Nokia Lumia 735 - maga felé hajlik a keze

Hirdetés

Külső és kijelző

Bár mostanában a magas árképzésű Lumia okostelefonok fém kerettel védik a készüléket a komolyabb erőbehatásoktól, a Nokia polikarbonát burkolatai is ütésállóságukról voltak híresek, és a Lumia 735 is tartósnak tűnik az oldalakat is védő hátlapi elemmel. A 134,7 x 68,5 x 8,7 milliméteres és 130 grammos konstrukció nem mellesleg kifejezetten kényelmesen foglal helyet a tenyérben, köszönhetően a kerekded oldalaknak és az ívelt hátlapnak, igaz az utóbbi csúszósabb az ideálisnál.

 Nokia Lumia 735
[+]

Elölről a Lumia 735 összetéveszthetetlenül egy Windows Phone rendszerű Nokia készülék éles sarkaival, enyhén lekerekített, fekete hátterű Gorilla Glass 3-as előlapjával és kissé vastag képernyőkeretével. A főszereplő a 720 x 1280 pixeles, 4,7 hüvelykes AMOLED kijező, amelynek éjsötét feketéi, élénk színei, jó betekintési szögei és kitűnő kontrasztjai igazán jól állnak a Windows Phone minimalista rendszerfelületének. A maximális fényerő átlagos, a kalibráció viszont egész pontosra sikeredett, ráadásul rendelkezésre áll többféle kalibrációs séma és kézi állítási lehetőség a telítettség, a kontrasztok és a színegyensúly kezelésére. Az érintésérzékeny felület pontosan veszi be ujjmozdulatainkat és gyorsan reagál az érintésekre.

 Nokia Lumia 735
[+]

Kijelző-teszt
Mérés Nokia Lumia 735 Motorola Moto G Nokia Lumia 830 Samsung Galaxy Alpha
Fehér fényerő 306 nit 421 nit 466 nit 301 nit
Fekete fényerő 0 nit 0,58 nit 0,49 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen 726:1 952:1 n/a
Színhőmérséklet 6681 K 7755 K 6383 K 7455 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A Windows Phone-os kezelőgombok a képernyő alján lettek elhelyezve, ha eltűnnének, alulról lehet felhúzni azokat. A kijelző felett egy Nokia felirat jelzi, hogy a készülék még mindig magán viseli a finnek keze munkáját. Fölötte a beszélgetési hangszóró, amellett pedig az 5 megapixeles szelfikamera, illetve a fénymérő és közelségérzékelő szenzorok bújnak meg.

 Nokia Lumia 735
[+]

A hangerőszabályozó és a bekapcsoló gombok a készülék jobboldalára kerültek; tapintásuk és lenyomásuk kényelmes. A kameragomb ezúttal ellenben kimaradt, hiába a hangsúlyozott önfotós képességek. A microUSB port alulra, a 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet pedig felülre került.

 Nokia Lumia 735
[+]

A kellemes tapintású, bár kissé csúszós, matt hátlapra áttérve, felülre a szokatlan felbontású, 6,7 megapixeles kamera került Carl Zeiss optikával és ledes villanóval megtámogatva, középen újabb márkafelirat található, jobboldalt alul pedig apró lukas hangszórórács. Az oldalakat is burkoló hátlapi elemet a képernyő felől lehet lepattintani, ami elég nehézkes procedúra, cserében semmi recsegésre vagy ropogásra nem lehet a házat késztetni. A műanyag elemet leemelve megpillantható a 2200 mAh-s akkumulátor, a microSD kártyafoglalat és a nanoSIM kártya helye – bizony, a középkategóriás Lumia 735 is ilyen SIM-et fogad be.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Nem lesz több Nokia okostelefon

  A Microsoft a vártnál sokkal korábban válik meg a finn vállalat márkanevétől a Windows Phone platform köré épülő Lumia sorozatán.

 • Kelendő az új Lumia sorozat

  A Microsoft Nokiától felvásárolt mobiltelefonos részegysége három hónap alatt 9,3 millió Windows Phone okostelefont értékesített.

 • HERE térkép minden Androidra

  A Nokia elérhetővé tette honlapján a HERE térkép és navigációs szoftver androidos béta változatát, amely a Samsung Galaxy készülékek után most a legnépszerűbb platform bármelyik készülékére telepíthető.

 • Érkezhet az androidos Nokia csúcstelefon

  Bár a Nokia márkanév a microsoftos felvásárlás után kikophat a Lumia terméksorozat elől, a finn gyártó állítólag nem tervezi elhagyni az okostelefon piacot, sőt.

Előzmények

Hirdetés