Hirdetés

Samsung Galaxy Note 3 - fókuszban a szolgáltatások

Hirdetés

Külső

A Note 3 nem egy apró készülék, de kijelzőméretéhez képest tulajdonképpen kompaktnak is nevezhető. Az előlapon ugyanis egy 5,7 hüvelykes képátlóval rendelkező, 1080 x 1920 pixeles felbontású, azaz Full HD Super AMOLED panel található, mely a Galaxy S4-hez hasonlóan pentile-mátrixos elrendezést használ. A képminősége ettől függetlenül varázslatos, hiszen az újdonság élénk színekkel, nagyon magas fényerővel és szinte korlátlan betekintéssel rendelkezik. Ugyanakkor nem jelenthetjük ki, hogy ez a piac legjobb kijelzője, már csak azért sem, mert ennél a méretnél ez a felbontás 386-os pixelsűrűséget jelent. Ettől függetlenül a Samsung gépének megjelenítőjébe nemigen lehet belekötni.

Készülékek kijelzőinek fénysűrűsége, kontrasztaránya és színhőmérséklete
Mérés S. Galaxy Note 3 Apple iPhone 5s Nokia Lumia 1020 LG G2
Fehér fénysűrűség 250 nit 482 nit 263 nit 399 nit
Fekete fénysűrűség 0 nit 0,44 nit 0 nit 0,29 nit
Kontrasztarány - 1095:1 - 1375:1
Színhőmérséklet 7647 K 7335 K 6945 K 8261 K

A fenti táblázatból kiolvasható a készülék fényereje. Nem szabad elfelejteni, hogy egy Super AMOLED panelről van szó, melynél a fekete sokkal feketébb, mint az átlagos TFT-LCD paneleknél (a mi műszerünk konkrétan nulla fénysűrűséget mér), ugyanakkor a maximális fényerő kicsit alacsonyabb. Így kontrasztarányt nehéz számolni, nem is tesszük meg az ilyen típusú kijelzőknél.

Samsung Galaxy Note 3
[+]

A méretre visszatérve elmondhatjuk, hogy a kijelző körül található nagyon vékony kávának és a Samsung tudásának köszönhetően viszonylag emberi házba sikerült beletömöríteni ezt a tudást. A 151,2 x 79,2 milliméteres kiterjedés nyilván túl nagy az egykezes használathoz, de ez az eszköz nem is arról szól; ugyanakkor a 8,3 milliméteres vastagság nagyon kellemesnek, a 168 grammos tömeg pedig bőven elviselhetőnek mondható, a Note 3 használata nem lesz kényelmetlen azoknak, akik már használtak ekkora készüléket. De azért nem árt végiggondolni vásárlás előtt, hogy ez egy nagy telefon.

Samsung Galaxy Note 3
[+]

A külsővel kapcsolatban csupa pozitív változás történt. Az előlap a koreai gyártói tipikus dizájnjegyeit viseli magán, már nem érheti őket az a kritika, hogy össze lehet keverni az újdonságot az Apple valamely termékével, amin segít a bizonyos szögekből nézve látható textúra is. Ugyanakkor az is tény, hogy elölről nézve nem sok változást vehetünk észre, hiszen felül a telefonhangszórót, a szenzorokat és a másodlagos kamerát találjuk (mely egyébként két megapixeles felbontású), alulra pedig a fizikai home gomb, valamint az érintésérzékeny vissza és menü kerültek, melyek háttérvilágítást is kaptak. Az izgalmak azonban oldalt kezdődnek, az a megszokott fém keret ugyanis barázdált, ami nagyon kellemes fogást biztosít és jól is néz ki. A prímet azonban a hátlap viszi, mely ugyan műanyagből készült, de nagyon hatásosan imitálja a bőrt, a prémium érzésen pedig erősít a varrásnak látszó mintázat, mely oldalt fut körbe. A készülék fekete és fehér színekben is elérhető, utóbbinál külön jó, hogy a hátlapi kamera betétei is fehérben pompáznak; a felbontás itt 13 megapixel, a villanófény pedig ledes. (Vitatkoznom kell a tanult kollégával: nekem a bőrt imitáló műanyag olyan, mint az olcsó autókban a drágának kinézni akaró fabetét. Egyszerűen a bőr legyen bőr, a fa meg fa. Ezeket műanyaggal pótolni fájóan természetellenes. - Bog)

Samsung Galaxy Note 3
[+]

A készülék tetejére került az infra-port és a 3,5 milliméteres fülhallgató kimenet, míg balra a hangerőszabályzókkal, jobbra pedig a ki-bekapcsoló gombbal és a hátlap levételéhez szükséges mélyedés található. Alul a kihangosító hangszórót, az S Pent és a microUSB 3.0b csatlakozót találjuk, mely azt jelenti, hogy egy 2.0-s és egy 3.0-s port is található itt. Ha utóbbit használjuk, a fájlátvitel felgyorsulhat, de nyilván bármilyen 2.0-s csatlakozós eszközzel is tudjuk tölteni a készüléket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés