Realme Band 2 - pont eggyel jobb

Az első karperec után itt a második, ami többet tud, nagyobb a kijelzője és még mindig nem mondható drágának, csak itthon nem forgalmazzák.

Bevezető

Az első Realme Band láthatóan azért készült, hogy a Xiaomi és a Honor által uralt piacot kicsit felrázza, olcsóbb is volt mindkét konkurens aktuális modelljénél. Az utódra azonban ez nem mondható el, egyrészt külföldről kell rendelni, ha valaki pont erre a motyóra vágyik, mert itthon nem forgalmazza a gyártó, másrészt pedig árban egyelőre nem kedvezőbb, mint például a felénk irtóra népszerű Xiaomi Mi Band 6, ami már piacon van egy ideje és beszerzési forrástól függően 15-20 ezer forintot kérnek érte. Ezzel szemben a Realme Band 2 csak külföldről rendelhető, szintén 14-18 ezer forint között szórnak az árcédulák. Mi a Realme Aliexpressen levő boltjából vettük meg a tesztkészüléket, aztán vártunk rá egy csomót, mire a Magyar Posta kegyeskedett kiszállítani.


[+]

Ebben a döntésünkben benne volt, hogy egyrészt kellett valami tesztcucc, másrészt nekem speciel egyébként is kellett valami, ami méregeti az aktivitásomat (az eddig erre használt terméktől meg kellett válnom), plusz akár még az épp futó nyereményjáték díjai közé is oda lehet dobni a tesztidőszak után. És miután beszéltem a Realme magyar képviseletével és megtudtam, hogy nem is tervezik behozni hivatalosan, rátenyereltem az order gombra. Olcsó aktivitáskövető karperecet már fillérekért lehet szerezni, nem mellesleg most raktam kosárba egy 4 ezer forintos, itthon is kapható terméket, hogy majd bemutassuk azt is, hogy mik az eltérések. De a nagyon olcsó szint felett azért vannak fokozatok kijelző, vízállóság, szenzorok, anyaghasználat, testreszabhatóság és szoftveres háttér tekintetében is, tehát megadtam az esélyt a Realme termékének, hogy bebizonyítsa, hogy le lehet verni a Mi Band 6-ot.


[+]

Egy ilyen masinától szerintem az emberek többsége alapvetően kettő darab fontos funkciót vár el. Egyrészt hogy tényleg jó közelítéssel monitorozza a napi mozgásunk mennyiségét és intenzitását, másrészt pedig, hogy a telefonra jövő értesítések továbbhaladjanak a karperecre. Ha ez a két alapvető képesség megvan, akkor nagy baj nem lehet — gondolhatnánk, pedig a magyar ékezetes karakterek támogatása, a stabil Blueooth kapcsolat, a hosszú üzemidő, a napfényben is látható kijelző és az ablakpucolást nem súlyzózásnak felismerő szenzor és szoftver azért szintén fontos, ráadásul főleg a nagyon filléres termékeknél pont a szoftverre jut a kellőnél jóval csekélyebb figyelem, simán előfordul, hogy a hardver papíron teljesen életképes, csak aztán mégis kínszenvedés használni. És a Realme Band 2-nél az első ilyen jellegű tudnivaló az, hogy a készülék (és a telefonos alkalmazás) nem beszél magyarul, szóval akinek ez dealbreaker, annak sajnos az eszközt nem tudjuk ajánlani.

Doboz, külső

Aprócska, szokás szerint sárga dobozban érkezett meg a motyó, semmi egyéb nincs benne, csak a karperec és a töltő. Ez utóbbinak USB-A a végződése egy random töltőfej irányába és egy tök egyedi, mágnesesen illeszkedő bölcső a termék felé. Ez nagy változás az elődhöz képes, ahol a szíj lerángatása után lehetett bedugni akárhová a motyót tölteni, itt viszont vinnünk kell magunkkal az egyedi kábelt, ha 12 napnál tovább leszünk távol, mert amúgy a készüléktestben levő 204 mAh-s akkumulátort ennél gyakrabban nem nagyon kell majd tölteni még folyamatos pulzusmérés mellett sem.


[+]

A Band 2 kicsi és könnyű, 27 grammot nyom csupán, szíja végre szabványos, 18 mm-es csatlakozóval van ellátva, tehát nem kell a gyári megoldást használni, ami nem egy különösebben izgalmas darab, bár nagyon tág határok között állítható és a “dear to leap” szlogen is rajta van. Magán a szerkezeten nincs gomb, a kijelző alatt van egy érintőfelület, amivel fel lehet kelteni a masinát (ami csuklómozdulatra is felébred), illetve a kezdőlapra is ezzel térünk vissza. A kütyü alján csak a szenzorokat látjuk, illetve ide csatlakozik mágnesesen a töltő is.


[+]

A kijelző nagyot nőtt az elődmodellhez képest, 1,4 hüvelyken terül el, felbontása 167 x 320 pixeles, a technológia TFT, de 500 nites fénysűrűségre képes a gyártó szerint. Ezt nem tudjuk megerősíteni, mert ilyen kicsi felületen a műszerünk nem ad releváns eredményt. De direkt napfényben is látható marad, csak erősen hajlamos a tükröződésre. Az érintésérzékelés korrekt, a felületre is mondjatjuk, hogy kellően reszponzív, nincs különösebb akadás, döcögés, a kezelhetőség egyszerű. A Realme Band 2 50 méterig vízálló, tehát úszni is lehet benne (és van is ehhez tartozó aktivitás a funkciók között).

Kezelhetőség, app

A karperec menürendszere roppant egyszerű. A kezdőoldalról négy irányba indulhatunk. Balra lesznek a gyorskapcsolók (ne zavarj, csuklómozdulatos ébresztés ki/be, fényerő és beállítások), jobbra az aktivitási státuszunkat láthatjuk. Fentről lehúzva jönnek elő az értesítések, lentről felfelé pedig az ikonos menübe csöppenünk, ahol egymás alatt sorakoznak a funkciók. Ez első blikkre elég sok ikont jelent és a görgetés finomságával sem vagyunk maradéktalanul elégedettek, de a telefonos alkalmazás segítségével eltakaríthatunk olyan felesleges elemeket, mint mondjuk a légzésgyakorlat, vagy a Realme Link, aminek csak akkor van értelme, ha van valami BBK-s okosotthonos bigyónk, mert akkor azt lehetne a karperecről is vezérelni.

[+]

A telefonos alkalmazás neve szintén Realme Link, a regisztrációhoz HeyTap accountra lesz szükség, de azt semmi perc alatt lehet csinálni. Utána pikk-pakk összejön a kapcsolat a karpereccel, innentől pedig azt fogjuk látni, hogy sok-sok beállítási okosság van, aminek lehet örvendeni, legalábbis eleinte. Van egy csomó grafika a főképernyőhöz, bár egyedi háttér nem állítható. Szépen össze lehet kattintgatni, hogy milyen alkalmazásoktól érkezhet értesítés, az is jól variálható, hogy milyen aktivitási formákat szeretnénk a karperecen elérni, valamint ugyebár a funkcionalitás is megkurtítható, hogy ne legyen olyan hosszú a menü. Megadhatunk célokat, beállítható a pulzusmérés intervalluma, de aktivitás közben folyamatosan mér amúgy is, nyilván a személyes adatoknál magasság és testsúly is rögzíthető, szóval ránézésre a dolog oké.

De aztán jönnek az apró, de zavaró problémák. Például nem lehet a bejövő üzenetekre még csak egy lájkot sem visszadobni csuklóból, illetve csuklóról. A magyar ékezetes karakterek megjelenítése problémamentes, a smiley-k helyett viszont csak egy négyzet látszik. A karperecen levő ne zavarjanak mód nincs szinkronban a telefonban, de úgy egyébként sem szeret túl sokszor adatot cserélni a termék a mobilunkkal, például aktivitás befejezése után sincs automatikus információáramlás, ezt a telefonos app izélgetésével tudjuk noszogatni. És ami szerintem tök ciki, hogy ugyanígy manuálisan kell felhívni arra a figyelmet, hogy most már vége a ne zavarj módnak és jöhetnek az üzenetek. Mert ha ezt reggel elmulasztjuk, akkor egy bitnyi adat nem jön át addig a csuklónkra, amíg nem rugdossuk meg egy kicsit a kapcsolatot a telefonos app babrálásával, vagy nem várunk egy tök változó hosszúságú időintervallumot, amíg eszébe jut magától is ezt megtenni.

Viszont vannak praktikus funkciók is, mint amilyen a kamera és a zene vezérlése a karperecről, a telefon megkeresése, vagy a zseblámpa, ami csinál egy nagy fehér kijelzőt nekünk, ami persze sokat nem ér, ha el akarnék ezzel vakítani egy barnamedvét, de a kocsikulcs meglesz, ha a sötétben az autó mellé esett az avarba. Hogy ne kelljen az avarosban halászni. A Band 2 hangot nem ad ki, de rezegni azért tud, ez pedig korrekt erősségű (de nem állítható), mikrofon sincsen rajta, tehát a mobilos személyi asszisztenssel nem fogunk tudni tárgyalni. Nincs GPS sem, de van véroxigénszint-mérés, ami mostanság azért néha hasznos.

Fitnesz funkciók, összegzés

Az általános tapasztalat a karperec szenzoraival és adataival kapcsolatban, hogy kissé alulmér. Egy Life Fitness futópad magasabb pulzust és nagyobb távolságot mutatott egy 30 perces kocogás kapcsán, mint a Band 2, én pedig őszintén szólva inkább hiszek egy félmilliós céleszköznek, mint egy 20 lepedős karpántnak. De nem szignifikáns az eltérés, viszont konstans, ettől még hobbiszintre ez is elég. A pontosságot nagyban javítja, ha jobban a csuklónkra szorítjuk a terméket, illetve azzal is érdemes tisztában lenni, hogy van egy késleltetés az adatokban, tehát ha én nekiállok fekvenyomni és majd beledöglöm, akkor a karpánt szerint a pulzusom egy darabig tökre nem változik, aztán amikor már segítségért ordibálok, hogy valaki vegye le rólam a súlyzót, akkor hirtelen látom, hogy 150 a pulzusom. Az egyetlen opció az adatok exportálására a Google Fit felé lehetséges, különben a Realme Link alkalmazásban tudjuk nézegetni a tevékenységeinket.

Balra a futópad adatai, jobbra a Realme Band 2 statisztikája
Balra a futópad adatai, jobbra a Realme Band 2 statisztikája [+]

A napi lépésszámhoz nincs szintmérés (tehát sem a lépcsőzés, sem az emelkedőn sétálás nem változtat semmit), a megtett távolságot lépéshosszból próbálja kikalkulálni, hiszen GPS sincs a termékben. Az alvásciklusunknál a kanapén fetrengés erőteljes chipsfogyasztás és célzott tévére bámulás mellett szerinte “light” alvás leginkább, szóval a nálam felbukkanó 10-11 órás, mesebeli hosszúságú és az arcbőröm természetes simaságát megőrző ciklusokat nem tudtam komolyan venni.

[+]

Persze még mindig ott tartunk, hogy ez egy alig 15 lepedős kis kütyü, ahhoz képest sokoldalú. De nyilván nem hajszálpontos, ám tendenciák megfigyelésére abszolút alkalmas, a pulzusszám pontatlansága 2-3%-ra tehető csupán, azt pedig GPS hiányában tényleg nem várhatom el, hogy méterre pontosan fogja tudni a megtett távolságot. Ebből a technológiából ezt lehet kihozni, arra bőven elég, hogy az időnként mozgásba lendülő júzer számára tájékoztasson annak intenzitásáról és vélelmezett hatásosságáról, amúgy pedig megjönnek rá az értesítések, van benne néhány extra funkció, sokféle óralap és a lusta szinkronizációtól eltekintve korrektül működő és könnyen használható alkalmazást kapunk. 15 ezer forintért nem tudja megszorongatni sem a Xiaomi Mi Band 6-ot, ám szépen csökken az ára arra a szintre, amikor már annyival olcsóbb, amennyivel kevesebbet tud. Mi ezt a masinát még 44 dollárért tettük kosárba, most ugyanitt már csak 31 dollárt kérnek érte éppen, ami már olcsóbb, mint a legkedvezőbb helyen 13 ezer forintért mért Mi Band 6, simán lehet, hogy még pár hét múlva még nagyobb lesz az eltérés árban és így minden apró kis ostobasága ellenére azt mondom, hogy nagyjából annyit tud, mint amennyiért kínálják. Bőven lehetne jobb, de a 10-12 napos üzemidő is remek, a funkcionalitás pedig egész összetett, plecsnit ugyan nem ütök rá, mert ahhoz nem ártott volna egy OLED kijelző és egy lelkesebben szinkronizáló alkalmazás, de egyáltalán nem egy rettenetes ketyere. A célnak megfelelt.

Bog

Mi itt vettük a terméket, ha valaki esetleg vágyna egy ilyen motyóra.

Hirdetés