Hirdetés

LG Optimus GT540 - Android olcsón, gyorsan

Előszó, tartozékok

Gondolkodott már azon, hogy melyik mobiltelefon gyártó minek köszönheti a hírnevét, rajongótáborát? Ha igen, akkor valószínűleg egyetértünk abban, hogy az LG-t több dolog miatt is lehet szeretni, de ezek közül a legfontosabb mindenképp az, hogy jelentősen olcsóbban árulja készülékeit, mint a konkurensei. Épp ezért kicsit furcsának is találom, hogy amikor az elmúlt egy évben a slágernek számító Android operációs rendszerre épülő készülékek között kerestük azt, amelyik korrekt minőséggel, tudással és elérhető összeget tartalmazó árcimkével fogja elhódítani vásárlók tömegeinek szívét, nem is gondoltunk a kisebbik koreai gyártóra, mint lehetséges megoldásra. Pedig úgy tűnik, hogy végül ők hozták el nekünk az elsó androidos néptelefont.

LG Optimus GT540
[+]

Természetesen cikkünk tárgyáról, az LG Optimus GT540-ről van szó. Optimus? A szó jelentése "legjobb", de sokunknak inkább a Transformers filmekben szereplő, nemes szívű... kamion robot juthat róla az eszünkbe. Bár a filmeket az LG is támogatta, az új készülék névválasztásánál nem kell efféle párhuzamokat látnunk, egy új széria elnevezéséről van szó, ez tehát az első Optimus, "az" Optimus, melyet a Cookie-hoz hasonlóan egyéb jelzőkkel illetett modellek fognak követni. LG Optimus Fresh? Még az is lehet, hogy ilyen is lesz.

LG Optimus GT540
[+]

Ennyire kár is lenne előre szaladni, ne is tegyük meg, nézzük inkább, hogy milyen tartozékokat rejtettek a masina amúgy rendkívül apró dobozába. Elájulva nem leszünk, a hálózati töltőfejen, az abba passzoló adatkábelen és a sztereó headseten kívül nem kapunk semmit az Optimushoz, de ezért árért igazság szerint nem is nagyon várhatunk többet. Mindenesetre környezetvédelmi szempontból örvendetes, hogy a cuccot egy olyan apró dobozba préselték bele, aminél még a legolcsóbb modellek is nagyobban szoktak utazni. Követendő példa.

Külső

A tesztidőszak során több ismerősöm is azt mondta, hogy szerintük a GT540 az utóbbi idők egyik legszebb LG készüléke, de hogy őszinte legyek, én ezzel a GD880 létezésének fényében nem tudtam egyetérteni. Persze nekem is tetszik a formaterv, főleg az enyhén befelé ívelő felső törésvonalak és a nagyon lekerekített sarkokra figyeltem fel, mivel különlegesek, de összességében azért azt mondanám, hogy az Optimuson látszik, hogy nem egy különösebben drága eszköz. Ami persze nem is baj, nem kell mindennek többnek látszódnia, mint ami. A 109 x 54,5 x 12,7 milliméteres kiterjedés és a 115,5 grammos tömeg átlagosnak mondható, a feketében, fehérben és pinkben is létező eszköz női és férfi kezekbe egyaránt beleillik. Az összeszerelés minősége rendben van, az anyaghasználat viszont nem a legjobb, mert bár a fémnek látszó műanyagok gyönyörködtetik a szemet, nem túl ellenállók, az LG-nél tett legutóbbi látogatásom során láttam pár nagyon leharcolt GT540-et. Elsősorban a hátlap tűnik hajlamosnak a kopásra, a tulajdonosoknak tehát azt tanácsolhatom, hogy fölöslegesen ne gombfocizzanak vele az asztalon, mert szemmel láthatóan nem viseli jól.

LG Optimus GT540
[+]

Az előlap tetején a fektetett nyolcasalakba elhelyezett rácsot láthatjuk meg elsőnek, mely természetesen nem más, mint a telefonhangszóró. Szinte rögtön alatta találjuk a 3 hüvelyk átlójú, 320 x 480 pixeles felbontású rezisztív TFT érintőkijelzőt, melynek minősége, fényereje és napfényben való olvashatósága kifejezetten jó, érintésérzékelése pedig meglepően kellemes. Elsőre kapacitívnak hittem, de pár perc használat azért észrevettem a különbséget, főleg a gépeléssel voltak nehézségeim, melyek az egész tesztidőszak során megmaradtak, de erről majd az ide vonatkozó résznél lesz szó bővebben. A kijelző alatt egy indokolatlannak tűnő üres sáv helyezkedik el, mely nem véletlenül van ott: két érintésérzékeny gombot takar (almenü és vissza), melyeket meglepően jól lehet használni. Alulra három fizikailag is létező billentyű került, alattuk semmi említésre méltó nincs.

LG Optimus GT540
[+]

A hátlapról nem tudok túl sok dolgot elmondani, letisztult és egyszerű, véleményem szerint szép. Alulra egy LG logó, felülre egy 3 megapixeles, autofókuszos kamera került, melynek műküdését nem segti ledes segédfény. Úgy tűnik, hogy a nyomott árért cserébe nem csak a kijelzőn, hanem a kamerán is kénytelen volt spórolni a gyártó, amit én nem tartok katasztófális dolognak, de nyilván vannak olyanok, akik hiányolni fogják a nagyobb felbontást.

LG Optimus GT540
[+]

A masina tetején egy 3,5 milliméteres fülhallgató kimenet árválkodik. Balra a hangerőszabályzó gombok, alulra a mikrofon, jobbra pedig két billentyű (exponáló és egy gyorsindító), valamint a fedlappal takart microUSB csatlakozó került. A microSD foglalatot a stabilan rögzülő hátlap levétele után érhetjük el, a kártyacseréhez nem szükséges eltávolítanunk az akkumulátort.

Hirdetés

Hardver, operációs rendszer, sebesség

Bár konkrétumokat még nem mondtam, a kedvező árról már többször is esett szó a cikkben. Valószínűleg sokakban felmerült hát, hogy az LG nem csak a rezisztív kijelzővel és a relatíve kis felbontású kijelzővel kellett, hogy megfizesse ennek az árát, hanem a hardverből is vissza kellett, hogy vegyen - a Windows Mobile idejében ugyanis ez volt a jellemző, ha egy telefon olcsó volt, akkor biztos, hogy lassú processzor működött benne. Jó hírekkel szolgálhatok: a koreaiak nem herélték ki az Optimust, abban a HTC Legendből és Sony Ericsson Xperia X10 miniből is megismert hardver dolgozik. A processzor tehát egy lebegőpontos számítóegységgel is ellátott, 600 MHz-es órajelen ketyegő Qualcomm MSM7227, mely most harmadszorra bizonyította rátermettségét. A memória 256 MB RAM-ból és ugyanennyi ROM-ból tevődik össze, a felhasználó számára körülbelül 120 MB hely jut adatainak tárolására, melyet ugye microSD kártyával bármikor bővíthet.

LG Optimus GT540
[+]

Az eszközön jelenleg az Android operációs rendszer 1.6-os verziója fut, melyet több szempontból is felturbózott a gyártó. Ennél is jobb hír viszont, hogy bár pontosan nem tudni, hogy mikor, de a köveljövőben elérhető lesz a 2.1-es verzió is, mely rengeteg új szolgáltatással fogja bővíteni a szerénynek amúgy sem nevezhető repertoárt.

A sebességről nem szeretnék sokat írni, mivel a fenti videó sokkal beszédesebb, mint amilyen én valaha lenni tudnék ebben a bekezdésben. A GT540 gyorsan dolgozik, kellemes élmény használni, bár nyilván nem ő a világ leggyorsabb Androidja. Az viszont biztos, hogy pár program elindításán kívül semmi olyat nem tudunk csinálni vele, amire várnunk kéne: a menüben való mozgás és az animációk megjelenítése folyamatos és gyors.

Kezelőfelület, szoftverek

Az Android rendszer kezelőfelületének felépítését egy átlagos Mobilarena olvasó valószínűleg már legszebb álmából felkeltve is tudja, épp ezért nem is szeretnék belemenni a részletekbe. A masinát a készenléti módból a hívásbefejező gombbal tudjuk feléleszteni, a képernyőzárat a Google Nexus One-ból megismert csúszkával tudjuk feloldani, ami azért klassz, mert egyben lehetőség nyújt a telefon egy mozdulattal történő lenémítására is. Az öt oldalból álló, horizontális irányba lapozható készenléti képernyő valószínűleg nem fog újdonságot jelenteni, a korábban Androiddal már találkozó tulajdonosok viszont hozzám hasonlóan hiányolni fogják, hogy a tálcát nem lehet lehúzni - hogy miért, arról elképzelésem sincs. Widgetekből elég sok van, az elnevezések a magyar nyelven is beszélő rendszerben teljesen egyértelműek: analóg óra, ébresztés, emlékeztető, energiagazdálkodás, FM rádió, Foursquare Friends (egy tweeter cucc), időjárás, képkeret, keresés, kettős óra, könyvjelzők, közösségi honlap frissítések, közösségi üzenetküldés, naptár, RSS-olvasó, SN állapot, üzenetek, Wapédia keresés, zene. Szép kínálat, örülök, hogy a gyártó erre is odafigyelt.

LG Optimus GT540 LG Optimus GT540

A főmenübe az alul lévő virtuális gombbal jutunk el, melynek hasznos funkciója, hogy jelzi azt is, hogy a készenléti képernyő melyik oldalán vagyunk épp, mellette pedig két permanensen jelen lévő gomb is található, melyek közül a baloldali a telefonos funkciók közé (névjegyzék, hívásnapló, tárcsázópad), a baloldali pedig az üzenetekhez vezet. A főmenü rácsos elrendezésű, egyszerre tizenhat ikon fér ki a kijelzőre, a listában vertikálisan tudunk görgetni. Az almenük úgy néznek ki, mint bármelyik androidos készüléken, színsémát nem lehet váltani, mindenképp a fekete háttérrel és a fehér betűkkel leszünk kénytelenek dolgozni.

LG Optimus GT540 LG Optimus GT540

A szoftveres kínálat részben már szintén ismerős lehet, egy teljes értékű Android rendszerről van szó, melyben ebből adódóan helyet kapott minden Google szolgáltatás (Google Talk, Gmail, Google Maps, YouTube). Extra szoftverek is szép sázmmal akadnak, van egy Foursquare névre hallgató pozíció-tweeterünk (kirakhatjuk Twitterre, hogy épp hol vagyunk), ami mellől a Quickoffice irodai szoftvercsomag, a Shazam vagy az információk könnyű keresését lehetővé tevő Wapédia sem hiányzik. A legérdekesebb viszont minden kétséget kizáróan a Layar nevű "valóságböngésző", mely a telefon kameráját, internetkapcsolatát és GPS-vevőjét képes információkat nyújtani nekünk környezetünkről. Magyarország nem szerepel a támogatott országok között, így mi kénytelenek vagyunk a más felhasználók által létrehozott rétegeket szemlélni (igen, innen az elnevezés). Nehéz lenne röviden elmagyarázni, hogy mi is ez az egész, hogy őszinte legyek, annyit én sem foglalkoztam vele, hogy tökéletesen megismerjem a működését: a lényeg, hogy a program a kamerán keresztül kapott élőképet egészíti ki információkkal. Valahogy így:

Adatkommunikáció, telefonálás, internet

Adatkommunikációs téren nagyon jól teljesít az Optimus: négynormás GSM és kétnormás UMTS-modul van benne, aminek köszönhetően gyakorlatilag az egész világon tudjuk használni. Ha adatokat akarunk átvinni, GPRS, EDGE, UMTS és HSPA lesz a segítségünkre, utóbbinál a letöltési sebesség 7,2, a feltöltési pedig 2 Mbps. Van 802.11b/g szabványú WiFi, 2.1-es Bluetooth, a microUSB foglalat pedig 2.0-s, használatával a telefon képes kártyaolvasóként működni. Telefonálás közben sem hangminőségbeli, sem térerővel kapcsolatos problémákat nem tapasztaltam, minden rendben volt.

LG Optimus GT540 LG Optimus GT540

A telefonkönyv kapacitása végtelen, gyakorlatilag annyi bejegyzést viszünk fel, amennyit akarunk, extra mezőkből sincs hiány. Az üzenetkezelőnek sincs szégyenkezésre oka, SMS, MMS és e-mail is jöhet neki, utóbbinál sem a hitelesített szerverek, sem a csatolt fájlok kezelése nem okoz gondot. A szövegbevitel viszont nem az igazi, aminek egyértelműen a rezisztív kijelző és a 3 hüvelykes képátló az oka. Van numerikus és QWERTY elrendezésű gombsor is, köztük váltani a készülék elforgatásával tudunk, ami ugye azt is jelenti, hogy a telefonba került giroszkóp.

LG Optimus GT540 LG Optimus GT540

Manapság nem létezhet okostelefon fejlett social-networking szolgáltatások nélkül; ezt az LG is jól tudja, épp ezért rengeteg dolgot beleraktak az Optimusba. A Facebook és a Twitter kliensek megléte alap, extrának mondható viszont, hogy a készenléti képernyőre mindenféle ezekkel kapcsolatos widgeteket kirakhatunk. Nagyon tetszett, hogy a névjegyzékben szereplő embereket marha egyszerűen össze tudtam kapcsolni a facebookos ismerőseimmel, ennél a készüléknél nem kellett a menüben keresgélnem mindehhez, ilyen egyszerűen eddig csak a HTC tudta megoldani a dolgot.

LG Optimus GT540 LG Optimus GT540

A webböngésző korrekt, jól lehet vele böngészni, ám két dolog nincs benne: a Flash támogatás és a multi-touch. Utóbbi természetesen nem csak magából a browserből, hanem a telefonból hiányzik, de a rezisztív kijelző fényében ezen kár is csodálkozni, a több ujjal való kezelés a kapacitív megjelenítők sajátja.

Multimédia

A kamera 3 megapixeles, autofókuszos, a legnagyobb elérhető felbontás állóképeknél 2048 x 1536, videóknál 640 x 480 pixel. A menüt a nem androidos LG-kből már ismerhetjük, én nem vagyok oda a virtuális görgetőtárcsával ellátott kezelőfelületért, függetlenül attól, hogy sok beállítási lehetőséggel bír, a külünlegesebbek közé tartozik az állítható érzékenység (ISO 100 - ISO 400) és a pislogás érzékelő.

LG Optimus GT540

A képminőség meglepően jó, a ledes villanó nélküli kamera kifejezetten élénk színekkel megáldott, alacsony zajszintű, erős zajszűréstől mentes fotókat tud készíteni. A dinamikatartomány magas, a makró mód jó, gyenge fényviszonyok között viszont értelemszerűen elvérzünk, ha fotózni akarunk. Az összkép viszont tényleg meglepően jó.

A zenei rész átlagos: a szoftver korrekt, fut a háttérben, ott a megfelelő widgettel kezelhető, megjeleníti az albumborítókat, ID3-tagek szerint szűr a memóriakártyára másolt zenéink között, viszont hangszínszabályzót nem tartalmaz. A gyári fülhallgató hangminősége nem különösebben megnyerő, mivel túlságosan éles hangokat nyom a fülünkbe ("műanyagos"), kihangosítva pedig nyilván nem várhatunk csodát, de azért csalódnunk sem kell. Sokan fognak örülni az FM-rádió meglétének, mely csak bedugott fülhallgatóval működik, akkor viszont teljesen jól. A 3,5 milliméteres jack-kimenetről már volt szó, ennek hála gond nélkül tudjuk a saját hangképző eszközeinket használni a GT540-nel.

LG Optimus GT540 LG Optimus GT540

A képnézegetőről fölösleges lenne túl sokat írni, multi-touch ugye nincs, a cucc tehát semmi extrát nem nyújt. A videónál viszont van okunk örömre: a készülék támogatja a DivX és az XviD tömörítésű fájlok lejátszását. DivX-nél sajnos nagyon alacsony a felbontás korlátja (320 x 240 pixel), XviD-nél viszont akár a 800 x 480 pixeles felbontás is szóba jöhet, igaz, azt már kicsit akadozva vitte a készülék. A H.264 tömörítésű MPEG4 fájlok lejátszása viszont nem okozott gondot neki.

Üzemidő, összegzés

A készülékben található beépített GPS-vevő, navigációs szoftvert viszont nem kapunk hozzá, de az Android Marketból vásárolhatunk magunknak. Gyárilag a kamera (geo-tagging), a már említett Layar és a Google Maps tudja kihasználni vevőt.

LG Optimus GT540
[+]

A GT540-ben muzsikáló akkumulátor kapacitása 1500 mAh. Nálam két napig erős igénybevétel mellett is gond nélkül kibírta egy töltéssel, simán elképzelhetőnek tartom, hogy visszafogott használat mellett három napig is tud működni, ami a napjainkban kapható okostelefonok között nagyon kellemes értéknek számít.

Értékelés: LG Optimus GT540
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 7 pont
Összeszerelés minősége 8 pont
Kijelző mérete, minősége 6 pont
Belső
Kezelhetőség 7 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 9 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 9 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 5 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 9 pont
Hogyan értékelünk?

A látottak fényében elmondhatom, hogy az LG Optimus GT540 egy kifejezetten jól sikerült készülék. Ha ártól függetlenül nézzük, önmagában is megállja a helyét, bár nyilván nem hibátlan: a rezisztív kijelző akármennyire is jó, nem kapacitív, tehát hiányzik belőle a multi-touch, plusz gondot jelenthet, hogy egyelőre még csak az 1.6-os Android rendszer fut a készüléken. Az viszont az erős hardvernek köszönhetően gyorsan, a sok extra szoftvernek és widgetnek köszönhetően pedig "okosan", ráadásul már úton van a frissítés is. A multimédiás képességek is pozitív irányba döntik a mérleget, igaz, itt sem minden tökéletes, a videólejátszás például lehetne jobb, de ezt nyilván csak azért mondhatom, mert az LG eddig elkényeztetett minket efféle funkciókkal. Gyakorlatilag egyetlen aggályom van a telefonnal kapcsolatban, ami a karcolódásra hajlamos hátlapan keresendő, de ez sem akadályoz meg abban, hogy a masinára rásüssem az ajánlott plecsnit, mivel kártyafüggetlenül bruttó 65 000 forint körül lehet hozzájutni, de VitaMAX csomagban például 50 000 alatt elvihető. Még ilyet!

LG Optimus GT540

Bocha

A cikk elkészítésében a T-Mobile mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

LG Optimus GT540
LG Optimus GT400 Általános
Technológia GSM/UMTS
Méret 109 x 54,5 x 12,7 milliméter
Tömeg 115,5 gramm
Színvariációk fekete, fehér, pink
Kijelző
Kijelző átlója 3 hüvelyk
Kijelző felbontása 320 x 480 pixel
Kijelző típusa Rezisztív TFT érintőkijelző
Színárnyalatok száma 262 000
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Memória 256 MB RAM / 256 MB ROM
Memória bővíthetősége microSDHC
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 900/2100 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA van / 7,2 Mbps / 2 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 2.1 (A2DP)
WiFi 802.11b/g
USB microUSB 2.0
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
Alapfunkciók
Profilok vannak
Vibra funkció van
Kihangosás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 1.6
WAP / HTML böngésző van / van
E-mail kliens van
Java van
Játékok gyárilag nincsenek
Valutakonverter van
Extra szoftverek Foursquare, Layar, QuickOffice, Shazam, Wapédia, YouTube
Multimédia
Fő kamera 3 megapixeles, autofókuszos
Másodlagos kamera nincs
Videófelvétel van (640 x 480 pixel)
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó nincs
FM-rádió van
Üzemidő
Alap akkumulátor 1500 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő 500 óra (2G) / 500 óra (3G)
Beszélgetési idő 5 óra 30 perc (2G) / 7 óra 20 perc (3G)
Egyebek
XviD videólejátszás (max. 640 x 360 pixeles felbontásig), giroszkóp, 3,5 milliméteres fülhallgató kimenet

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés