Hirdetés

Realme 8 - az igazi nyolcas

Volt már Realme 8 5G, Realme 8 Pro, de egyik sem volt különösebben izgalmas, vagy árazását tekintve kívánatos, most viszont itt a natúr Realme 8, ami a széria legjobb vétele.

Hirdetés

Multimédia

80 ezer forintért nagy csodát nem várunk kamerás fronton (ebben a Redmi 10 lehet érdekes hamarosan), a négy hátlapi szenzor nagyon menőnek tűnik, de ebből a mélységet érzékelő segédmodul önmagában nem csinál képet, a makróra dedikált megoldás pedig nem túl acélos. Marad tehát a főkameránk 64 megapixeles felbontással, de ez egy quad-Bayer szenzor, tehát 16 megapixelen van értelme fotózgatni, valamint akad egy ultraszéles modul 8 megapixeles képességekkel. A szoftver egész könnyen használható, hamar megvannak a különböző üzemmódok, az AI-t kikapcsoltam, hogy ne legyenek túlhúzva a színek, előbb a 64 megapixeles fotókat mutatom:

Ezek itt a normál módban készült, 16 megapixeles képek:

Itt pedig ugyanarról a témáról az ultraszéles modullal elkövetett alkotások láthatók:

64 megapixelben fotózni teljesen felesleges, zajos, életlen, kásás az eredmény, legalábbis ha teljes méretben kutakodunk a részletek után. Ha ilyesmit nem teszünk amúgy sem, akkor bízzuk magunkat az automatikára, amely 16 megapixelre skáláz le, az így született fotók már egy fokkal kellemesebbek. A rendszer sokszor támaszkodik a HDR funkcióra, hogy a dinamika ne boruljon meg, a színek az AI kikapcsolása mellett is rendben vannak, viszont túl van húzva a kontraszt, ami különösen ott eredményez csúfságot, ahol sok lenne a részlet: ezeken a helyeken inkább rajzolt pacákat fogunk látni és bizony van itt-ott kromatikus aberráció is. Az ultraszéles modul viszont nappal is gyenge, életlen, mosott, részlethiányos eredmények születnek még tökéletes fényviszonyok mellett is. Van dedikált éjszakai mód is, amit mindkét szenzor támogat, szóval a felső sor a főkamera képességeit, az alsó pedig az ultraszéles modul produkcióját hivatott szemléltetni:

Jó, a nagylátót este villámgyorsan felejtsük el, ez nem erre való, hiába tesznek mögé valami gépi tanulásos javítást. A főkamera sem brillírozik, sok a zaj és eldől sárgás irányba a fehéregyensúly, de legalább látszik, hogy mi van a képen, közösségi médiában megosztani hangulatos emlékeket még oké lehet. Az előlapi kamera nem egy világbajnok megoldás, főleg a szűkös dinamikatartomány szúrhat szemet, amin HDR-rel kívánnak segíteni. Itt van két, 16 megapixeles (ennyit tud) példa, nappal és este. A rend kedvéért álljon még néhány makró, aztán átcsapunk a videós képességekre:

A mozgóképek rögzítése kapcsán azért vannak bizonyos korlátok. Egyrészt a stabilizáció, ami 4K mellett konkrétan nincs, másrészt az ultraszéles modul felbontása, ami maximum Full HD, a főkamera ezt 60 fps-ben is tudja szállítani, de az ultraszéles nem. Aztán a videózás közben kameraváltás sem elérhető, ez vélhetően a GPU korlátja. Van ugyanakkor 4K alatt elektronikus stabilizáció (az előlapon is), ami két lépcsőben kapcsolható, egy normál és a max módot kínál, utóbbi már drasztikusan ront a képminőségen, de jöjjenek a videók egy csokorban:
A hang rögzítése korrekt, ha nem is kiemelkedő. Az előlapi kamera hamar elvérzik és a stabilizáció is gyengébb, nappal pedig kiég a háttér. A hátlapi szett képességei inkább arra fogják vinni a kezünket, hogy a főkamerát használjuk, itt a képminőség már hellyel-közzel megfelelő, de az élesség nem tökéletes, viszont Full HD mellett már akkor is van valami csillapítás, ha ezt külön nem kapcsoljuk be. Ha viszont igen, akkor az drasztikus ront a képminőségen. Az ultraszéles modul maximum nappal érvényes, este teljesen használhatatlan.

[+]

Zenei fronton mindenképpen jó pont, hogy van a Realme UI-nak saját lejátszója is, bár nem egy összetett valami, de a készülék tárhelyén tárolt fájlok megszólaltatásához untig elég. Equalizer viszont csak szőrmentén akad, kábé annyit lehet konfigurálni, hogy zenéhez, filmhez, vagy játékhoz illeszkedjenek a hanghatások, illetőleg ezt megoldja magától is, ha így döntünk. Az alsó hangszóró nem egy csoda, de a célnak megfelel, ha nem is túl erélyes. Kicsit kár, hogy FM-rádió nincs, ha már van 3,5 mm-es jack dugasz, akkor megoldhatták volna.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Csábító specifikációval jöhet a Realme GT Neo2

  Szeptember 22-én leplezik le, Snapdragon 870 rendszerchipjét és 5000 mAh kapacitású akkumulátorát pedig hivatalosan is megerősítette a gyártó.

 • Bemutatkozott a Realme Band 2

  Nagyobb lett a kijelzője, több aktivitást tud követni, és még okosotthonos eszközeink egy részét is tudja kezelni, miközben továbbra is nagyon olcsón meg lehet majd venni.

Előzmények

 • Realme 8 5G - túl közepes

  A Realme a meglévő, V13-as modelljét emelte be a 8-as szériába, hogy tudjanak ők is alacsonyabb árszinten 5G-t adni. De vajon mire elég ez 85-90 ezer forintért az erős konkurenciával szemben?

 • Realme 8 Pro - valami régi és valami új

  Szinte mindent nyújt a Realme, amit a középkategóriában elvárhatunk, de nem tud az erős konkurenciával szemben felülkerekedni sem árazásban, sem tudásban.

Hirdetés