Hirdetés

Hirdetés

Notchak-nocsak, megint másolunk?

Tavaly csak szimplán megnyúltak a kijelzők, idén viszont boldog-boldogtalan az iPhone X dizájnját nyúlja. Pedig akad előremutatóbb koncepció a képernyődominanciára.

Notch: megszoksz vagy megszöksz

Minket is megoszt a notch-kérdés: az iPhone X legalább mögé tette a szoftvert és a gesztusvezérlést (több-kevesebb sikerrel), úgyhogy a dolgot megszoktuk. Az androidos térben viszont még mindig furcsa a szenzorsziget, gyakran belevág az állapotsáv elemeibe, plusz alul megmaradt a kihasználatlan káva és a három virtuális kezelőgomb is.

A Google is főt hajt: az Android P előzetes változatában szimulálni lehet a betüremkedést
A Google is főt hajt: az Android P előzetes változatában szimulálni lehet a betüremkedést (forrás: AnandTech)

Oké, az Android P béta változata gyógyírként(?) elhozta a notch szoftveres támogatását, hogy az állapotsáv információi ne vesszenek el, de nem biztos, hogy ez az ésszerű formai megoldás a világ legnépszerűbb operációs rendszerében.

Az Oppo F7, saját előzetesén
Az Oppo F7, saját előzetesén (forrás: Oppo India)

Olvasóink nálunk is határozottabb ellenérzésekről számolnak be a betüremkedéses hírek kapcsán, a vásárlói igény a szenzorszigetre egyelőre tehát biztosan nem annyira egységes, mint azt az utánzók és az utánzatok gondolják.

Az uleFone Armor 5
Az uleFone Armor 5 [+]

Az meg már tényleg a humor kategóriája, amikor egy strapatelefonokba is beleharap notch úr, miközben nyilvánvalóan volna az uleFone Armor 5-ön hely a megnyúlt kijelző, a szenzorok és a beszélgetési hangszóró megszokott elhelyezésére. Tényleg ez kell a népnek?

Az uleFone T2 Pro vékonyra szabta a kávákat és a notch is alig vehető ki a képernyő tetején
Az uleFone T2 Pro vékonyra szabta a kávákat és a notch is alig vehető ki a képernyő tetején [+]

Mondjuk, éppen az Ulefone-é eddig az eddigi legmenőbb notchos koppintás. A T2 Pro sokkal vékonyabb képernyőkereteket és keskenyebb betüremkedést használ, mint az iPhone X, bár ez annyira sérülékennyé teszi, hogy az MWC-t a kiállított demókészülék nem élte túl baleset nélkül, de ez már másik téma.

A Zenfone 5z sincs messze a szenzorsziget minimalizálásában, Andy Rubin pedig már biztosan a PH-1 folytatásán munkálkodik. Az alsó kávától ugyanakkor csak nem sikerül megszabadulni, aminek alighanem a képernyő mögötti kábel- és alkatrészrengeteg az oka, a portokról és a multimédiás hangszóróról nem is beszélve.

A OnePlus 6 állítólagos prototípusa szolidan tudja le a notch kérdéskörét, mégis sok márka fanatikus tiltakozik a forma ellen
A OnePlus 6 állítólagos prototípusa szolidan tudja le a notch kérdéskörét, mégis sok márka fanatikus tiltakozik a forma ellen (forrás: Pocket-lint) [+]

Nem véletlen, hogy az iPhone X is csak vastag kivitelben tudta az alsó kávamentesítést megoldani, és összességében így is 80%-os képernyőarány alatt maradt. Ezért is vonják kétségbe annyian az egész notch témát, ám ha az Apple trendet indít, annak lesznek követői, és ez idén notchos mobilok garmadáját jelenti.

Az összehajtható kijelzős okostelefon egyelőre csak vágyálom
Az összehajtható kijelzős okostelefon egyelőre csak vágyálom (forrás: Business Insider)

Hiába hallani egy ideje az összehajtható paneles Galaxy X érkezéséről, tippünk szerint egyhamar nem lesz a mobilvilágban radikális formai paradigmaváltás. Sőt: idén mindegyik iPhone az X formavilágát követheti, tucatnyi androidos koppintással a polcokon, úgyhogy jobb a betüremkedéssel megbarátkozni, mert marad. Már addig, amíg az Apple el nem tünteti. Most ezt 2019-re tippelik....

Bone123

A cikk elkészítését a Telenor Hipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről és a Galaxy S8-ról lehet olvasni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés