2019. január 22., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Motorola Q9 - Amerikából jöttem...

Megérkezett a tengerentúlon rendkívül sikeres Moto Q utódja, a HSDPA-képes Q9.

Hirdetés

Belső, szoftverek

A készülék operációs rendszere Windows Mobile 6 Standard, ami ugye a Smartphone vonal legfrissebb darabja (újításairól bővebben itt lehet olvasni). A processzor egy 330 MHz-es TI OMAP 2420-as, ám a rendszer sebessége ennek ellenére is hagy némi kívánnivalót magat után. Már a menüben való navigáció is elég lassú, rendszerint a programok megnyitására is várni kell. Ez már csak azért is érthetetlen, mert a RAM mérete is nagyobb az átlagosnál, nevezetesen 96 MB. A sebesség egy átlagos, 200 MHz-es TI procis gépével volt egy szinten, nem ezt vártam. A ROM 256 MB-os, ebből körülbelül 150 MB áll a felhasználó rendelkezésére - ehhez hozzájön a fél gigabájtos gyári kártya, úgyhogy a tárhely méretével nem lesz gond.

Today témákból és színsémákból meglepően nagy a választék, aminek leginkább azok fognak örülni, akik nem akarnak újak letöltésével bajlódni. Örvendetes, hogy végre valaki rájuk is gondolt.

A Start menüben elég nagy káosz uralkodik. A programok szanaszét vannak, a Kellékekbe például csak a Network Wizard és a Számológép jutott, míg egy csomó program kint, a gyökérmappában található - a jobb átláthatóság érdekében nem ártott volna már a gyárban kategorizálni kicsit. Ebből a szempontból a konkurensek (HTC Vox, Samsung i600) sokkal jobbak.

A gyári programok között van pár finomság. Az első ilyen a böngésző, a Q9-en ugyanis Opera található, aminek nagyon örültem (hogy miért, arról részletesebben a Webböngésző programok Pocket PC-re című cikkben lehet olvasni). Lefelé haladva előbukkan a Gyorshívó, a Hangfelismerő, valamint a McAfee VirusScan (!). A Bluetooth-t kezelő program szintén a gyökérmappában kapott helyet, csak úgy, mint a Documents To Go.

A rendszereszközök külön menüpontba kerültek, furcsa módon itt található az Internet Explorer is, hmm... Mellette van a Feladatkezelő, a szoftveres hard-reset, valamint a memóriakártyát formázó alkalmazás.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

 • Nokia E90 - mérföldkő

  A Nokia új kommunikátora ismét rengeteg változást hozott, de ezzel együtt újra megmutatta: a finnek értenek a dolgukhoz.

 • HTC S710 (Vox) - jó üzlet

  Szerkesztőségünkben járt a HTC legújabb, Windows Mobile 6 alapú okostelefonja. Nem csalódtunk.

 • HTC S620 - számológép pro

  A HTC eszköze leginkább számológépre emlékeztette a szemlélődőket. Minket azonban nem tévesztett meg.

 • Motorola MPx200 - amerikai fúzió

  A Microsoft beszállt a mobiltelefonok szoftverpiacára is, ennek első kézzelfogható eredménye az MPx200.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.