Hirdetés

Realme Watch S Pro - nem elég profi

Kezdő szárnypróbálkozások után közvetlenül a Huawei és az Amazfit legjobbja ellen száll versenybe a Realme.

Párosítás, sport, összefoglaló

A gyártó okos- és otthoni kütyüi a Realme Link alkalmazással kapcsolódnak legalább 8.0-s iOS-es vagy 6.0-s androidos telefonhoz – általában az utóbbiakkal érhető el a legtöbb funkció és opció. A beállítás pofonegyszerű: a Link telepítése és indítása után az app felismeri a közelben lévő Watch S Prót, kapcsolódik, telepíti a frissítéseket és elvégzi az alapbeállításokat, a Realme fiókba való regisztráció és/vagy bejelentkezés után. A mobilapp nem bonyolult lélek: a főoldalon jelenik meg mindenféle ketyere (a Watch S Pro jelenleg még nem tud okosotthon kütyüket kapcsolgatni, de elvileg majd eltanulja), az óraikonra bökve pedig annak főképernyője ugrik fel a mozgásadatokkal.

[+]

A napi lépésszámot nagyjából jól lövi be a kütyü, viszont hajlamos alvás kezdetét idejekorán megállapítani, amikor este csak kevesebbet mozgok. Így előfordult 13 óra 47 perces mérés, amikor a Watch GT 2 Pro pontosan találta el a 9 óra 12 perces, hétvégi szundítás kezdő- és végpontját. Egyelőre nincs folyamatos stressz-szint mérés és a véroxigén-telítettséget is egyesével kell indítani. Itt meg olyan fluktuációk voltak nyugodt, mozdulatlan, egymás utáni mérések során (97%, 93%, 97%, 92%, miközben a Huawei kütyü 97-98%-on maradt), ami kérdőjelessé tette ezt a járványhelyzetben amúgy roppant hasznos funkciót.

[+]

Észrevettem amúgy, hogy a szokásosnál ritkábban frissül a mobilapp az óraadatokkal, de azért az értesítések rendben átjöttek. A rendszer továbbá zárt, így az órán csak a következő lehetőségek adottak: beállítások, ébresztő, iránytű, edzések, időjárás, pulzusszám, légzőgyakorlatok, a mobil zenelejátszójának kezelése, véroxigén-telítettség, alvásadatok, stopper, időzítő, telefonkereső, exponáló a telefon kamerájához (rendben működik) és edzésadatok. Interaktivitás a widgetekre vagy óralapokra bökve nincs, a Realme mindenesetre százféle analóg, digitális, színes-szagos és letisztult stílusú számlapot kínál.

[+]

A dátum, az idő, a töltöttség és az alap mozgásadatokon túl nem igazán jelenhet meg rajtuk más információ, mondjuk az időjárás, az elmulasztott értesítés, a tengerszint feletti magasság vagy légnyomás (ezeket nem is méri az óra), a VO2Max stb. Egyelőre szűkös a mozgáslista is, azonban itt jegyezném meg: nagyon rég óta nincsenek a Realme-nek viselhető kütyüi, ezért úgy gondolom, a szoftveres tudás idővel és új termékekkel gyarapodni fog. Indíthatunk kinti-benti gyaloglást, futóedzést és kerékpározást, túrázást, úszást, kosárlabdázást, jógázást, evezést, elliptikus edzést, krikettet (nyilván az indiai fókusz miatt), konditermi edzést sorozatszámlálás nélkül és általános edzéskövetést.


[+]

A GPS jelet odakint az óra fél percen belül megtalálja és rendben megtartja, egy 4,95 km-es erdei ösvényfutásra pedig 5,05 km-t mért, ami épp elfogadható kilengés, főleg szitáló esőben és vastag felhőréteggel. Viszont a szimpla Google Térkép az egyetlen felület, hol később, a telefonon visszanézhetem az útvonalat, nem derült ki, hogy a Budai-hegység ösvényein mennyire követett pontosan a Realme, és sajnos se GPX edzésexport nincs, se pedig a Google Fiten túli, értelmezhető szinkronizálás futószolgáltatásba.


(forrás: Realme) [+]

Magyarán ez a márka is bezárja a júzert korlátozott edzésrendszerébe, elgáncsolva a dolgot a hobbimozgók és a komolyabb sportolók előtt. Pulzuspánt és egyéb kiegészítő se kapcsolódik be a verejtékezésbe, edzések során az óra mindenesetre szorgosan statisztikázza a pulzusszámot, csak nagyobb kilengésekkel, mint egy pontosan kalibrált Garmin, amely megbízhatóbb a pillanatnyi és az átlagos értékek tekintetében. Különösebb edzéselemzés, regenerálódási idő, fittségi állapot vagy versenyelőrejelzés nincs, így összességében nem ezt az órát javasolnám azoknak, akik heti kétszer vagy gyakrabban mozognak.


[+]

A Realme Watch S Pro valahol ott jár, ahol az Amazfit és a Huawei hasonlóan mutatós, másfél hetes üzemidőt kínáló kütyüi két-három éve, így nehezen kel versenyre kiforrottabb, pontosabb riválisaival. De valahol el kell kezdeni, és ez a márka eddigi legkomolyabb órája, amit biztosan tataroznak még, így a pontosabb mozgáskövetés mellett a tudáslista is bővülhet. A plecsni már csak azért is elmarad, mert a körülbelül 50 ezres árba (130 euro) beleférhetett volna két-három megnyerő tulajdonság az alábbiakból: Qi töltés, zenetárolás, hívásfogadás hangszóróval és mikrofonnal, folyamatos SpO2 mérés, EKG vagy vérnyomás mérés, magasság- és légnyomásmérés, stresszkövetés, válaszadás az értesítésekre, emojik és ikonok, órafizetés NFC-vel, interaktív widgetek és óralapok, bővíthető applista, több tucat egyéb edzéslehetőség, GPX export és alkalmazástelepítés. Mégse menjünk el szó nélkül a szép kivitel, a jófajta összeszerelés (mínusz a recsegős szíj) vagy az impozáns AMOLED panel mellett – magyarán lehet innen fejlődni, és az idő a Realme-nek dolgozik, csak azt egyelőre más kütyüvel érdemes mérni. Ráadásul egyelőre itthon amúgy sem kapható a termék, a gyártó európai webshopjából is hiába próbáljuk hozzánk megrendelni, de könnyen lehet, hogy amikor majd elérhető lesz, addigra az ára is valamelyest mérséklődik, ami miatt a hiányosságok könnyebben megbocsáthatók.

Bone123

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés