Hirdetés

Nokia 3230 - okostelefon a népnek

Hirdetés

Külső, kijelző

Mint minden újabb Symbian rendszerű Nokia készülékről, a 3230-ról is szivárogtak ki előzetes információk, melyek hónapokig lázban tartották az erre fogékony internetezők közösségeit. A találgatások sokfélék voltak, és bár a tesztelésre szerzett készülék még érezhetően béta verzió, de nem sok eltérést fog mutatni a véglegeshez képest.

A telefon formája megdöbbentő. Na nem mintha ronda lenne, vagy túlzottan extrém, pont az ellenkezője miatt. A finn gyártó az utóbbi időben elég szabadkezű formatervezőket alkalmazott (elég csak a Nokia 7600-ra, vagy a 7280-ra gondolni), ám a 3230 logikus, egyszerű és normális felépítésű készülék. Ráadásul megvan az a jó tulajdonsága, hogy élőben szebb, mint képeken. A szögletes formákkal vegyített legömbölyített élek a komolyság mellé némi játékosságot is csempésznek. A kijelző hatalmas, a gombok kissé talán túlságosan is alulra zsúfolódtak. A navigációs joystick körül elég nagy a tér ahhoz, hogy ne akadjanak össze az ujjaink. A 12 számbillentyű egymáshoz ér, kezelésük öt perc után kényelmessé válik. A készülék oldalán az adóvevő számára alakítottak ki egy jókora fekete gombot, a hazai vásárlóknak egyelőre teljesen feleslegesen, tekintve, hogy ez a szolgáltatás itthon még nem működik. Van egyébként még ilyen jellegű fícsör a 3230-ban. A telefon tetején a már jól ismert bekapcsoló és profilváltó gomb terpeszkedik, mellette a hangszóró nyílása. Egészen aprócska nyíláson keresztül közlekedik az infra, ez a készülék jobb oldalán lelhető fel. Fordítsuk meg, igen, így, és hátul itt figyel a nagyon egyszerűnek tűnő fényképezőgép, amely 1,3 megapixeles felbontásra képes.

A telefon masszív. Mondhatjuk ezt annak ellenére, hogy ha megszorongatom, akkor nyikorog és nyöszörög. De nem akar szétesni, a hátlap például tökéletesen passzol. Némi ügyeskedés után kiderül, hogy az ominózus hátlap alatt az akkumulátor kifabrikálása nélkül is lehet cserélni a memóriakártyát. Ennek formátuma RS MMC, gyárilag hozzánk is vágnak egy 32 megás példányt.

Bekapcsolás után nem történik meglepetés azok számára, akik már láttak Series 60 platformon futó Symbian rendszert. A tesztelt készülék 33 másodperc alatt állt fel a hálózatra, láttunk már ennél rosszabbat is. Bár a 8.0-ás Symbian rendszer már létezik, a 3230 még a 7.0-val kerül piacra. A szoftver sebessége alapvetően megfelelő, logikusan akkor történik lassulás, amikor több alkalmazás is nyitva van. A kijelzőt talán nem kell bemutatnom, a 176x208 pixeles, 65ezer színű TFT display ugyan nincs az élvonalban, de így is abszolút megfelelő fényerővel és felbontással rendelkezik. A menürendszer szintén ismerős, a Series 60 platform már a Nokia 7650 óta megismert elrendezésben és logikában jeleníti meg a funkciókat. Természetesen a menü háttere, az ikonok rajzai és a színséma mind-mind témák segítségével változtatható. Ilyen témák zsákszámra találhatóak az interneten.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Hirdetés