Palm Treo 750 - szentségtörés

Ami más

A Windows Mobile 5 rendszer jó ismerősünk, hiszen lassan már több ilyen készüléket tesztelünk, mint Symbian alapút, a Treo 750 azonban sok szempontból más. Rögtön a készenléti kijelző olyan, hogy ha akarjuk, akkor van rajta "lookup field", azaz ha csak elkezdünk gépelgetni, akkor egyből a névjegyzék neveiből keresgél és kidobja egy listában a találatokat.

A hívásindító gomb alapesetben történő megnyomása egy listát dob fel, amelynek tetején a tárcsázóképernyő és a híváslista érhető el, alatta pedig ott sorakoznak az utoljára hívott számok, illetve nevek, ezt nagyon hasznosnak ítéltem meg. Szintén okos, hogy a jobb oldali funkciógomb egy minimenüt dob fel, amely szintén a híváskezelési lehetőségeket kínálja fel, illetve a gyorstárcsázást és a wireless managert is elérhetjük, legalul pedig egyből becsöppenhetünk a készenléti kijelző beállításai közé.

Természetesen a normál menü is elérhető a jól ismert Windows-gomb megnyomásával, ilyenkor legördül a start menü, amelynek felső sorában az utoljára indított alkalmazások sorakoznak. Az OK gomb jelenléte nekem mostanra elengedhetetlenné vált, ha tényleg stylus nélkül akarom kezelni az eszközt, úgyhogy örömmel fogadtam fix helyét a kezelőszervek között. A gombsor QWERTY része már nem ilyen egyértelmű siker, bizony előfordult, hogy félrenyomtam, pedig nincsen hentes-kezem, ám az is igaz, hogy még így is jóval gyorsabb a szövegbevitel, mint ha nem lennének. Az ékezetes betűket nagy ívben kerültem, mondjuk a szoftver is angol volt, de a magyar karakterek szövegbevitel során az Alt gomb megnyomására jönnek elő valahol a lista alján, semmi türelmem nem volt mindig odáig görgetni.

A névjegyzék a szokásos bőséget hozza, itt nincs is meglepetés, az üzeneteknél viszont van. A Palm rendszerben remek dolog volt, hogy a készülék minden olyan partnerünknek, aki visszaírt az SMS-re, MMS-re, nyitott egy chat-threadet, és a fejlesztők ezt átemelték a Windows Mobile alá is, így a Treo megőrizte egyik legnagyobb előnyét. Ez magyarán annyit tesz, hogy ha már ment egy-egy üzenet ide-oda, akkor innentől kezdve ezeket egymás alatt látjuk, mintha csak egy MSN ablak lenne, így az előzmények felfelé görgetve megtekinthetőek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Palm Centro - egyéniség

    Aprócska PalmOS alapú tenyérgép 2008-ban: pár szempontból elavult, néhány szolgáltatása ugyanakkor példaértékű. Például a kezelhetősége.

Előzmények

Hirdetés