Hirdetés

myPhone 3350 - a legolcsóbb kétkártyás

Mi az a MyPhone?

A kínai telefonok teljesen új kategóriát teremtettek a mobilkészülékek között. Egyre többen használnak ilyen masinákat, ugyanakkor sokan úgy néznek rájuk, mint a leprásokra, és az a helyzet, hogy mindkét csoportnak igaza van. A kínai készülékek jellemzően egytől egyig dual-SIM megoldások, tehát képesek két kártyát egyidejűleg kezelni, ami sokaknak vonzó dolog. Másrészt olcsók, legalábbis elméletben, nálunk viszont annyira nem. Hazánkba az efféle készülékek ugyanis kétféle módon jutnak el: vagy megvesszük őket eBay-en, ahol a Kínát megjárt eladó busás hasznot tesz rá, vagy megvásároljuk azon kevés cégektől, akik itthon foglalkoznak ilyen készülékek árusításával. Utóbbi esetben már beszélhetünk magyar nyelvű menüről és garanciális szolgáltatásról is, amiket az internetes licitálós oldalakat használva nem kapunk a készülékekhez. Ennek oka, hogy általában a készülékek gyártója is ismeretlen, tehát a vásárlás után egészen biztos, hogy nem fogunk tudni magyar nyelvet rakatni a készülékre, de ami még szomorúbb, hogy meghibásodás esetén garanciáztatni sem fogjuk tudni. Ezek a problémák nem állnak fent, ha egy hazai "viszonteladótól" vesszük meg a masinát, ezzel viszont az a baj, hogy nagyon látszik a készülék árán is. A boltok ugyanis szervizleírások és egyéb, normális esetben a gyártó által biztosított eszközök nélkül kizárólag cseregaranciát tudnak vállalni, ami azt jelenti, hogy ha a készülék elromlik, egyből kicserélik - ami nincs ingyen, tehát a készülék árába van beépítve.

Hirdetés

Az átlagember a kínai készülékek kapcsán azt a következtetést vonhatja le, hogy a nagy gyártók egytől egyig mocskos disznók, akik a mobilfelhasználókon élősködnek, lévén egy kínai telefon Kínában tizedannyiba sem kerül, mint egy azzal nagyjából egy kategóriába eső Nokia/Samsung készülék. Abba viszont már kevesen gondolnak bele, hogy ennek mi az oka. Gondoljuk végig, hogy a mobiltelefongyártóknak milyen bevételi forrásai és milyen kiadásai vannak. Előbbiből mindössze egy van: az értékesítés. Ebbe beletartozik a készülék, a tartozék és a szoftvereladás is, de a domináns az első, hiszen tartozékot nem mindenki vesz, szoftvert pedig még annyian sem. Mik a kiadások? A fejlesztés és a gyártás, ezek anyagköltsége valóban elenyésző a készülékek árához képest, de egy nagy gyártónak bizony oda kell figyelnie arra is, hogy környezetbarát módon rakja össze a készülékeit, miközben odafigyel az elhasználódott készülékei kezelésére is, azok ugyanis veszélyes hulladéknak minősülnek. Ki kell építenie egy bolt egy szervizhálózatot is, üzemeltetnie kell weboldalakat, természetesen több nyelven, plusz ki kell képeznie a szervizeseket is, akiket persze új modellek érkezésekor el kell látni megfelelő dokumentumokkal. Ezek mellett persze hirdetniük is kell, plusz telefonjaikat úgy összerakni, hogy azok sugárzási határérték szempontjából megfeleljenek az európai és amerikai szabványoknak. Ezek közül melyik pont az, amelyikkel a dizájnt jellemzően másoló, az összes telefont azonos alapra építő kínai gyártónak foglalkoznia kell? Semelyik. Ezt soha ne feledjük el, amikor efféle elméleti kérdéseken gondolkodunk!

MyPhone 3350

Most viszont történt valami, ami egész más fénybe emeli a kínai telefonokat: megszületett a MyPhone márka. Miről van szó? Arról, hogy olyan készülékek jutnak el Európába, melyek ellenőrzött minőségűek, van rájuk FCC, BABT és minden egyéb engedély, mögöttük pedig egy komoly szerviz és customer care háttér rendszer működik. A MyPhone készülékeket is kínai gyártók rakják össze Kínában, de ellenőrzik, hogy a sugárzásuk nem haladja-e meg a jogszabályok által előírt értékeket, az egyes európai országokban pedig disztribútorok értékesítik őket. Ez a disztribútor hazánkban a SpeedShop Kft., a tesztpéldányt is tőlük kaptuk. Itthon jelenleg ezt az egy típust lehet kapni a MyPhone készülékek amúgy széles palettájából, de hamarosan várhatók újabb modellek is.

MyPhone 3350
[+]

Ami pedig a legfontosabb dolog ezzel kapcsolatban, az a garanciáztatás. A SpeedShop egy páratlan rendszert kínál a MyPhone készülékhez: 2 év teljes körű garanciát vállalnak a magyar nyelvű szoftverrel forgalomba kerülő masinákra, amikhez tartozékokat is kínálnak, továbbá már készülőben van a magyar nyelvű honlap, mely remélhetőleg minden információval el fogja látni az érdeklődőket. A garanciáztatás hazai viszonyok között példátlanul működik: a 2 év teljes körű garancia ideje alatt a hibás készülékeket a SpeedShop helyszíni - tehát megvárható - bevizsgálás után egyből cseréli, már ha a felhasználó beleegyezik - ha nem, akkor legfeljebb 14 napos átfutási idő után kapja vissza a készülékét. Mindez párosul a cég door-to-door rendszerével, ha tehát egy vidéki vásárló nem tudja személyesen visszavinni a boltba a készüléket, csak telefonálnia kell egyet, másnap már csenget is a futár és viszi a készüléket Budapestre, mindezt úgy, hogy a vásárlónak ez egy forintjába nem kerül. Ennek mindenhol így kéne működnie.

MyPhone 3350
[+]

Ami pedig a legmegdöbbentőbb, az az, hogy az MyPhone készülékek árban jóval alámennek a nagy gyártóknak: cikkünk tárgya, a 3350 kódszámra hallgató belépőszintű modell végfelhasználói ára bruttó 19.990 forint. Ezért kapunk egy kompakt méretű kínai dual-SIM telefont, melynek dobozában a hálózati töltőn és a sztereó headseten kívül egy 1 GB-os microSD memóriakártya és egy USB-s microSD kártyaolvasó is található. Meggyőző?

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Hirdetés