Hirdetés

LG V60 ThinQ 5G - hangoskönyv

Elsősorban zeneileg kiemelkedő az LG csúcsmodellje, de a többi összetevő kapcsán sincs panasz, ráadásul ehhez is jár(hat) másodlagos kijelző.

Fotós képességek

Hátulról úgy néz ki, mintha itt számtalan kameránk lenne, de ez nincs így. Az elsődleges modul 64 megapixeles, F/1,8-as apertúrával, valószínűleg egy Sony IMX686-os szenzorral van dolgunk, szokás szerint quad-Bayer szűrős, tehát 16 megapixelen szállítja a legjobb eredményt. A másodlagos lencsénk ultraszéles látószögű, 13 megapixeles felbontást kínál, állítólag vatta új, de nem tudni, hogy ki gyártja. Az F/1,9-es apertúra viszont menőség, ahogyan a PDAF is, ami nem gyakori az ultraszéles látógszög mellett. Ez amúgy 119 fokos, így valamivel szélesebb, mint amit a V50 és a G8X kínál. Mindezek mellett akad egy ToF kamera a mélységélesség miatt, plusz egy fehéregyensúly-szenzor, valamint egy vaku.

Hirdetés

Nincs viszont zoom modul, az LG szerint ez tök felesleges, mert a 64 megapixeles fotókból mindenféle trükkel elő tudnak állítani veszteségmentes, kétszeres zoomot. Hogy mennyire van igazuk, azt a következő képpárok hivatottak szemléltetni:

Ha nem is minden esetben, de azért valóban azt lehet mondani, hogy zoom lencse nélkül is elég ügyes a kétszeres nagyítás kapcsán a V60 rendszere, van olyan példa (a bevásárlóközpont homlokzata), ahol a zoom valóban hozzáad olyan részleteket a fotóhoz, ami a normál látószögnél nem látszik, egyáltalán nem tűnnek az eredmények digitálisnak, vagy rosszabb minőségűnek, mint az eredeti fotóknál. A felbontás 16 megapixeles, a zoom kapcsán csak ez érhető el, normál látószögre váltva viszont csinálhatunk 64 megapixeles méretű fotókat is, ezekből mutatnánk pár példát:

Igen, ahogyan az már a quad-Bayer megoldásoknál lenni szokott, a natív felbontásban történő fényképezés képminősége hagy maga után kívánnivalót. Noha tényleg jókora méretűek a felvételek, de a vonalélesség gyengébb, mint a lecsökkentett felbontású eredményeknél, kicsit több a képzaj is, akárhogyan is: egy telefonba szerelt szenzor ekkora felbontással nem fogja tudni meghazudtolni a fizika szabályait, sokkal nagyobb érzékelő kéne ahhoz, hogy 64 megapixelen is hibátlan fotókat kapjunk. Viszont ha megelégszünk kevesebb megapixellel (és ez azért általában majdnem mindig bőven elég), akkor a zoom mellett az ultraszéles látószögű lencsét is bevethetjük, alant jönnek a képpárok:

A normál látószöggel készült fotókra igazán nem lehet panasz. Éles, jók a színek, nincsenek elmosva a részletek, mégis kellően kevés a zaj, van témafelismerő automatika, ami kicsit még hozzápiszkál a telítettséghez és a szaturációhoz, de szerencsére nem esik túlzásba. Mindenféle extra beállítási trükközés nélkül jó minőségű képeket lehet lőni a termékkel, egyedül makróban nem erős, mert közelről már nem talál fókuszt. Az ultraszéles látószöggel is lehet jópofa dolgokat alkotni, jóval ügyesebb, mint amit a V50-ben találtunk, de azért itt már vannak korlátok, a képeik szélein erősen csökken a vonalélesség, a dinamika is gyengébb, a világosabb részek hajlamosak kiégni még akkor is, ha a termék HDR-t használ. De mindenképpen előrelépés, az etalon ebben most a P40 Pro, annak a közlében sincs a V60 megoldása. Mindkét látószöggel használható a dedikált esti mód, mutatjuk:

Ez azért messze nem olyan jó, mint amit mondjuk a Huawei tud (vagy a Xiaomi az Mi 10 kapcsán), viszont nem is tökörészik addig a masina a képekkel, mint más telefonok, egy-két másodperc elég ahhoz, hogy ilyen eredmények szülessenek. De itt azért már vannak hibák, egyrészt a képek tónusa kissé meleg, nagyon látszik, hogy a zaj eltüntetésének érdekében mos az algoritmus, ezért aztán a vonalélesség messze nem tökéletes. Az ultraszéles látószöggel nem biztos, hogy érdemes küzdeni, itt már szemcsésedés is előfordul.


[+]

A kamera szoftverében akadnak még üzemmódok, például a manuális mód, ahol kézzel állíthatunk mindenfélét. A záridőt (1/4000 és 20 másodperc között), az ISO-t (50-3200), a fehéregyensúlyt (2500 és 7500 K között), az EV-t és a fókuszt is lehet csavargatni. Plusz vannak beállítási sémák különböző helyzetekre (éjszakai égbolt, kávézó, emberek stb.), látunk hisztogramot és vízszintezőt is a komponálás során. És persze lehet DNG-be menteni, íme négy példa feldolgozás után, alattuk pedig a nyers fájl tölthető le. Kár, hogy a manuális mód csak 16 megapixelben dolgozik, így aztán a DNG-k sem lesznek ennél nagyobb felbontásúak.

Külön üzemmódot kapott a portré (ami az előlapi kamerával is elérhető), amiben rengeteg eltérő effektet tudunk létrehozni, lentre raktam pár példát. Az igazán jó eredményekhez a hátsó kamerarendszert ajánlott használni, mert a ToF modul sokat segít abban, hogy a hátteret leválassza az alanyról, az előlapi szenzor sem rossz, pedig “csak” 10 megapixeles felbontásra képes, de van autofókusz és HDR-t is tud. Itt egy példa.

[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Hirdetés