Hirdetés

MyKi Spot - nyomkövető mindenre

Bőröndre, nagymamára, kutyára, meg bármi egyébre is ajánlja a MyKi a Spot nevű nyomkövetőt, ami pont ezért nem elég specifikus, viszont jóval megbízhatóbb, mint a korábbi eszközök.

Bevezető

Nem mondom, hogy az összes létező trackert kipróbáltam az elmúlt években, de speciel kutyás fronton már a harmadik ilyen berendezést nyúzom, szóval kezd kialakulni egy kép arról, hogy ezek a kis eszközök miben térnek el egymástól, noha árban nagyon hasonlók. Legalábbis akkor, ha minimális követelményként azt határozzuk meg, hogy GPS modul legyen bennük, mert a nagyon filléres kategóriában vannak csak Bluetooth kapcsolattal működő termékek is.

Ez még a MyKi Pet - nyugodjék békében
Ez még a MyKi Pet - nyugodjék békében [+]

Alapvetően kutyás trackert szerettem volna (megint) tesztelni, az eddig használt MyKi Pet ugyanis olyan behatásokat kapott, amelyeket nem volt esélye túlélni. Csutka kutyám egy mudi, ebből fakadóan pedig iszonyú mennyiségű energiával rendelkezik, ami azzal jár, hogy mindenhova maximális tempóval igyekszik odaérni, ez pedig számos ütközéssel, taknyolással és elcsúszással történik, ami néha szórakoztató, néha viszont ijesztő. Mondjuk ha arccal csapódik egy betonlépcsőbe, akkor inkább ijesztő, de egy ilyen alkalommal a MyKi Pet eléggé összetört, amit ugyan még az univerzális szigszalag egy időre stabilizált, ám aztán dr. Kind kölcsönkérte, hogy a Pablo névre hallgató border collie nyakára rakja egy túrázásnál. Pablo nagyon nyugodt kutya, de ő viszont úszni szeret, ami a szigszalaggal életben tartott MyKi Pet számára az utolsó késdöfést jelentette.

Ez pedig már a MyKi Spot a tesztkutyán
Ez pedig már a MyKi Spot a tesztkutyán [+]

Szóval új tracker után kellett nézni. Nem okvetlenül tesztcuccot kerestem, hanem valami tartós és megbízható megoldást, a neten pedig kismillió különböző tracker van, amelyek három csoportra oszthatók. A legolcsóbbak a Bluetooth kapcsolatot használó berendezések, de ezek pontossága és hatótávja meglehetősen limitált, viszont nem kell hozzájuk mobil adatkapcsolat. A második szegmensbe tartoznak az integrált SIM-mel rendelkező masinák (mint amilyen a Tractive), amelyek elég jó cuccok, ám csak előfizetési díj ellenében üzemelnek, ezek a díjak pedig általában magasabbak, mint amit egy általam vásárolható prepaid SIM-re kéne költsek, arról nem is beszélve, hogy egy fő előfizetés mellé kérhető adatkártya még kedvezőbb árfekvésű. Így pedig a harmadik kategória felé mozogtunk el, amely lehetőséget ad arra, hogy mi magunk tegyük bele a kártyát a cuccba — nos, ebből viszont nincs nagy választék. A MyKi forgalmazója viszont pont behozta a Spot nevű kis szelencét a piacra, ez pedig egy olyan tracker, amely nem csak kutyára alkalmas, de arra is megfelel, szóval így került a tesztasztalra.

Két színben létezik
Két színben létezik [+]

Legalábbis addig, amíg meg nem jön majd valamikor a Kickstarteren kampányoló GoGoLeash, amire már elküldtem a zsetont, de a közösségi finanszírozásos projektek rákfenéjével küzd: mindig csúszik a szállítás tervezett időpontja, pedig mint termék ígéretes a flexipórázzal egybekötött tracker, ami ugyan Bluetooth technológiát használ, de meg lehet rezgetni és fel lehet rajta kapcsolni egy lámpát is addig, amíg hatótávon belül van az eb. Ha egyszer ez a motyó is befut, akkor természetesen lesz arról is teszt, addig viszont itt a MyKi Spot, ami nem csak kutyáknál érvényes, hanem mindenféle egyéb célokra is használható.

Hirdetés

Kialakítás

Csinos kis dobozban van a Spot, amely fehér és fekete színben érhető el. Műanyag, de talán kevésbé törik ripityára, mint a korábbi Pet, kompaktnak viszont nem mondanám, 10 kg alatti kutyára már nem szívesen aggatnám rá. Amúgy is az a helyzet, hogy ha egy eb lesz majd a júzer, akkor a Spotot valahogyan érdemes a nyakörvre installálni fixen, mert az a kis hurka szíj, amit adnak hozzá önmagában nem sokat segít ebben a műveletben.


[+]

Viszont adnak hozzá egy csomó olyan dolgot, amitől a csomagban levő szett inkább tűnik egy sebészeti beavatkozás komplett kelléktárának, mint egy trackernek. A konkrét, szelence jellegű termék mellett ugyanis van egy rugalmas hordszíj (ez még nem meglepő), egy töltőkábel (ez sem), a SIM-nyílást takaró ajtócska külön, hat darab egészen apró csavar, egy ennek megfelelően mini csavarhúzó, valamint egy csipesz, ami leginkább arra a készségre hasonlít, amit a fürdőszobában szoktam látni és a szemöldököt izélgetik vele a csajok.


[+]

Mindennek pedig az az oka, hogy komoly műtéti tevékenység üzembe helyezni a terméket, ugyanis miniSIM szükséges hozzá (tehát a telefonokban ma már szokásos nanoSIM-nél eggyel nagyobb), ezt kell úgy betolni a nyílásba, hogy be is kattanjon. Ez viszont jó mélyen történik, tehát műkörmösök előnyben, de ha ilyenünk nincs, akkor a csipesszel fogunk műteni. Utána pedig rámütyürkézzük a SIM-nyílást takaró, amúgy szigetelt elemet a helyére és becsavarjuk a mikroszkopikus csavarokat, órásmestereknek ez biztos ujjgyakorlat, de halandó embereknek azért nem olyan triviális.


[+]

Ezt jó esetben egyszer kell megtenni, de ha elfelejtettük mondjuk a SIM-en kilőni előtte valami telefonon a PIN-kód kérését, akkor lehet kiműteni az egészet, az meg egészen komoly kihívás, olyannyira, hogy nekem például azzal végződött, hogy kompletten szét is bontottam a terméket (legalább láttam, hogy belül mennyire primitív), mert sehogy nem bírtam kipiszkálni a kártyát, a nanoSIM-miniSIM átalakító keret ugyanis jól beszorult, szóval ezt sok mindennek lehet nevezni, de az biztos, hogy utoljára jutna eszembe a felhasználóbarát kifejezés.


[+]

Maga a szelence ezzel a gyémántmintázatú felülettel egész csinos, az elején van egy jókora gomb SOS felirattal, körülötte pedig többszínű LED villog (vagy világít) jó erősen. A töltést alul kapja meg egy mágnesesen csatlakozó adapterrel, ez legalább jó stabil. Mivel ugye kénytelen voltam szétszedni, ezért pont tudom, hogy a benne levő akkumulátor 480 mAh-s, ami egészen jól hangzik, de már most mondom, hogy két napnál több üzemidő nem fog belőle kiesni.

Használat

De ha bent van a kártya, akkor elvileg nem kell azt bántani, jöhet a telefonunkra a MyKi Spot alkalmazás, ami pikk-pakk telepszik, aztán létre kell hoznunk egy fiókot. Na, nekem már ilyenem volt, de persze ki emlékszik a jelszóra (pláne, mert itt kisbetű, nagybetű, szám és speciális karakter is kell), viszont a jelszóemlékeztető kérésekor az app úgy bezárta magát, hogy pislogni sem volt időm. Ezt a problémát semmiféle módszerrel nem tudtam áthidalni, szóval keletkezett egy vadiúj regisztráció, az persze gond nélkül végigszaladt. Volna, ha ezen a ponton nem derült volna ki, hogy meg kéne adni a trackerben levő SIM-hez tartozó telefonszámot, persze, hogy én egy data-only kártyát tettem be, szóval kiműtöttem (megint) a SIM-et, betettem egy másik kártyát, amin hangcsatorna is volt, a párosításhoz ugyanis valami oldschool SMS-autentikációt csinál a rendszer.


[+]

De aztán összeállt, mint a majonéz, az alkalmazásban megjelent a tracker helyzete, fel lehetett hívni, az SOS gomb megnyomása felhívott engem, tudtam rá küldeni hangparancsot, szóval működik rendesen. Olyannyira, hogy újfent kiműtöttem a SIM-et és visszaraktam az adatkártyát, a kutyámmal ugyanis meglehetősen egyoldalú hang alapú beszélgetéseket tudok folytatni, ez a funkció akkor valid, ha élő személy használja a nyomkövetőt és kapcsolatba akarunk lépni egymással.

[+]

Viszont a MyKi-nál valószínűleg lecserélték a GPS modult, mert ez beltérben is egész pontos lokációt ad, a korábbi modellnél sokszor csak a cellainformációk alapján kalkulált pozíció volt látható. A másik észrevételem, hogy mintha a parancsok is gyorsabban szaladnának át a készülékre a telefonról, alapvetően két funkciót használtam gyakran: négy különböző magasságú sípolást tudunk küldeni a trackerre, amire relatív könnyen lehet a kutyát idomítani, hogy mit csináljon, illetve a távolból felkapcsoltam a Spoton levő LED fényt, ami főleg este sokat segít abban, hogy az ember az erdőben fellelje az ebet.

[+]

De persze létre lehet hozni két biztonsági zónát, aminek az elhagyásakor figyelmeztet az app, ugyanígy notifikál akkor is, ha a Spot töltöttsége 30% alá esik le, van benne mozgásérzékelő is, ami a kutya mozgásának intenzitásáról vezet statisztikát, lehet állítani a hívás hangerejét és a rezgést, látjuk az akkumulátor állapotát, illetve a kis mütyürben WiFi is van, ami szintén segít a helymeghatározásban. Az általános tapasztalat az, hogy klasszisokkal pontosabb, gyorsabb és megbízhatóbb a MyKi Spot, mint amilyen a Pet volt, ráadásul az tényleg naponta lemerült, ez viszont majdnem duplázza az üzemidőt. Éjjel szépen feltöltöm, amíg a kutya alukál, aztán ha indulunk valahová, akkor megkapja a kis szelencét, ami vízálló és remélhetőleg nem fogja odaverni egy sziklához a közeljövőben.


[+]

A készülék azonban nem tartozik a filléres kacatok közé. Viszont például a Telenor ingyen odaadja, ha vállalunk mellé egy előfizetéses SIM-et, de ott az előfizetési díj masszív túlzás, a Spot ugyanis 2G-s, vagyis minimális adatforgalmat generál, akármelyik Hipernet csomag iszonyú felesleges bele. Ha kártya nélkül akarnánk behúzni a szelencét, akkor 35 ezer forint körüli összeget kell érte letenni az asztalra, ennél egy Tractive olcsóbb, bár hamar utoléri a MyKi Spot árfekvését a havidíjakkal. Más kérdés, hogy ha onnan közelítem meg a dolgot, hogy mennyit ér a kutyám hogyléte és megléte, akkor azt pénzben nem lehet kifejezni, de mostanra már elég sok megoldás van a piacon, amelyek összemérhetők, ezek közül nem biztos, hogy a MyKi Spot lesz a nyerő, bár ha előfizetés nélküli trackert keresünk, akkor meglepően szűk a kínálat. És itt legalább van magyar forgalmazó, garancia és support.

Bog

Hirdetés

Előzmények

  • MyKi Pet - tudja, hol van a kutya

    De nem elásva, hanem pont hogy életben. A kutyás nyomkövető jó esetben ritkán fontos, de akkor viszont nagyon. A tesztkutyának pedig fel sem tűnt a dolog.

Hirdetés