Poco X5 Pro - ránézésre jó

Felárral és fontos hibajavítással maradt a Poco X a középkategória egyik kulcsajánlata.

Fotók, videók

Korrekt képeket készít a 16 megapixeles szelfikamera, ha színekről és dinamikáról van szó, ám egy kis extra részlet vagy pontosabb háttérelkülönítés kapóra jött volna portrémódban. A hátlapi szett mindezekben remekel, lásd a közelebbi és távolabbi példát. A 1080p önvideó jól használható: dinamikus, részletes, stabil a felvétel.


[+]

Főkamera, 108 megapixel

1/1,52” méretű, 108 megapixeles szenzor került a stáblista élére hátul, megbízható PD-autofókusszal és f/1,9-es rekeszértékű lencsével. Mint mindig, most is opció 12000 x 9000 pixelen kattintani, és nappal rendkívül sok extra részlet rögzül a 12 megapixelhez képest, ám most sincs a dolognak sok értelme. Este konkrétan semmi, mert pixel binninggel, kisebb felbontáson készülnek a felvételek, így homályos a visszanagyított kép.

Főkamera, 12 megapixel

Határozottan megnyerő az automatika 12 megapixeles minősége nappal, ha dinamikáról, színekről vagy a szélek felé is jó részletességről van szó, a fehéregyensúly és az expozíció pedig este is pontos. Nagyítóval persze találni hibát: ilyen a néha hűvös és picit túltolt színek (kékből és zöldből látok a valóságnál többet), de a zajszűrés/élesítés kombinációjának is maradt nyoma. Este jobb éjjeli módban fényképezni, és ha elég fényforrás van, jó minőséget kapunk, a homályosabb részletek sötétben válnak csak dominánssá. A fényforrások környékén a lencse zavaróan töri a fényt, ami elsőre talán nem nyilvánvaló, utána viszont nehéz nem észrevenni. A középkategóriában így is a jobbak közé tartozik az X5 Pro főkamerája, és ezért kár, hogy szenzorzoomban megbotlik.

2x-es szenzorzoom, főkamera

Mire föl a 108 megapixel, ha egy teljes felbontáson készített kép közepét kivágva és leméretezve (katt) sokkal élesebb képet kapok, mint amit az automatika a 2x-es ikonra bökve összehoz? Inkább pusztán digitális a Xiaomi zoomminősége, semmint optikai, de legalább megvannak a főkamera egyéb jó tulajdonságai.

Ultraszéles kamera, 8 megapixel

Csak nem szabadul a középkategória az alacsony felbontástól, ha az ultraszéles kameráról van szó, pedig az X3 NFC 13 megapixelen megnyerő részleteket mentett. Nappal mindenesetre az X5 Pro 8 megapixele is elmegy kellően nagy látótérrel és megbízható színekkel. Lehúzza az összképet a középszerű dinamika és részletesség, az esti helyzet pedig borítékolhatóan harmatos. Az éjjeli mód szerencsére ezt feljavítja az elviselhetőség határáig, ha van elég fény. A 2 megapixeles makrókamera viszont ezt az egyetlen mondatot érdemli gyatra minőségével – nem kellene a környezetet ilyen hulladékkal terhelni.

4K 30 fps a legjobb videós paraméter a főkamerával, jó képélességgel, előnyös dinamikával és expozícióval, csak kissé hűvös színekkel, amihez a kelleténél picivel teltebb szín tartozik. Örömhír a korrekt képstabilizálás, amely ügyesen kompenzálja ki a kézremegéseket, ám egy kevés darabosság megmarad gyors mozgás közben. Az esti minőség inkább csak elmegy, semmint remekel, de így is versenyképes a középkategóriában – nyilván más szint egy iPhone Pro sokkal többért. A sztereó hang javarészt tiszta, egy kevés lefülelhető szűréssel.

Az ultraszéles kamera csak 1080p és 720p felbontáson érhető el, kellemesen széles látószöggel, ám középszerű részletességgel. Így is kapóra jön a dolog nappal, főleg korrekt képstabilizálással, csak este ne akarjuk bevetni. Szuperstabil módban sajnos egyáltalán nem lehet, mert az a főkamerára korlátozott, és a szoftver jelentősen vág a látószögből. Kocogást és kerékpározást leszámítva viszont egész hatékony a mozgáskiegyensúlyozás.

Jó hír a jack kimenet léte dinamikus, részletes hanggal régi fülest rákötve, a méretes és fényes HDR10+ / Dolby Vision AMOLED panel két végén pedig sztereó hangszórópár biztosít jófajta multimédiás élményt. A hangszórórács és a felső vájat egyszerre biztosítja az egyik csatornát, így ez az oldal nem halkabb a másiknál. Az erélyes maximum viszont roppant éleses szól, egészen 80%-ig érdemes leszabályozni a hangerőt a korrekt minőségért, amikor leginkább a közép és magas tartomány domborít, egy cseppnyi méllyel. Nyilván ebben is jobb egy csúcsmobil, de még jobb egy vagy több igazi hangszóró. A Widevine L1 CDM védelemmel megvan a nagyfelbontású streaming és nem gond a 4K videók lejátszása sem. Az FM-rádió kimaradt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Poco

Előzmények

 • Poco M5 - Pocobéli víg napjaim

  Tovább bonyolódik a Xiaomi termékpalettája, érkezett egy 5G nélküli Poco a százezer alatti merítésbe.

 • Poco X4 Pro 5G - a jobb testvér

  Újra AMOLED kijelzős Poco, a hardver egy hónapja ismert, az induló ár pedig megáll 115 ezer forintban.

 • Poco X3 Pro - hardverfrissítés

  Nem ügyeskedtek túl sokat a Poco X3 NFC-vel, tettek bele egy frissebb lapkakészletet, illetve több és gyorsabb memóriát. És ennyi pont elég ahhoz, hogy a szerényebb kamerák ellenére még mindig kiemelkedő ajánlat legyen a kategóriában.

 • Poco X3 NFC - minden, ami kell

  Ez a tudás ennyi pénzért nagyjából az ajándék kategóriája. És rögtön zárójelbe is teszi nem csak a házon belüli ellenfeleket.

Hirdetés