LG Tone Free (FP8W) - okos, de nem telefon

Kellemes hangzásvilággal, baktériumölő UV-fénnyel, részletes beállításokat nyújtó alkalmazással, de nagyon borsos árral lép piacra a mobiloktól elfordult gyártó új TWS fülhallgatója.

Bevezető, UVnano, Tone Free szoftver

Idén áprilisban nagy nevet búcsúztatott az okostelefonos piac: az LG nagyon sok szempontból volt üde és bátor színfoltja ennek a szegmensnek, megannyi érdekes ötletüket azonban évek óta nem sikerült profitra váltani, így a gazdaságtalanul üzemelő mobildivízió helyett azokra a területekre fókuszálnak, amiktől biztosabb sikert remélhetnek.


Az egyedi ötletek megvoltak, a siker nem mindig: fotónkon az LG Wing [+]

Persze ettől függetlenül nem teljesen vágták el a fonalakat, az utolsó készülékek frissítései remélhetőleg mindentől függetlenül érkeznek, a hardveres támogatás megmarad, és a kiegészítők piacáról nem tűnik el a vállalat, most épp a Tone Free nevű TWS (azaz True Wireless Stereo) fülhallgatójuk legújabb és legkomolyabb változatát, az FP8W-t mutatták be. A 68 ezer forintos eszköz aktív zajszűréssel, több környezeti móddal és UV-s, aktív baktréiumpusztító funkcióval lesz igazán érdekes, amellett, hogy IPX4 védettséget élvez, ráadásul apró, kényelmes és sokáig bírja egy töltéssel.


[+]

A dobozban nem fogunk meglepő dolgokkal találkozni, a fülesen és a tokján kívül egy USB-A - USB-C kábelt találunk, a fülhallgatón lévő, közepes méretű gumiharang mellett pedig egy kicsi és egy nagy pár egészíti ki a felhozatalt némi leírás társaságában.


[+]

Elsőként az UVnano technológiát érdemes elemezni: a technológia lényege, hogy a fülhallgatókat, azokon belül is a nagyon nehezen tisztítható hangszórórácsot a töltőtok minden behelyezés után tisztítja, így töltés közben, mindössze 5 perc alatt elpusztítja a baktériumok 99,9%-át, külön kiemelve az escherichia coli, a staphylococcus aureus és a klebsiella pneumonia neveket. Fontos megjegyezni, hogy amikor kinyitjuk a töltőtokot és meglátjuk a sejtelmes UV-kék fényt, az valójában csak egy esztétikai elem, látni nem fogjuk ezt a folyamatot. Fontos érdekesség, hogy a gumiharangok is orvosi minőségű, hipoallergén szilikonból készültek, tehát akinek esetleg valamilyen érzékenységet váltott ki az in-ear fülhallgató használata, annak több szempontból is érdemes lehet próbálkoznia ezzel a termékkel.


[+]

A csatlakoztatás pontosan ugyanolyan egyszerű, mint a legtöbb hasonló fülhallgató esetében, ahogy kinyitjuk a fedelet és nem tud hova csatlakozni a füles, azonnal kereső módba lép, ilyenkor a forrásunk Bluetooth-menüjében megtaláljuk és azonnal meg is tud születni a kapcsolat, és a Google-féle gyors párosítás is adott.

[+]

Ilyenkor egy teljesen alapértelmezett módban működik a füles, de mivel sok extrát kínál a hozzá tartozó alkalmazás (Androidon korrekt, iOS-en kevésbé lelkesítő értékelésekkel), így mindenképpen érdemes letölteni.

[+]

A Tone Free szoftverben megnézhetjük a fülesek és a töltőtok aktuális töltöttségét, szabadon variálhatjuk, hogy szeretnénk-e érintésvezérlést, és milyen funkciókat rakunk a bal és a jobb oldal szimpla, dupla vagy tripla érintésére, ezen kívül van rengeteg hangszínszabályzó, beállíthatunk angol nyelvű üzenetfelolvasást, frissíthetjük a szoftvert, és persze a hangmódot is annak megfelelően, hogy zajbeengedést vagy épp zajszűrést választanánk.

Kényelem, hangzás, üzemidő

Ami a kényelmet és az ergonómiát illeti, felül viszonylag vaskos az eszköz, tehát egy nagyobbacska fülkagyló valószínűleg kelleni fog ahhoz, hogy igazán kényelmes legyen, lefelé viszont alig lóg ki, esetemben pedig hosszú távon is kényelmes és stabil maradt, 5,6 grammos tömege pedig visszafogottnak mondható. A töltőtok átlagos méretű és vastagságú, egy farmerzsebbe nagyon könnyedén belefér, 39 grammos tömege pedig szintén nem nevezhető túlzónak.


[+]

Hangzásban kell leginkább fejlődést észrevennünk az előző generációhoz képest, 6 milliméterről 8 milliméterre ugrott fel a dinamikus meghajtó mérete, a hangzást pedig ugyanúgy a Meridian finomhangolta és a kodektámogatás is maradt AAC és SBC-szinten. Sokkal több lett a mély, kevesebb a zaj, lehet örülni a térérzetnek, a dinamikának és az előrelépett részletességnek: volt némi elmaradása ilyen téren az LG-nek, de ezzel a típussal kérdés nélkül behozták, az új Tone Free zenei élmény tekintetében is megfelel az erős középkategóriás árazásának.


[+]

Újfent nagyon jó a beszélgetési hangminőség, kétszer három mikrofon (felül bent-kint, illetve lenn, természetesen mindkét oldalon) dolgozik a zajszűrésért és a telefonálás hatékonyságáért, és ami azt illeti, kategóriatársainál tényleg magasabb szinten viszi át a beszédhangunkat a másik oldalra, érzésre nagyon közel van már az ilyen téren etalonnak számító AirPods-szint. Rendben van a tartalomfogyasztás közben érezhető zajszűrés mögötti algoritmus is, de az intenzitása valamelyest elmarad néhány kategóriatárstól, ez leginkább abban nyilvánul meg, hogy ha a mögöttes podcast vagy zene elhalkul, akkor valamelyest hallhatóvá válnak a háttérzajok.


[+]

Növelték az akkumulátor méretét, a 2 x 68 mAh kapacitású fülhallgatópár zajszűréssel 6, zajszűrés nélkül 10 órás folyamatos lejátszási időt ígér közepes hangerő mellett, ez tapasztalataink alapján nem irreális, de még ráhagyással számolva is bőven túlmutat azon az időtartományon, amennyit egyhuzamban egészséges fülben tartott TWS-sel létezni. A töltőtok 390 mAh kapacitású akkumulátorát lassú töltéssel, 2 óra alatt lehet teljesen feltölteni, a fülesek üzemidejét pedig körülbelül 24 órával lehet vele kitolni. A fülhallgatók körülbelül 1 óra alatt töltenek fel teljesen, de itt már képbe kerül a gyorstöltés: a teljesen lemerült fülespár 5 percnyi töltőtokos időtöltés után további 60 perc zenehallgatásra lesz alkalmas.


[+]

68 ezer forint ebben a minőségi kategóriában kissé túlzónak hat, körülbelül a 35-40 ezer forintos árszint az, ahol ilyen zenei hangminőséggel már lehet találkozni a TWS-ek közt, az LG mellett viszont nagyon részletes beállíthatóságot lehetővé tevő alkalmazás és elég exkluzív UV-s baktériumölő technológia társul, a felhasználónak innentől fogva azt kell mérlegelni, megér-e ennyi extra ilyen felárat. Mindenesetre a design és az ergonómia továbbra is nagyon jó, a zenei minőség és a zajszűrés fejlődött, a környezeti hang mód biztonságot nyújt az utcai használathoz, konkrét hibával pedig egyáltalán nem találkoztunk használat közben.

szentkuti11

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Előzmények

Hirdetés