Hirdetés

LG GM310 - A Dolby érintése

Bevezető

Újabb LG érkezett, ezúttal az mgsm.hu-tól a Barcelonában frissen bemutatott "Musically U" sorozat legmagasabb sorszámát viselő darabja, a GM310-es. Akkoriban arról volt szó, hogy ezek a darabok a belépős zenetelefonok közé fognak érkezni, örültünk is a fejünknek, hogy milyen szép és jó lesz a zenei alsósok mezőnye. Ehhez képest tesztünk alanya függetlenül több, mint 50 ezer magyar forintba kerül. Ennyit azért nem zuhant a már a csapból is emelt áron folyó világgazdasági válság következtében hazánk fizetőeszközének árfolyama, bár tény, hogy a mobilok piaca is érzi a recessziót.

LG GM310
[+]

A legszebb az egészben az, hogy úgy fest, mintha Koreában egyszerűen nem tudná megvetni a lábát a válság, vagy simán csak betiltották, mert a Samsung és az LG jobban nyomja a gázpedált, mint valaha. Ennek meg is van az eredménye, immáron a Nokia mögött a két távolkeleti óriás foglalja el a dobogó ezüstös és bronzos fokozatait. A korábbi két dobogós úgy látszik harc nélkül adta fel a küzdelmet, a Motorolánál egyelőre az alagút végét sem találják, a Sony Ericsson pedig még mindig meg van győződve arról, hogy el lehet adni ugyanazt más burkolatban. (Mondjuk a Samsung is ugyanebben hisz, de nekik mégis sikerül - Bog)

LG GM310
[+]

Ehhez képest Koreában olyan mennyiségű innovációs tőke van, ami még a két említett gyártót is képes lenne kirántani a kátyúból. Emellett nem szabad megfeledkeznünk arról az eddig elhanyagolhatónak látszó tényezőtől, hogy Kína is beszállt a versenybe. Egy-két éve még a hasunkat fogtuk a röhögéstől egy-egy kínai telefon láttán, ma már világosan látszik, hogy záros határidőn belül tényezővé válnak. Ez Koreából nyilván jobban látszik, ha másért nem, a közelségük miatt, így nem csoda, ha soha nem látott arzenállal nyomulnak előre. Az LG úgy döntött, beszáll az XpressMusic és a Walkman mellé, ez a széria lesz a Musically U. Nem bízták a véletlenre, az első darab rögtön Dolby minősítéssel érkezik (igaz, a Dolby jelzés már az Arenan is ott figyelt).

LG GM310
[+]

Külső

A puritán dobozból ezúttal egy csúszkás telefon bújik elő. Kellemesen karcsú darab, mindössze 13,9 milliméterre nőtt. A készülék a fekete-arany-narancs színekből építkezik. A narancs jelenléte persze szándékos áthallás a Sony Ericsson Walkman modelljeire, hiszen azoknál már szinte kötelezően jelen van.

LG GM310
[+]

Az előlapon egy viszonylag nagy, 2,2 inches kijelző figyelget, ennek felbontása 240x320 pixel, technológiáját tekintve pedig TFT. A megjeleníthető színek száma ezúttal 65 ezer, ami itt tökéletesen elég. A kijelző alatt a két gyorsgomb egybenőtt, ez az a pont, ahol szétcsúsztatásnál megtámaszkodhat hüvelykujjunk. Alatta a navigációs pad érintőgombjai helyezkednek el, középen az OK funkció valódi gombot kapott, kiemelkedik síkjából. Sajnos nem eléggé, és nem is elég nagy, ugyanis a telefon legkomolyabb hibáját is ide tervezték a mérnökök: annyira pici az OK gomb, hogy megnyomáskor óhatatlanul az érintőgombok egyikét is könnyedén eltaláltam. Nincsenek virsliujjaim, mégis sokszor megesett a "félrenyomás" a tesztidőszak alatt.

LG GM310
[+]

Bal oldalon a hangerőszabályzó gombpár kapott helyet, felette szabvány 3,5 mm-es fejhallgatókimenet látható. Jobb oldalra a spéci LG csatlakozó került, ajtóval eltakarva, alatta pedig a zeneindító gyorsgomb, az alkalmazásváltó/billentyűzár közös billentyűje, majd a fényképezőgép exponálógombja került. Alul és felül ezúttal semmi sem szakítja meg az egyhangúságot.

LG GM310
[+]

A hátlap selymes, puha műanyagból készült, bal felső sarkában a kamera található narancs karikával díszítve (na persze nem úgy, mint egy koktél). Szétcsúsztatva teljesen szabályos gombsor kerül elő a fedlap alól, a gombok anyaga egybeöntött, de jól kezelhető. A hátlap belső fele szintén narancs színezést kapott, és anyaga igazi fémközeli élmény. Ugyanígy fémes keret öleli körbe az előlapot. Az összeszerelési minőség példás, de ez a koreai mobiloknál nem újdonság. A slide könnyedén, biztosan csúszik, lötyögés sem nyitva, sem zárt állapotban nem tapasztalható.

Hirdetés

Menü, alapfunkciók

A kijelző képe teljesen rendben van. Fényereje jó, bár a napot nem tudja túlharsogni. A menürendszer 12 ikonból áll, a szokványos LG-s rajzocskák fogadják az egyszeri júzert. A menürendszer beljebb már listás, a logikára semmilyen panaszunk nem lehet, tudják már pár éve, hogy kell felhasználóbarát (nem az internetező pap) menürendszert építeni. A telefonkönyv manapság már egyetlen gyártónak sem okoz megoldhatatlan feladatot, így a koreai mérnökök is hatékonyan és ügyesen végezték feladatukat. Eredmény egy 1000 férőhelyes, jól kezelhető regiszter, melyben a nevek és számok mellé szép adag egyéb adat is elmenthető.

LG GM310 LG GM310

Az üzenetkezelés terén is minden rendben van: SMS, MMS és e-mail kliens igyekszik teljes kiszolgálást nyújtani. MMS 300KB-ig kezelhető, az email postafiók beállításánál pedig egy egyszerű varázsló próbál segíteni, ezt annyira komolyan gondolták, hogy az első bekapcsolásnál, a nyelv és az időbeállítás után rögtön az e-mail következik, ezzel is hangsúlyozva az ügy fontosságát. A kliens jóban van a hitelesített szerverekkel és az alapvető csatolmányok sem okoznak neki gondot.

LG GM310 LG GM310

A naptár havi és heti nézetben képes megmutatni magát. A bejegyzéstípusok a szokásosak, ismétlődő riasztást is ismer. A számológép nem egy nagy durranás, de legalább van. Ugyanez a helyzet a stopperrel. A 12 alapikon közé került egy Yahoo rajzocska is, ez internetes eléréssel tudja az amerikai óriás szolgáltatásait prezentálni.

Zene, fényképek

A készülékhez egy sima egyszerű sztereó fülest kapunk, ami azért bosszantó, mert egy zenére kihegyezett modellnél illene valami minőségi darabot mellékelni. Hiába, ez egy alsó-középkategóriás zenetelónak lett aposztrofálva, így a koreai logika alapján nélkülöznünk kell a minőségi darabot. Sebaj, a készüléken található szabvány 3,5 mm-es fülhallgatókimenetbe saját fülesünket is csatlakoztathatjuk. A készülék belső, 1 gigabájtos memóriáját akár 32 GB-s microSD kártyával bővíthetjük igényünk és pénztárcánk szerint, ennek cseréjéhez (mármint a memóriakártya cseréjéhez) csak a hátlapot kell eltávolítanunk, az akkumulátort nem. Ejnye, ezt illett volna okosabban. A zene mellett ellesték a Sony Ericssontól is a zenefelismerő funkciót, ez a rendkívül hasznos fícsör segít felismerni egy akár általunk eldúdolt dallam alapján a szerzőt és az albumot. Wow.

LG GM310 LG GM310

A készülék szépen szól kihangosítva is, saját fülesemmel pedig kifejezetten jó hangzásképe volt. A lejátszó működik a háttérben, és az alapvető dolgokat természetesen tudja: Rendezhetjük album, zenetípus szerint a zenéket, az albumborítókkal elboldogul, és némi hangzáskép állításra is van mód. Ezek mind működnek, bár nem túl látványosak. Extra basszuskiemelés nincsen. A zenelejátszó mellett FM rádió is került a gépbe, ez az RDS jeleket is kezeli, vételi képességével nem volt gond.

LG GM310
[+]

A kamera 3 megapixeles, papíron autofókuszos. Ez a gyakorlatban nem nagyon jön le, az "exponálóbillentyűnek" csak két állása van, így a fókuszálás az elsütés pillanatában történik meg. Sajnos erről visszajelzést nem kapunk, és az eredmények sem támasztják alá a hatékonyságát. Mivel zenei modell, elnézhetjük a képalkotási gyengeségeket, de jobban örültem volna egy jól használható kamerának. A beállításokon némileg piszkálhatunk, de az eredményeken érdemben nem változtat. Videót QCIF-ben tud felvenni, az eredmény itt is átlagos. Tesztképek alant.

Adatkommunikáció, akkumulátor

Az adatátviteli rész egy kicsit felemásra sikeredett. Jó hír, hogy van 3G, sőt HSDPA is, a rossz, hogy az előlapi kamerát lespórolták a gyárban. Sebaj, adatátvitelre használható, a gyári böngésző helyett ajánlom az Opera Mini letöltését, azzal teljesen jó eredményeket érhetünk el, a sebesség is rendben van. 3G hiányában EDGE és GPRS is szerepel a repertoárban.

LG GM310
[+]

Lokális szinten az USB kapcsolat az egyik mód, ehhez kapunk a dobozban egy kábelt, ez 2.0-ként hajlandó működni. Ennek hiányában, vagy abban az esetben, ha nincsen nálunk a kábel, marad a Bluetooth, ebből a 2.1-es verzió lakik a GM310-ben, természetesen támogatja a sztereó átvitelt is. A készülék támogatja a Java-t is, gyárilag három játék van a telefonban.

LG GM310
[+]

A hátlap alatt egy 900 mAh-s akkumulátor lakik, ennek legfontosabb tulajdonsága a rajta lévő matricán látható virágmintán kívül az, hogy két-három napig életben tudja tartani a GM310-et.

LG GM310
[+]

Összegzésként azt tudom elmondani, hogy ez egy jól átgondolt, ügyes készülék két komolyabb hibával: az előlapi érintőgombok szerencsétlen elhelyezése, illetve maga az ár. Ha ez utóbbi a jövőben normális szintre tud süllyedni, akkor gond nélkül kaphatja a következőt:

LG GM310

Gubro

Az LG GM310-et az MGSM.hu biztosította. A készülék megvásárolható:
1024 Budapest, Lövőház u. 12.
On-line a www.mgsm.hu címen.

Specifikáció

LG GM310
Általános
Technológia GSM, UMTS, HSDPA
Méret 104.7 x 51.9 x 13.9 mm
Tömeg N/A
Színvariációk fekete
Kijelző
Kijelző átlója 2,2 hüvelyk
Kijelző felbontása 240 x 320 pixel
Kijelző típusa TFT
Színárnyalatok száma 65K
Memória
Telefonkönyv kapacitása 1000
SMS memória / max. MMS méret dinamikus / 300KB
Belső memória 1000 MB
Memória bővíthetősége microSD
Adatátvitel
Frekvenciasávok 900/1800/1900 MHz
GPRS / EDGE Class 10 (4+1/3+2) / Class 10 (236,8 kbps)
UMTS / HSDPA van (384 kbps) / van (1,8 Mbps)
IrDA / Bluetooth nincs / 2.0 (A2DP is)
WiFi nincs
USB 2.0
Push-to-talk / RSS nincs / nincs
GPS vevő nincs
Alapfunkciók
Profilok vannak
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés nincs / nincs
Hangrögzítés van
Ébresztés van, kikapcsolva is
Prediktív szövegbevitel T9
Szoftverek
Platform LG
WAP / HTML böngésző van / van
E-mail kliens van (POP3, IMAP4, hitelesített)
Java van, MIDP 2.0
Játékok 3
Valutakonverter van
Extra szoftverek
Multimédia
Fő kamera 3,2 megapixeles, autofókuszos
Másodlagos kamera nincs
Videófelvétel van, QCIF
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van - RDS
Üzemidő
Alap akkumulátor 900 mAh Li-Ion
Készenléti idő N/A
Beszélgetési idő N/A
Egyebek
  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés