Hirdetés

Moto E4 - emlékezetes belépő

A Motorola kezdőajánlata nem a telefonfüggőknek készült, ám elég jól egybe lett rakva, hogy lényegre törő szoftverével megbízható társa legyen annak, akinek nem lételeme a mobiltelefon.

Hirdetés

Külső, kijelző, Moto funkciók

Moto E4 Plus tesztünk konklúziója helyzetéből adódóan sem lehet azonos azzal, amivel sima E4 elemzésünk záródni fog, hiszen az előbbi egy gigászi, középkategóriás phablet, a méreteihez méltó akkumulátorral, az utóbbi pedig egy kompaktabb ajánlat, a belépőszint tetejére árazva. Ez az a kategória, ahol igazán berobbantak a kis kínai gyártók, százszámra elérhető ajánlataikkal, és nem egy távozott közülük tőlünk plecsnivel. A mennyiségi elv és az árak leverésének a következménye viszont az, hogy nagyon sokuk szenved számos problémától, a hónapok után felbukkanó típushibákról nem is beszélve. Ilyenkor derül ki: csak számít a több évtizedes tapasztalat.


[+]

Amivel egy patinás múltú, hazai szervizháttérrel rendelkező gyártó előnyben van, az éppen a specifikáció által megfoghatatlan, az idő elteltével is megmaradó minőség, kevesebb gyermeteg hibával és nagyobb eséllyel a generációs szoftverfrissítésre. Azt ugyan nem tudjuk, hogy a négymagos MediaTek MT6737-et használó Moto E4 megkapja-e a Android Oreót, esetleg a belépőszintre igazított Android Gót. Szűkös tárhelyén mindenesetre kevés helyet foglal az Android Nougat, és annál több ügyes trükköt nyúlt a sok Moto funkció.

A Moto E4 az E4 Plus felett
A Moto E4 az E4 Plus felett [+]

Más kérdés, hogy akik még mindig ismerkednek az okostelefónia témakörével, vagy legalábbis eljött az idő a második ilyen kötelező izé beszerzésére, pont úgy lepődhetnek meg azon, hogy ma egy ilyen, 5”-es, 144,7 x 72,3 x 9,3 milliméteres és 151 grammos masina számít kisméretűnek, mint mi tettük pár éve. A valóban miniatűr okostelefonok ritkaságszámba mennek, és az E4 nem esik bele ebbe a kategóriába. Egy kézzel viszont még kényelmesen el lehet navigálni a 720 x 1280 pixeles TFT panelen, és ijesztőnek ható vastagsága ellenére úgy alakították íveit, hogy igazából ne tűnjön a szemrevaló ketyere terebélyesnek.

Kijelző-teszt
Mérés Motorola Moto E4 Nokia 3 Huawei Nova Smart Sony Xperia XA
Képátló 5 hüvelyk 5 hüvelyk 5 hüvelyk 5 hüvelyk
Felbontás 720 x 1280 720 x 1280 720 x 1280 720 x 1280
Technológia TFT LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő (max.) 468 nit 481 nit 405 nit 503 nit
Fehér fényerő (min.) 7,8 nit 16,1 nit 3,9 nit 3,6 nit
Fekete fényerő 0,28 nit 0,22 nit 0,25 nit 0,36 nit
Kontrasztarány 1672:1 2191:1 1623:1 1399:1
Színhőmérséklet 7446 K 9356 K 8280 K + kézi 9452 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A Moto E4 HD kijelzője korrekt, oldalról viszont eléggé csökkennek a kontrasztjai
A Moto E4 HD kijelzője korrekt, oldalról viszont eléggé csökkennek a kontrasztjai [+]

Szerencsére meghaladta a belépőszint az FWVGA-s felbontást, az E4 kissé hidegre kalibrált paneljének színei pedig megtoldhatók szoftveresen, hogy picit élénkebbek legyenek. A TFT megjelenítőre oldalról pillantva azonban eltűnik minden kontraszt, a feketék pedig kékesszürkébe váltanak. Mindazonáltal elfogadhatóan élesek a tartalmak, hogy a kezdőhardverrel az ember elvégezze okostelefonos rutinját, bár a napfény elől érdemes árnyékba húzódni, és akkor nem gond a kinti használat. Pontos az érintéses visszajelzés, a rezgőmotor ellenben elég gyengécske. A vissza, kezdőoldal és alkalmazásváltó gombok ugyan a kijelzőtől rabolnak maguknak helyet, ám megoldható ezek elrejtése és elérése az ujjlenyomat-olvasó segítségével.

A Moto E4 az E4 Plus mellett
A Moto E4 az E4 Plus mellett [+]

A védőüvegbe süllyedő és megbízhatóan működő szenzort megérintve lehet visszajutni a főképernyőre, balra csúsztatva az ujjat visszalépni, jobbra pedig a legutóbbi alkalmazások listájából választani. Hosszú nyomásra kikapcsol a képernyő, még hosszabban rajta tartva pedig indul az Asszisztens. Végezetül a képernyő közepét hosszan lenyomva és az alsó sarkok felé csúsztatva az ujjat egykezes elrendezés is kérhető, bár 5”-en erre az ügyetlen megoldásra nincs szükség. A kijelző egyébként felvillan értesítések befutásakor és felemeléskor, ilyenkor azonnal navigálni lehet rajta. Végezetül kékfényszűrő is kérhető a Moto műveletek között a kényelmesebb esti olvasgatáshoz.


[+]

Az előlapra nem csak fénymérő, közelségérzékelő, beszélgetési hangszóró, 5 megapixeles szelfikamera és Moto felirat jutott, egy LED villanó is – bár nem az értesítésekhez, hanem az önfotózáshoz. Hátul 8 megapixeles, autofókuszos fényképező kapott helyet LED villanóval, amit fémlap vesz körbe az oldalakra is ráhajolva, míg alul-felül egy-egy műanyag sáv biztosítja az antennajelek zavartalan továbbítását. A denevérlogót lejjebb haladva lehet megpillantani, a multimédiás monó hangszórót pedig az alsó sarokban. Jobbra a hangerőszabályzó és a bekapcsoló pont jó helyen van, árszinten a mikrofon mellett megbújó, jó öreg microUSB foglalat is elfogadható technológia, a fülhallgató-kimenet megléte felül pedig kifejezetten üdvözölendő. De merre vannak a kártyafoglalatok?

A Moto E4 és az E4 Plus egymás és dobozaik társaságában
A Moto E4 és az E4 Plus egymás és dobozaik társaságában [+]

A komolyabb szorongatást is némán tűrő, remek konstrukció a hátlap irányába megbontható, amire már csak azért is szükség lesz, mert a narancssárga csomagolás rejti a cserélhető, 2800 mAh-s akkumulátort. A Moto E4 belsejéhez a bal alsó sarok felől vezet az út, a két nanoSIM és a külön microSD foglalathoz pedig az iménti telep eltávolításán át, máskülönben ugyanis képtelenség a lapkákat a helyükre csúsztatni. Az említett dobozka egy mezei töltőt, egy microUSB kábelt, egy hagyományos kialakítású mikrofonos fülest, némi leírást és egy garanciajegyet rejt. Az E4 pedig olyan külsőt, amely bár a zsebben érezteti jelenlétét, a színvonalas konstrukciónak hála példát mutathat a középkategória ársávja alatt maradva: valahogy így kellene mindent mobilt összerakni, és csak utána a belsejével foglalkozni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés