Hirdetés

Nokia X7 - Anna, a csúnya lány

Bevezető

Mint ismeretes, komoly változásoknak néznek elébe a Nokiánál. Az új vezér viharsebesen lepaktált a Microsofttal, az eddig dédelgetett Symbian rendszert az év végétől fokozatosan felváltja a Windows Phone 7, amitől azt várják a finnek, hogy versenyképesebbek lesznek az okostelefonok egyre öldöklőbb piacán. Jól elhajózgatott a Nokia éveken keresztül a Symbian rendszerrel, valahol ott borult meg az egyensúly, amikor a versenytársak az érintésre optimalizált felületekkel vonultak harcba. Jött előbb az Apple, majd az Android, közben a Nokia nagy nehezen kiizzadta magából az 5800-val együtt azt a felületet, amivel ideig-óráig versenyben tudott maradni, de aztán kissé eltunyultak. A nem is olyan régen debütált Symbianˆ3 elé nagy várakozással nézett a piac, de a Nokia-lufi kidurranni látszott.

Nokia X7
[+]

A Symbianˆ3 ugyanis – korábbi érdemei megtartása mellett – nem tudott felnőni a feladathoz. Az iOS és főleg az Android rohamosan fejlődött tovább, folyamatosan jöttek és jönnek ki az újabb és újabb verziók, miközben már a hagyományosan lusta Microsoft is eszmélt, és egy igen mutatós rendszert rakott össze. És akkor már látszott, hogy baj van, a Symbian egyszerűen nem versenyképes, ezt lassan a legelvakultabb hívők is beismerik. Mielőtt azonban végleg elhantolnánk az elmúlt évek legnépszerűbb mobilos oprendszerét, a Nokia még megpróbálja addig életben tartani a platformot, amíg nem sikerül összeütniük az első WP7-es telefonokat, ezért fabrikáltak egy sort, s most az X7-es modellel piacra lép a Symbian Anna, amit állítólag követ majd a Belle, s mostanság úgy hírlik, hogy a finnek azért megtartják az olcsóbb szegmens számára a rendszert, mert oda jó lesz ez is. Amiben egyébként igazuk is van, a nagyon lebutított androidos telefonokkal a Symbian még röhögve felveszi a versenyt – csak éppen eddig a csúcskategóriában próbáltak sikereket elérni.

Nokia X7
[+]

Az X7 sem egy filléres kacat, 115 lepedővel indul, ez nyilván nagyon hamar bezuhan a lélektani 100 ezres árszint alá, de azért ez még masszívan a high-end kategória. Tesztalanyunk az első Nokia tehát, amin Symbian Anna dolgozik, eddig nem nagyon tudtuk, hogy mennyire mélyrehatóak lesznek a változások a korábbi modellekhez képest, de most már látjuk, hogy csupán felületi kezelésről van szó, amely persze sosem árt, de ez édeskevés lesz ahhoz, hogy az X7 olyan sikermodell lehessen, mint amilyen az N95 volt – mondjuk. De lehetne sorolni a múlt nagy Nokia kasszasikereit, amit nyilván a cégnél is kiplakátolnak a falra ösztönzés gyanánt, bár ez sem sokat segített... Persze félreértés ne essék: az X7 egyáltalán nem rossz készülék, csak éppen a fasorban sincs a hasonló árú, de más rendszert használó mobilokhoz képest. Rendhagyó módon videóval kezdjük:

Doboz, külső

Ebbe a nokiás dobozba már nem férne bele öt milla, kompakt, visszafogott méretű, kék hasábról van szó. A tartozékok listája az elvártaknak megfelelően alakul, azaz töltő, adatkábel, füles és memóriakártya alkotja a repertoárt. Ez utóbbi 8 gigabájtos, gyárilag benne is ül a telefonban. A füles egész patent, fehér színű, távirányítós neki a közepe, hangerőt állíthatunk, léptethetünk, megállíthatjuk a zenét, mellé agybadugós, többféle méretű gumiharanggal, itt nem spóroltak a finnek.

Nokia X7
[+]

Maga a telefon nagyon megosztja a közvéleményt, legalábbis a külsejét tekintve. Nekem speciel bejött ez az enyhén futurisztikus forma, az élekkel határolt hasáb négy csücskét ferdén lecsapták a formatervezők, s minden sarokra egy látványos rácsozat került. Persze nincs itt négy hangszóró, csak az alsó részen bújik meg ilyesmi, a felső két rács pusztán dekorációs célokat szolgál. Bocha szerint viszont olyan a készülék, mintha a 80-as években tervezték volna azzal a szlogennel, hogy ez lesz itt 30 év múlva a telekommunikációs csúcsketyere. Egyébként lehet, hogy tényleg ilyen, de ettől lesz végre egyedi a sok szappan között.

Nokia X7
[+]

Az összeszerelés kis híján tökéletes. A hátlap rozsdamentes acélból készül, mívesen íves (hahh, szlogen!), de nem lehet megbontani, az akkumulátorhoz a felhasználó nem férhet hozzá. Viszont a SIM-et és a memóriakártyát valahol azért be kell tenni, ezért az X7 bal oldalán van két – hmm, minek nevezhetném – fiók. Mindkettőt úgy alakították ki a tervezők, hogy kioperálás után pont belepattintható az inkriminált tartozék – csak éppen kiszedni és berakni már egyáltalán nem egy leányálom, hiába Anna itt a rendszer neve. Rettentően idegesítő megoldás, szerencsére az átlagjúzer ezeket elég kevéssé fogja piszkálni. Az X7 másik oldalán a kamera gyorsgombja és a hangerőt szabályozó billentyűk kaptak helyet.

Nokia X7
[+]

Elmaradt a jó öreg Nokia töltőcsatlakozó, most már a finnek is a microUSB-t favorizálják egyedüliként, átalakító sincs a csomagban. Az említett bemenet a telefon tetejére került, itt tátong a 3,5 mm-es jack dugasz is. Érdekes-ferdén álmodták ide a tervezők a bekapcsoláshoz, a profilváltáshoz és a kijelző zárásához-feloldásához szükséges gombot, ami abból a szempontból mindenképp okos döntés volt, hogy könnyen kitapintható a helye ujjbeggyel is. Alulra került egy csomó olyan felirat, ami egyébként más telefonoknál az akksi alatt figyel általában.

Nokia X7
[+]

Az előlapot a kijelző uralja, ez nem meglepő. Az AMOLED technológiát használó, kapacitív ablak mérete emberes, 4 inchen terül el, ám felbontása elmarad a kategória élmezőnyétől, hiszen a szokásos, 360x640 pixeles teljesítményre képes. Viszont karcolódni nemigen fog, mivel Gorilla Glass borítja, ami örömteli, kár, hogy a hátlap viszont igen virgoncan összetűzésbe kerül bármivel, aminek valami minimális éle van, kulcsot semmiképp ne tegyünk mellé. A kijelző alatt egyetlen gombocska tesped, ezzel ugrunk be a menübe, onnan ki, illetve ennek hosszas megnyomásával tudunk taskot váltani. Fizikai híváskezelő gombok tehát nincsenek, mint ahogyan furcsa módon a belső kamera is kimaradt, helyette közelségérzékelő szenzor gátolja meg azt, hogy hívás közben az arcunkkal előre nem kalkulált eseményeket idézzünk elő.

Hirdetés

Hardver, rendszer

A hardverhez nem nyúltak a nokiások, lehet, hogy nincs is talonban más, mint az N8-ban is használt, 680 MHz-en ketyegő ARM11-es processzor, amit egy Broadcom BCM2727-es grafikai gyorsító igyekszik kisegíteni. Erre ül rá a Symbian Anna, amit bizonyára rengeteget optimalizáltak, csak éppen ez a végeredményen annyira nem érződik. Persze nem totojázik a menü, de azért messze van egy Galaxy S II tempójától, inkább egy olyan – kissé már terebélyes – vízilabdázóra emlékeztet, aki direkt lassan mozog, hogy ne vedd észre a korral járó nehézségeket, de próbálja azt sugallni, hogy ha felidegesíted, akkor pikk-pakk lever félkézzel is. Hát nem, nem ver le. Finom animációk mögé rejtett óvatos tötymörgés ez a folyamatosság látszatát keltve. Az 1 gigányi ROM mellett csak 256 megabájt RAM van, ez ritka párosítás.

Nokia X7
[+]

Viszont rettentően energiatakarékos ez a felállás, két napig biztos megy egy töltéssel, ha nem maceráljuk, akkor három éjszakát is kibír anélkül, hogy kaja után pattogna. Illetve fura, de elég hamar elkezd bánatos hangon prüntyögni, ugyanakkor az első hiszti után még órákon át aktív és működőképes. Mindenképpen az X7 javára írandó a beszélgetési hangminőség, a zajszűrős mikrofonnak köszönhetően minket szinte bármilyen helyzetben jól lehet hallani, s nincs baj azzal sem, amit mi hallunk.

Nokia X7

Nokia X7

Nos, Anna nem a szépségéről lesz híres. Nyilván az a nagy kérdés, hogy miképp változott az öreg Symbian a csaj miatt, és nem biztos, hogy mindenkinek el fogja nyerni a tetszését, hogy a jelek szerint Anna egy besavanyodott, öreg vénlány, aki fekete cuccban jár és bár próbálja palástolni, hogy ráncos az arca, de ez kevéssé sikeres. Az átrajzolt menü gyárilag sötét háttér előtt színes pöttyök formájában látható, mintha a pár évvel ezelőtti iOS lett volna az alap, csak az ikonok nem sikerültek túl szépre. A kezdőoldal most is csak három oldalas (maximum), viszont végre normálisabb a lapozás sebessége, ha nem is szélvészgyors. A widgetek fix méretűek, a kínálat semennyit nem változott.

Nokia X7

Témázni továbbra is lehet, gyárilag három választási lehetőségünk van, de ezek csak a gombok körüli keretet, illetve a szövegbeviteli mezők hátterét színezik át. Szerencsére az Ovi Store-ból ingyenesen is le lehet tölteni látványosabb témákat, amelyek az ikonok mögötti hátteret is átszínezik, sőt, bizonyos esetekben az ikonszett is cserélhető. A Symbian Anna mellett frissült az Ovi Store is, most már látjuk a korábbi vásárlásaink mellett azt is, hogy milyen alkalmazásokhoz jött ki frissítés, s ezek egyből, egyszerre letölthetőek. Változtattak a Térkép alkalmazáson is a finnek, egyrészt kapott Facebook integrációt a szoftver, valamint Budapesten már tömegközlekedési viszonylatokat is ismer. Némiképp megújult a böngésző is (erről később), illetve az N8-nál lehetőség lesz folyamatos fókuszálásra videózás közben is. Még egy apróság: mostantól álló helyzetben is elérhető a QWERTY gombsor szövegbevitel esetén, de igazából ezek az Anna legfontosabb változásai, a többi apróságot nem nagyon fogjuk észrevenni, mert mondjuk a fejlesztést érintik a Qt4.7 és a Qt Mobility 1.1 kapcsán.

Alapfunkciók

Aki korábban már használt Symbian rendszerű telefont, az most sem fog eltévedni a menüben. Az X7-ben pontosan minden ott van, ahol évek óta, a Nokia ritkán vállal be meghökkentő, rizikós, vagy formabontó dolgokat (talán azért, mert ezekkel rendre bebuktak: lásd N-Gage, vagy 7710), üdítő kivétel talán a Touch & Type sorozat. A telefonkönyv nem változott, a nevekhez egyenként hozzá is rendelhetjük a Facebook ismerőseinket, de továbbra is csakis úgy, hogy közben van Ovi fiókunk is, amin keresztül kell magunkat verekednünk.

Nokia X7

Az üzenetkezelésnél kicsit változtak a dolgok, szövegbevitelnél tényleg oda írunk, ahova kell (nem nyitogat külön ablakocskákat a rendszer), alapértelmezettként álló helyzetben is QWERTY kiosztású a gombsor, de nem kell sírni emiatt (pedig eleinte én is ezt terveztem), mert vissza lehet állítani a hagyományos kiosztásra. Kicsit talán túlérzékeny az elfordulást vezérlő szenzor, a legkisebb röccenésre is tekergeti a képet, de ezt lehetett is látni az első oldalra kitett videónkban. Természetesen SMS, MMS, e-mail és Exchange kompatibilitás is van, Twitter és Facebook üzenetek viszont erről a felületről nem küldhetőek – a telefonkönyvből viszont az adott emberkét kiválasztva eljutunk arra a felületre, ahol ez működik.

Nokia X7

A naptár maradt a régi, pár ponton finomodott csak, nem külön sorba kerül az esemény kezdet és vége, illetve lehet helyszínt hozzáadni a Térkép alkalmazás felhasználásával is. Az iroda funkciók közé bekerült az Intranet és a Communicator, mindkettő vállalati környezetben értelmezhető, a QuickOffice csak read-only, azaz szerkeszteni nem tudunk vele. A Adobe Reader nem hiányzik, van számológép (de csak alapfunkciós), mobilos Zip, jegyzetek és F-Secure víruskereső is akad. Az ébresztés teszi a dolgát (igen, kikapcsolt állapotban is, amit az Android nem tud), több időpont is konfigurálható.

Nokia X7

Mint említésre került, változott a Nokia navigációs alkalmazása, a Térképek is. Most már ismeri a budapesti tömegközlekedési útvonalakat a rendszer, az egész szoftver az összes térképpel teljesen ingyenes, netről, gépről simán áthúzható az a terület, ahol bandukolni óhajtunk (tehát itthon érdemes feltenni külföldi adatbázisokat, mielőtt útnak indulunk), Szlovéniában és Ausztriában is próbálgattam és meglepően részletes, főleg örömteli, hogy a POI adatbázis is megfelelően bőséges. Műholdat gyorsan talál, beltérben a WLAN és a cellainformációkra támaszkodva próbál tájékozódni – egész jó hatásfokkal.

Nokia X7

Multimédia

A hátlapon 8 megapixeles kamera dolgozik – autofókusz nélkül. Van viszont egy ledes vaku, illetve dedikált gomb a fényképek készítéséhez. Emiatt a közeli dolgok fotózását alapból kilőhetjük, nagyjából 60 centi minimum kell ahhoz, hogy többé-kevésbé éles képet készíthessünk. Kissé furcsa a fentiek fényében, hogy a beállítások között van arcfelismerés, ami tök felesleges, mivel ettől nem lesznek élesebbek a képek, pedig a szoftver tényleg felismeri az arcokat – de erre még én is képes vagyok. Lehet babrálni az élességet, a kontrasztot, az ISO-t, a fehéregyensúly, van önkioldó, vaku, pár effekt, úgyhogy bővel lehet szórakozni, de igazából elég felesleges.

A fent elterülő képek viszont ahhoz képest nem is rosszak, hogy egy EDOF kamerával lőttem őket, bár a képzaj sokszor elég jelentős, de a részletek nem mosódnak el annyira – bár ezúttal is ráküldi a Nokia a festmény-algoritmust a fotókra, de ez nem mindenhol szembeötlő. Mondjuk rögtön az első kép akár a XIX. században is készülhetett volna... Nyilván ahogyan sötétedik a téma, úgy exponenciálisan romlik a minőség, de ez általában így van a mobilos fényképezőgépeknél. Videót 720p-ben rögzít az eszköz, természetesen egy tesztvideótól nem foszthatjuk meg az olvasókat, klikk ide.

Nokia X7

Zenei téren kimondottan jó a helyzet. Egyrészt van FM-rádió – RDS-sel – amelyhez muszáj fülhallgatót csatlakoztatni, de igazi arcát zenehallgatás közben mutatja meg az X7. Maga a telefon, kihangosítva is egészen szépen szól, de a mellékelt fülessel lesz az igazi: a csomagban ülő tartozék tényleg minőségi, ezen nem spórolt a Nokia, ami nagyon nagy pirospontot érdemel. Megjelennek az albumborítók, cover-flow nézetben tudunk lapozgatni, van equalizer, az pedig természetes, hogy a lejátszó fut a háttérben.

Nokia X7

Adatátvitel, akkumulátor

Mobilhálózatokon 10,2 Mbit/s lefelé, 2 Mbit/s felfelé a tempó – ha a hálózat is úgy akarja. Emellé van WLAN, érzékenysége átlagos, esett már szó a GPS-ről, a Bluetooth ezúttal 3.0-s, géphez pedig a mellékelt kábellel köthetjük az X7-et. A rendszer képes az USB OTG funkcióra is, csak éppen az ehhez szükséges átalakítót külön kell beszerezzük. A finnek fogadkoztak, hogy sokat csiszolnak majd a böngészőn, de inkább csak a kezelőfelület változott, felül látszik a címsor, alul pedig az opciók, kicsit gyorsabb is a gyári browser, mint korábban, de azért még mindig lenne hová fejlődni, hiszen a flash támogatás is csak félgőzzel működik.

Nokia X7

A szoftver – ha valamilyen módon online vagyunk – folyamatosan figyeli, hogy vannak-e frissítések, s bizony lesznek. Az Ovi Store szinte egyből kukorékol, hogy létezik újabb verzió, az már más kérdés, hogy ehhez milyen ablakot dob fel, gyakorlatilag ennyi értelmetlen rövidítést ritkán látni egy mondatban, pláne, hogy simán kifért volna ez rendesen is (lent). A közösségi oldalak kliensei megfelelően működnek, ha már van Ovi fiókunk, ezzel nincs semmi gond. Géphez kötve a telefont alapból a memóriakártya tartalmát láthatjuk, de Ovi Suite segítségével mindenféle egyéb szinkronizációs lehetőségeink is vannak.

Nokia X7

A hátlap alatt megbújó, a felhasználó által nem látható akkumulátor hivatalosan 1200 mAh teljesítményű. A Nokia szerint ezzel 50 órás zenelejátszási időt lehet hozni, ami nem rossz, s a tapasztalatok is azt igazolják, hogy az AMOLED kijelző és a 680 MHz-es processzor kímélően bánnak az erőforrásokkal, több napig is üzemel az X7 – nyilván ez azért függ a felhasználótól is.

Nokia X7
[+]

Értékelés: Nokia X7
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 8 pont
Felhasználói felület élménye 7 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 9 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 7 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 6 pont
Hogyan értékelünk?

Összegzés. Érdemei elismerése mellett (minőségi készülékház, szép kijelző, takarékos hardver, ingyenes térképek, kiváló hangminőség) azért látszik, hogy a Symbian már nem az a platform, ami a Nokia számára a legfontosabb. Történtek apró fejlesztések, amelyek nélkül egyébként jellemzően eddig is megvoltunk (kit érdekelnek az ikonok?), van néhány olyan módosítás, ami már tényleg kellett (böngésző interfész), de azért Symbian Anna nem sokban különbözik attól a Symbianˆ3-tól, amiről már egy éve lehetett tudni, hogy nem versenyképes sem az Androiddal, sem az iOS-szel, sem pedig a WP7-tel. Nem tudott most sem radikálisat újítani a Nokia, s bár nyilván ennek a platformnak nagyon nagy története és tudásbázisa keletkezett hosszú évek során, a trónkövetelők (illetve most már a trónon ücsörgők) viharsebesen behozták a lemaradást mind a funkcionalitás, mind az elérhető programok számának tekintetében. A Symbian kapcsán már azt sem lehet előnyként mondani, hogy nem korlátozza a felhasználót semmiben, mert az Android egy ideje sokkal jobban haxolható, a kezdeti gyermekbetegségeit kinőtte, aki pedig egyébként sem vágyik mindenféle kusztomizált ROM-okra, hanem csak a felhasználói élményt keresi, az simán elégedett lesz egy WP7, vagy iOS alapú eszközzel. Ez a Symbian persze még él, és élni is fog – de a Nokiánál is belátták, hogy csúcskészüléket már nem érdemes köré építeni, arra ott lesz nekik a Microsoft, Anna és Belle pedig majd erősíthet a középkategóriában, ahová tökéletesen megfelelőek is lesznek. Az X7 mindettől függetlenül nem rossz telefon, csak egyszerűen letéve egy konkurens csúcsmodellt (s keressünk árban közeli gépeket: Optimus 2X, Wave, Xperia arc) érződik, hogy ez mennyivel régebbi alapokra épül, kicsit dohos már, vannak nyűgjei (a tesztkészüléken a hivatalos foursquare alkalmazás kifagyott, egyszer hívás közben újraindult, az egyik fejhallgatómra azt mondta, hogy nem kompatibilis tartozék, a giroszenzor a legkisebb érintésre is vadállati módon forgatja a képet, stb.), már nincs az élmezőnyben.

Gyanítom, hogy nem csak mi, hanem a Nokia is nagyon várja már az első WP7-es modellek érkezését.

Bog

A cikk T-Mobile szélessávú eszközök segítségével készült.

Specifikáció

Nokia X7
Nokia X7 Általános
Technológia GSM/UMTS
Méret 119,7 x 62,8 x 11,9 milliméter
Tömeg 146 gramm
Színvariációk Fekete, szürke
Kijelző
Kijelző átlója 4 hüvelyk
Kijelző felbontása 360 x 640 pixel
Kijelző típusa Kapacitív AMOLED érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Memória 256 MB RAM / 1 GB ROM
Memória bővíthetősége microSDHC (gyári: 8GB)
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 900/2100 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA van / 10,2 Mbps / 2 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 3.0 (A2DP)
WiFi 802.11b/g/n
USB microUSB 2.0
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
Alapfunkciók
Profilok vannak
Vibra funkció van
Kihangosás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van, kikapcsolva is
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Symbian Anna
WAP / HTML böngésző van / van
E-mail kliens van
Java van
Játékok letölthető
Valutakonverter van
Extra szoftverek Maps, QuickOffice (read-only), Adobe PDF, Zip
Multimédia
Fő kamera 8 megapixeles, fixfókuszos, led vaku
Másodlagos kamera nincs
Videófelvétel van (720p 25fps)
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van (RDS)
Üzemidő
Alap akkumulátor 1200 mAh kapacitású
Készenléti idő 450 óra (2G) / 450 óra (3G)
Beszélgetési idő 6,5 óra (2G) / 4,5 óra (3G)
Egyebek
giroszkóp, számítógépre kötve kártyaolvasóként is működik, geotagging, fém ház, USB OTG
 • Kapcsolódó cégek:
 • Nokia

Azóta történt

Előzmények

 • A Nokia jövője

  A barcelonai sajtótájékoztató után világossá vált, hogy merre megy tovább a Nokia. WP7, Meego, Symbian, kérdések és válaszok.

 • Nokia C7 - szépség a köbön

  Megérkezett a Nokia második Symbian^3-mal szerelt készüléke, mely elegáns és gyönyörű külsőt kapott.

 • Nokia N8 - vajon elég lesz-e?

  Megjött végre a várva várt Nokia zászlóshajó, de vajon a megújult Symbian fel tudja-e venni a versenyt az egyre erősödő konkurenciával?

Hirdetés