Realme X50 Pro 5G - vágyak kontra realitás

Óriási offenzívába kezdett a Realme, a középkategóriában a 6-ossal tettek le ütőképes ajánlatot, a csúcsmodellek között ezt a feladatot az X50 Pro szeretné megoldani.

Hirdetés

Videó, zene

Annyi különböző videózási mód van, hogy ez az oldal tele lesz tolva beágyazott videókkal, de még így sem fogunk tudni lefedni mindent. Pont ez a rengeteg lehetőség az, ami már kicsit a használhatóság rovására is megy, nem mindegy, hogy milyen felbontást választunk, mert attól függ, hogy mennyi opciónk van a látószögek kapcsán, ráadásul előlapi videót is rögtön kétfélét vehetünk fel. A két szelfikamera között menet közben nem lehet váltani, a nagylátószög minősége sajnos nem annyira jó, de a normál látószöggel jobban járunk, de ha mozgunk, akkor sokszor szétesik a kép, ami elég szomorú:


Menjünk inkább a hátsó kamerák felé. A legfontosabb, hogy ha szeretnénk a látószögek között váltani, akkor a Full HD felbontásnál ne menjünk fentebb, az ultraszéles látószögű szenzorral ugyanis a 4K felbontás nem elérhető. Ráadásul maximum 30 fps-ben. Ugyanez a korlát a stabilizált felvételeknél is, noha a van optikai megoldás is (ami ugye mindig segít), de ha ennél remegésmentesebb felvételre vágyunk, akkor ezt is csak a felbontás rovására tehetjük meg. Viszont rögtön két fokozatban is állíthatjuk, de a látószög fix, ráadásul menet közben sem lehet a két fokozat között váltani. Már csak azért sem, mert tippem szerint a normál stabi a főkamerát használja, a max kapcsoló viszont a nagylátószögű lencsét fogja hadra, ezért ez utóbbinak gyengébb is lesz a képminősége. Próbáltam két hasonló intenzitású videót rögzíteni így, előbb a kevésbé, majd a jobban stabilizált eredményt prezentálom:


A legtöbb lehetőségünk tehát 30 fps mellett, Full HD-ban, extra stabi nélkül adódik, ilyenkor tudunk a látószögek között váltani, ezt is mutatom:

Illetve természetesen a telefonból kipréselhető, papíron legjobb minőséget is bemutatnánk, alant előbb 4K-ban, de 60 fps-sel, majd 30 fps-sel is látható két videó.


Mindezeken túl van élő bokeh, ha beszélő fejeket szeretnénk videózni, ha nem mozog túlzottan az alany, akkor egész jó, itt is elérhető a zoom, az eredmény pedig ilyen:

Mi nem volt még? Hát az esti alkotások, itt is van egy csokornyi videó, mutatok mindenféle felbontást alant, de azért általánosságban itt is az a helyzet, hogy a főkamera, normál látószög mellett még szódával elmegy, de a zoom és a nagylátószög már sötét környezetben meglehetősen gyengusz:


Konklúzió? Egész jó a stabilizáció, ebben az X50 Pro ki tud emelkedni a mezőnyből még akkor is, ha nem kapcsoljuk be a felbontást és a látószögeket korlátozó extra módokat. Az előlapi kamerák közül a normál látószögű vállalható, a másik jóval gyengébb, hátul pedig szintén a főkamera tűnik a leginkább kompetens választásnak, még a kétszeres zoom is oké, de az ötszörös már kevésbé használható. Este viszont sokat romlik a minőség minden aspektusból nézve, szóval bár tényleg rengeteg féle módon lehet videózni, de érdemes tisztában lenni a telefonunk képességeivel, hogy a témának és a fényviszonyoknak megfelelő megoldást válasszunk. És még így is lesz némi csalódás. Viszont van beépített videószerkesztő, amivel pár effektet rá lehet dobni a videóra, változtathatjuk a sebességét, keverhetünk alá zenét és persze az eleje-vége vágható is.

[+]

A gyári zenelejátszó nincs túlbonyolítva, indítás után listázza az elérhető számokat, azokhoz csattint albumborítót és lejátssza a cuccost. Az equalizert itt és az általános beállításoknál is tudjuk matatni három hangzáskép között váltva (Dolby Atmos), viszont meglepően jól szól a termék kihangosítva, hiszen a felső beszédhangszórót is beveszi a buliba, magyarán az összhatás sztereó. Apró figyelmesség, hogy play-pause, illetve egyik számról a másikra ugrás során nem késsel vágja el a hangot, hanem finoman lekeveri, ami nélkül lehet élni, de növeli a felhasználói élményt. Kár, hogy az FM-rádió ebből a csúcsgépből is kimaradt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés