2018. november 21., szerda

Gyorskeresés

Minden, amit a replikákról és hamisítványokról tudni kell

Mi az a replika? Ki gyárt ilyet és hogy jut be az országba? Mit érdemes tudni a jogi háttérről? Mit szólnak ehhez a gyártók? Mire kell figyelni?

Hirdetés

Konklúzió

Figyeljünk tehát oda, mikor telefont vásárlunk. Ha egy népszerű vagy divatos, netán luxuskategóriás készülék vásárlásán törjük a fejünket és annak beszerzését nem szolgáltatón vagy egy megbízható bolton keresztül szeretnénk véghezvinni, akkor különösen legyünk résen: a sarki GSM-boltokban és az online aukciós oldalakon nagy rá az esély, hogy megpróbálnak majd átverni. Persze a józan paraszti ész itt is nagy úr, ha egy másfél millió forintos Vertu valamiért csak háromszázezer forintba kerül, akkor az egészen biztos, hogy replika. Vásárláskor pedig már könnyen meggyőződhetünk a készülék gyártási helyéről, feltéve, hogy be tudjuk kapcsolni: ha a készenléti képernyőn beírjuk, hogy *#0044#, majd megnyomjuk a tárcsázó gombot, az MTK-s készülékek átváltanak angol nyelvre — a hamisítványok pedig egytől egyik MTK platformon alapulnak. Hangsúlyozom: jobb félni, mint megijedni, mi már a Westend City Centerben is láttunk hamisított Vertut, ami azért... khm, nem gyenge pofátlanság.

Vertu replica
Igazi vagy hamisítvány?

A probléma az, hogy a hamisítványokat áruló cégekkel nem igazán lehet mit kezdeni. Hiába "adjuk fel" őket, szinte biztos, hogy nem fog semmi történni, utólag meg szintén hiába reklamáltunk, hogy átvertek. A témában jártasabb kereskedők szerint a hamisítások mértéke csökken, szerencsére Kína kezd eljutni oda, hogy saját formatervvel is el tudja adni a készülékeit, tehát nincs akkora szüksége arra, hogy hamisítson — a jelenség mondjuk még évekig megfigyelhető lesz, mivel szerte a világon hatalmas készletek halmozódtak fel hamisított készülékekből.

Bocha

A cikk megírásával kapcsolatos segítséget köszönöm a Magyar Szabadalmi Hivatal és a Vám- és Pénzügyőrség készséges munkatársainak, dr. Dallos Zsolt ügyvédúrnak és a 6300 replikát biztosító kedves olvasónknak!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.