Nokia 5000 - egy átlagos fiatal

  • (f)
  • (p)
Elemzés – Írta: Pompi | 2008-07-16 09:17

Alsókategóriás Nokia fiatalos megjelenéssel, a kategóriában eddig szokatlan nagyfelbontású kijelzővel és megapixeles kamerával.

Bevezető

Click to read in English!

A finn gyártó palettáján 2006 őszén jelent meg az első „úszógumis” modell, sőt rögtön kettő is, az 5200 / 5300 testvérpáros. Ezzel az 5-ös széria helyén az addigi szabadidős vonalat átvette ez a fiatalos stílus, több esetben a Sony Ericsson Walkman modellek ellen indított XpressMusic darabokkal.

Nokia 5000
[+]

Mostani vizsgálódásunk tárgyát, a kereken 5000-nek elnevezett modellt a gyártó az „Alkoss, oszd meg és hozz másokat is lázba!” szlogennel indítja, tehát egyértelműen a telefon kamerája köré épül a marketing gépezet. Ami az 1.3 megapixeles autófókusz nélküli kamerát tekintve elsőre furán hangzik, de az árcímkét is szemügyre véve már elfogadhatóbb a dolog, meglátjuk, hogy mit kínál a megapixeles kamerán kívül a Nokia a huszonöt-harminc ezer forintos kategóriában.

Nokia 5000
[+]

A készülék a kategóriájának megfelelő kisméretű dobozban érkezett a szerkesztőségünkhöz. A csomagolás a telefonon kívül csak a leghétköznapibb tartozékokat rejti: akkumulátor, hálózati töltő, fülhallgató és felhasználói kézikönyv.

Külső

Többféle színösszeállításban elérhető a modell, mi a Cyber Green fantázianevű, zöld-fehér változatot kaptuk. A külső megjelenésben három szín dominál, a készülék oldalán körbefutó, valamint az előlap nagy részét betöltő fekete, az előlapot övező fehér, és az előlap betéteit és a teljes hátlapot színező zöld. Ezek közül a fekete rész állandó mindegyik összeállításnál a többi variálódik, létezik lila előlapi betéttel és fehér háttérrel valamint szürke hátlappal , előlapi kerettel és kék betéttel.

Nokia 5000
[+]

Az ötezres első ránézésre formailag a tavaly tesztelt 5310-re hasonlít. Természetesen az XpressMusic gombok ezúttal nem kaptak helyet a készüléken. A hagyományos kialakítású telefon előlapjának felső részét a kéthüvelykes kijelző, alsó részét pedig a kezelőszervek foglalják. A billentyűk fekete zongoralakk szerű ujjlenyomat és maszatgyűjtő borítást kaptak, ettől eltekintve viszont kellemesen használhatóak.

Nokia 5000
[+]

Nokia 5000
[+]

A tizenegy milliméter vékony készülék alsó, felső és bal oldala üres, jobb oldalának alsó felére került a kamera exponáló gombja, ami magát a kamerát is indítja, felül pedig 2,5 milliméteres fülhallgató bemenet, a töltő csatlakozó és egy elsőre valamilyen USB portnak látszó dolog található. Ez utóbbiról hamar kiderült, hogy egy átlag felhasználó számára haszontalan szervizcsatlakozó, amiről még a felhasználói kézikönyv is csak annyit ír, hogy ne nyúljunk hozzá. Kulturáltabb megoldás lett volna, ha ennek valahol a borítás alatt szorítanak helyet és nem így premier plánba kerül.

Nokia 5000
[+]

A hátsó fertály egyszerű. Az akkumulátor fedél egyhangúságát középen bemart Nokia felirat töri meg, alatta az egész jól teljesítő hangszóró nyílása figyel. A felső részre került a már említett 1,3 megapixeles kamera és egy kis tükörként funkcionáló betét a könnyebb önarcképkészítés elősegítendő.

Alapfunkciók

A telefont a már igen sokat látott Series 40 platform hajtja. Semmi újdonság, de azért nézzük az alapvető dolgokat dióhéjban. Választható ikonos vagy listás főmenü megjelenését témákkal változtathatjuk, gyárilag pár jellemzően a készülékek színéhez illeszkedő témák közül választhatunk. A bekapcsolható aktív készenlét, mely a főképernyőre pakolja legtöbbet használt funkciókat szintén nem hiányzik, ahogyan maradt a funkciógombok szabad beállítása is.

Nokia 5000

A telefonkönyv 1000 név tárolására képes, hozzá megannyi mezővel. Az üzenetkezelés a gyártótól megszokottan teljes körű. Van itt SMS, akár a másik fél kijelzőjén azonnal megjelenő üzenet formájában is, MMS és e-mail kliens is. Utóbbi megbirkózik a POP3 és IMAP fiókjainkkal is valamint csatolmányokat is kezel.

Nokia 5000

A szervező funkciók között találjuk az ébresztő órát, melyben beállíthatjuk a jelzés ismétléseit, a szundi idejét és választhatunk ébresztő hangot is, ami akár a rádió is lehet. Szintén a szervező funkciók között kapott helyet a naptár, választható havi, heti és napi nézettel, a teendők listája, a jegyzetek, a számológép, az időzítő és a stopper is.

Kijelző, multimédia

Úgy gondoltam, hogy a kijelzőről itt a multimédia részben ejtenék pár szót, mert némiképp a fényképezéshez is kapcsolódik a kritika. Örülök, hogy az alsó kategóriába is beszivárgott a gyártónál a 240x320 felbontású megjelenítő. Dicséretes. A költségcsökkentésnek viszont más paraméterei látták kárát, konkrétan a betekintési szög, a színárnyalatok száma és a képfrissítés. Gyakorlatilag a kijelző csak szemből látható normálisan - napsütésben még így sem - bármilyen egyéb szögből már gondjaink lesznek. A képernyőn megjelenő kép nem elég éles, kontrasztos, a mozgás rajta darabos. Ezekkel a feltételekkel elég nehéz fotózáskor képet komponálni.

Nokia 5000

A telefon a már többször említett 1,3 megapixeles, fixfókuszos kamerát kapta. A beállítási lehetőségeknek is hamar a végére érünk, ugyanis a kép felbontásán kívül semmilyen képalkotási paraméter nem állítható. Sorozatmódot és önkioldót tudunk még választani illetve átválthatunk mozgókép üzemmódba, ahol 128x96 pixeles felbontású egérmozit rögzíthetünk. A készített képek minősége leginkább MMS-ben való továbbküldésre vagy névjegyzékbe való illesztésre alkalmas. A telefon belső memóriája 12 megabájt, ebből a gyári témák, hangok, képek és alkalmazások mellett rendelkezésünkre áll kb. 7,5 megabájt. Erre nagyjából 50 képet rögzíthetünk teljes felbontással.

Nokia 5000

Zenei téren szintén nagyon puritán a helyzet. A készülék megbirkózik ugyan az MP3 állományokkal, de a már említett belső memória mennyisége nem teszi lehetővé több teljes hosszúságú zeneszám tárolását, inkább csak pár csengőhangnak elegendő. Ennél fogva a zenelejátszó is egyszerű, mint a szög, hangszínállítási lehetőséget ne is keressünk. Van viszont FM rádió, ugyan RDS nélkül. A mellékelt füles a szokott módon antennaként is funkcionál és a rádió hallgatásához megfelelő hangminőséget produkál.

Adatátvitel, akkumulátor

Csomagkapcsolt kommunikáció terén EDGE képes a készülék, de abból is csak a gyengébb változatot integrálták. Gyakorlatban az előtelepített Opera Mini a 60 kilóbájt körülire tömörített Mobilaréna főoldalt több mint egy percig töltögette (a beépített böngésző félúton fel is adta a próbálkozást). Beépített böngésző és Opera Mini ide vagy oda, a telefonnal való böngészést csak erős idegzetűeknek javaslom, a mobil internet lehetőségeit inkább egyszerű szöveges e-mailek kezelésére használjuk. Lokális adatmozgatás kábeles megoldás hiányában csak és kizárólag bluetoothon keresztül végezhető.

Nokia 5000

A hátlap alatt egy 700mAh-s akkumulátor lapul és látja el energiával a készüléket. A tesztidőszak alatt sajnos (vagy szerencsére) viszonylag nyugalmas napjaim voltak, azaz kevés beszélgetést bonyolítottam, viszont nyomkodva volt a készülék rendesen. Az öt nap alatt így egyharmadára esett vissza a töltést jelző indikátor, azaz szerintem alapvetően nem rossz a telefon készenléti ideje.

Nokia 5000
[+]

Eléggé vegyes az összkép. A telefon formavilága tetszetős, vékony, könnyű, fiatalos. Örvendetes, hogy az alsó kategória kijelzője is megkapta a nagyok felbontását, de az ezzel kapcsolatos negatívumokat, a zenehallgatásra alkalmatlan mivoltot és a kamerát a mérleg másik oldalára rakva nálam talán éppen kiegyenlítődik a helyzet. Néhány ezrest hozzátéve akár házon belül is találunk olyan alternatívát, aminek a kijelzője lényegesen jobb, bővíthető a memóriája és a kamerája is többet nyújt. Akinek mindenképp ez a formavilág kell és nem elérhető számára az 5310, valamint megelégszik az alapvető telefonfunkciókkal, annak megfelelő választás lehet.

Pompi


A Nokia 5000-t az XXL GSM-től kaptuk.
A készülék megvásárolható:
Budapest VI. Jókai tér 6.
Budapest VI. Teréz körút 18.
On-line a www.xxlgsm.hu címen.

Specifikáció

Nokia 5000
Általános
TechnológiaGSM
Méret106 x 46 x 11 mm
Tömeg74 gramm
Színvariációkzöld, lila, kék
Kijelző
Kijelző átlója2 hüvelyk
Kijelző felbontása240 x 320 pixel
Kijelző típusaTFT
Színárnyalatok száma65 ezer
Memória
Telefonkönyv kapacitása1000 bejegyzés
SMS memória / max. MMS méretna / 300 KB
Belső memória12 MB
Memória bővíthetőségenincs
Adatátvitel
Frekvenciasávok900/1800/1900 MHz
GPRS / EDGEClass 10 / Class 6
UMTS / HSDPAnincs / nincs
IrDA / Bluetoothnincs / 2.0
WiFinincs
USBnincs
Push-to-talk / RSSnincs / nincs
GPS vevőnincs
Alapfunkciók
Profilokvannak
Vibra funkcióvan
Kihangosításvan
Hangtárcsázás / hangvezérlésnincs / nincs
Hangrögzítésvan
Ébresztésvan, kikapcsolva is
Prediktív szövegbevitelT9
Szoftverek
PlatformSeries40 5th edition
WAP / HTML böngésző2.0 / van
E-mail kliensvan (POP3, IMAP4, hitelesített)
Javavan, MIDP 2.0
Játékok3 darab
Valutakonvertervan
Extra szoftverekOpera Mini, Letöltés, My Nokia
Multimédia
Fő kamera1.3 megapixeles, fixfókuszos
Másodlagos kameranincs
Videófelvételvan (max. 128 x 96 pixel)
Zenelejátszó szoftvervan, háttérben is fut
Hangszínszabályzónincs
FM-rádióvan
Üzemidő
Alap akkumulátor700 mAh-s Li-Ion
Készenléti idő336 óra
Beszélgetési idő4 óra 45 perc
Egyebek
-