyem a tartalmakat, szóval ennyire le lehet húzni a fényességet. A színek egyébként hozzák az elvárt csúcsminőséget: ha akarjuk, kirobbanóan élénkek, ha pedig pontos kalibrációra vágyunk, az is belőhető a képernyőbeállítások között. Egy szó mint száz: az edge-é a piac egyik, ha nem a legjobb kijelzője.

 Samsung Galaxy S6 edge
[+]

A pentile pixelelrendezésű megjelenítő fölött mintha semmi nem változott volna, a Samsung felirat, a hangszóró, a rejtőzködő értesítési led, a fénymérő, a közelségérzékelő és az előlapi kamera maradt a szokásos helyén, csak az utóbbi méretesebb lett, köszönhetően az 5 megapixeles szenzornak és az F/1.9-es, nagy fényerejű lencsének. Alul is a megszokott home billentyű, valamint az érintésérzékeny alkalmazásváltó és vissza gombok virítanak. A home egyébként kissé vastagabb és kerekdedebb lett, hogy helyet adjon az új, érintéses ujjlenyomat-olvasónak.

Hibátlan a fém és üveg Samsung Galaxy S6 edge összeszerelése
[+]

Az S6 edge kétségtelenül oldalról a legizgalmasabb, hiszen ide is jut a kijelzőből. Éppen ezért errefelé vékonyabb és élesebb a Samsung fémkerete, a jobboldali bekapcsoló és a baloldalt elhelyezkedő hangerőszabályzók mindenesetre puhán kezelhetők, kézre állnak. Alulra került a multimédiás hangszóró és a 3,5 milliméteres füles (két éve a Samsung még ezen gúnyolódott), közéjük pedig a macerásabb USB 3.0-s portot váltó 2.0-s bemenet. Mivel a hátlap zárt, a nanoSIM-et felül, tálcája előhúzásával tudjuk beilleszteni. Mellette az infra és egy mikrofon pillantható meg.

Az edzett üveg hátlap szép, a Samsung Galaxy S6 edge kamerája viszont kitüremkedik
[+]

Az enyhén ívelt hátlapi üveg felületét csak egy, bár méretes elem szakítja meg, méghozzá a 16 megapixeles kamerarendszer, amelynek lencséje bizony igencsak kitüremkedik, de legalább vékony fémgyűrű öleli körbe, hogy lapos felületen meg ne karcolódjon. Ennek ellenére nem ideális, ha mondjuk a készülék véletlenül hátast dob, ilyenkor ugyanis a kameramodul kapja az első ütést. Attól jobbra helyezték el a Samsung tervezői a ledes villanót és a pulzusszámmérőt, amelynek az infralámpája fehéregyensúly és véroxigén-telítettség mérésre is be lett fogva. Ennyit a külsőről, a lényeg: régóta várta a közönség az S-széria vizuális újragondolását, a dizájn fontosságát pedig a Samsung is belátta. Már csak az a kérdés, hogy ha egy levegővel sikerült valami ennyire megnyerőt alkotni, akkor miért kellett éveket várni a váltásra?

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés