Lenovo Vibe X3 - az átalakulás első lépcsőfoka

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: szentkuti11 | 2016-01-21 12:21

Ez a kínai gyártó első olyan okostelefonja, amelyen már érezhető némi motorolás beütés, ami a javára válik. A készülék igazi vonzereje ugyanakkor a zenei képessége lehet.

Bevezető, tartozékok

Nem zárta rosszul 2015-öt a Lenovo, de azt sem mondhatjuk, hogy az ő évük volt a tavalyi. Igazi csúcsmodellt például nem is láttunk tőlük, a legkomolyabb eszköz is felső-középkategóriás volt, pedig a 2014-ben megjelent zászlóshajó, a Vibe Z2 Pro utódjára elég sokan kíváncsian lettünk volna. Ősszel már szóba került, hogy érkezik egy Snapdragon 808-as, 3 gigabájt RAM-mal ellátott, sztereó hangszórós, ujjlenyomat-olvasóval ellátott készülék, de a Vibe X3 bemutatójára csak november végén került sor, hozzánk pedig most jutott el a gyártó hazai bázisának köszönhetően.

Lenovo Vibe X3 elölről
[+]

Mai tesztünk alanya nemcsak azért érdekes, mert egy kiválóan felszerelt, remek minőségű eszköz, hanem azért is, mert a mi asztalunkon ez az első olyan kütyü a Lenovótól, amin érdemben lehet érezni a motorolás vonásokat, hiszen, mint tudjuk, a kínai cég 2014-ben felvásárolta a Google-től a Motorola mobilos üzletágát, azóta pedig már bőven eltelt egy fejlesztési periódus. Azt továbbra sem tudjuk biztosan, hogy a Lenovónak mi a szándéka a Motorola branddel, a CES-en szóba került, hogy szép lassan megszüntetnék ezt a márkanevet, de a Motorola nemrég kiadott, hivatalos közleménye ezt némiképp cáfolja, a Moto elnevezés legalábbis mindenképpen talpon marad, állításuk szerint a felső kategória privilégiuma lesz, míg a Vibe-készülékek a középkategóriás eszközöket takarják majd.

Az Lenovo Vibe X3 doboza
Átlátszó tok és kijelzővédő fólia is jár a csomaghoz, ahogy azt a gyártótól megszokhattuk. [+]

A Vibe X3 egy igényes, de elég furcsa, hosszúkás hasáb alakú csomagolásban érkezett, a szerkesztőségünkbe érkező futár meg is kérdezte, hogy mit rejt a pakk, amit hozott nekünk. A dobozt kinyitva először a készülék tűnik fel egy átlátszó, műanyag védőtokban, alatta pedig egy fényes, 3 rétegű kijelzővédő fóliát láthat az érdeklődő. A felső tálcát leemelve jutunk el a többi tartozékhoz, a leírásokon és a SIM-tűn kívül kapunk egy 2 amperes gyorstöltőt, egy microUSB kábelt, illetve egy lapos kábeles, felvevőgombos, in-ear kialakítású fülhallgatót, közepes méretű illesztékkel. A mobil jelenleg csak fehér színben vásárolható meg.

Külső, kijelző

A telefon első blikkre gyönyörű. A formanyelv csak kicsit hasonlít a Motorolára, a hátlap ívelését, a kamera körüli rész kialakítását és az oldalsó gombok elhelyezését vették át főként, de az is jelentős változás, hogy eldobták a Lenovo készülékekre korábban évekig jellemző, kijelző alatti gombrajzolatot, helyette pedig a gyári Android rendszer minimalisztikus formái köszönnek vissza úgy, ahogy korábban a Motorolák kijelzőin is láttuk. Méretei nem visszafogottak, 154 x 76,5 x 9,3 milliméteres dimenzióihoz 175 grammos tömeg társul, egy kézzel kezelni fogásváltás nélkül gyakorlatilag lehetetlen feladat. Az összeszerelési minőség pazar, iszonyatosan merev a készülékház, remek a gombok nyomáspontja és a csatlakozók minősége is kiugrik az átlagból.

Lenovo Vibe X3 elölről
[+]

Kijelző-teszt
Mérés Lenovo Vibe X3 Honor 7 Meizu MX5 LG G4
Fehér fényerő (max.) 456 nit 475 nit 366 nit 451 nit
Fehér fényerő (min.) 4,8 nit 1,3 nit 4,1 nit ? nit
Fekete fényerő 0,23 nit 0,27 nit 0 nit 0,28 nit
Kontrasztarány 1983:1 1760:1 végtelen 1612:1
Színhőmérséklet 8302 K + kézi 7762 K 8760 K + kézi 9013 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Az előlap 70,8 százalékát foglalja el az 5,5 hüvelykes kijelző, bőven jutott hely a sztereó hangszórópárnak, a másodlagos kamerának, a fény-és távolságérzékelő szenzoroknak, a három kapacitív érintőgomnak, illetve a kizárólag fehér színben világítani képes értesítő ledecskének. A megjelenítő alatti érintőgombok sajnos nem kaptak háttérvilágítást, de könnyű megjegyezni a funkcióikat: a bal oldalit megnyomva nyithatjuk meg az alkalmazásváltót, a középső szolgál home gombként, a jobb oldalival pedig visszaléphetünk egyet. Az 1080 x 1920 pixel felbontású IPS megjelenítő 401 ppi-s képpontsűrűséget ér el, és bár a színhőmérséklet gyári kalibrációja nem tökéletes, gyönyörű színekkel operál, kiemelkedően magas a kontrasztaránya, a maximális fényereje pedig remek. Betekintési szögek tekintetében sincs vele probléma, gyakorlatilag csak az üveg tükröződését láthatjuk, ahogy oldalról nézünk rá, természetesen az OGS technológia is adott, semmilyen hézagot nem vehetünk észre a kijelző és a Gorilla Glass 3 üveglap között, fényszivárgás sincs sehol.

Lenovo Vibe X3 oldalról
[+]

A beállítások között rengeteg érdekességet találunk, az Alapértelmezett módon kívül van Kényelmi mód, ami egy rettentő meleg színképet ad, állítólag a huzamosabb ideig tartó böngészéshez ez ideális, de engem nem nyert meg, ahogy az egyéni színegyensúly értékeit sem tudtam úgy állítgatni, hogy szebb legyen, mint alapértelmezett állapotban. Ami viszont rettentően hasznos lehet, az az Extra fényerő mód, ami komoly energiaforrást igényel, de 574 nites fehéreket ad úgy, hogy ez egyáltalán nem megy a kontrasztosság rovására. A minimum fényerő is jó, éjszaka, automatikus módban egyáltalán nem égeti ki a szemet.

Mivel a keret fémből készült, alul és felül láthatunk két-két műanyag csíkot, ami az antennák leárnyékolását gátolja meg. A mobil alján pihen az OTG-képes microUSB 2.0 csatlakozó, felülre került a CTIA-lábkiosztású 3,5 milliméteres jack csatlakozó, illetve az infraport. A fizikai értelemben vett billentyűk a telefon jobb oldalán kaptak helyet, a felső részen a hangerőszabályzók láthatók, közvetlenül alattuk pedig a bekapcsológomb kapott helyet, ergonómiai szempontból kellemes ez az elrendezés. Unibody készülékházról beszélünk, az akkumulátort házilag nem cserélhetjük, a kártyákat pedig a bal oldalról kipattintható SIM-tálcára tehetjük, vagy kettő darab nano SIM-et, vagy egy nano SIM-et és egy microSD kártyát helyezhetünk be.

Lenovo Vibe X3 hátlap
[+]

A hátlap polikarbonátból van, nagyon jó a tapintása, egyáltalán nem csúszós, és az ujjlenyomatokat sem gyűjti az átlagnál jobban. Asztalra helyezve nem teljesen stabil a mobil, mivel a kamerás rész kicsit kitüremkedik a képből, de ez nem véletlen, hiszen egy mobilos szemmel nézve egészen nagy méretű, f/2.0 apertúrájú optikát és egy dupla ledes villanót hord a hátán, az alatta lévő ujjlenyomat-olvasóról már nem is beszélve.

Hardver, Vibe UI

A burkolat alá Qualcomm lapkakészlet került, egész pontosan a tavalyi év egyik legjobbja, a hatmagos processzorral ellátott Snapdragon 808 (MSM8992). Az erőteljes melegedési gondokkal küszködő Snapdragon 810 helyett jó döntésnek tűnik egy kicsit visszafogottabb teljesítményű, de kiegyensúlyozottabban működő lapkát választani, négy darab, 1,2 GHz-en ketyegő Cortex-A53 mellett két darab, 1,8 GHz-en ketyegő Cortex-A57 processzormag teszi a dolgát Adreno 418 grafikus gyorsító, 3 gigabájt RAM és 32 gigabájtnyi tárolóegység társaságában. Memóriakártyából maximum 128 gigabájtost helyezhetünk be, az alkalmazásadatokat is áthelyezhetjük gond nélkül, de sebesség szempontjából talán érdemesebb a belső tárhelyet igénybe venni, amiből körülbelül 24 gigabájt érhető el az első bekapcsolás után.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Lenovo Vibe X3 Honor 7 Meizu MX5 LG G4
Rendszerchip Snapdragon 808 HiSilicon Kirin 935 MediaTek MT6795 Snapdragon 808
AnTuTu Benchmark 5.x 53755 pont 53149 pont 48541 pont 49597 pont
Vellamo Browser 4489 pont 2872 pont 2926 pont 4131 pont
Vellamo Metal 1709 pont 1430 pont 1386 pont 2241 pont
Geekbench 3 (single) 968 pont 943 pont 959 pont 1100 pont
Geekbench 3 (multi) 3264 pont 3621 pont 5135 pont 3495 pont
GFXBench Man. onscreen 15,0 fps 9,5 fps 9,4 fps 9,3 fps
GFXBench Man. offscreen 15,0 fps 9,2 fps 9,7 fps 14,9 fps
GFXBench T-Rex onscreen 30,0 fps 18,0 fps 26,0 fps 24,5 fps
GFXBench T-Rex offscreen 30,0 fps 15,0 fps 26,0 fps 34,3 fps

A szintetikus teljesítménytesztek továbbra is azt mutatják, hogy a Snapdragon 808 megállja a helyét az élmezőnyben is, de ahogy jönnek az idei, előreláthatólag elég komoly fejlődést felmutató lapkák, úgy fog villámgyorsan öregedni ez a hardver és leesni a középkategória szintjére. De természetesen ettől nem kell feltétlenül tartania annak, aki Vibe X3-at választ, hiszen ettől függetlenül a rendszersebesség kitűnő, a játékok és egyéb programok gyorsan betöltenek és a görgetés is folyamatos. Az animációk lassúsága elég feltűnő jelenség, de ezek nagy részét fel tudjuk gyorsítani vagy ki tudjuk kapcsolni a fejlesztői beállítások között, így nem okoz komoly gondot. Problémát jelenthet viszont, hogy a fém oldalkeret kifejezetten fel tud melegedni, és a polikarbonát hátlapon is érezni, ha komolyabb igénybevételnek tesszük ki a rendszert, pedig mostanában elég hűvös az időjárás.

Lenovo Vibe X3 teszt
[+]

A Vibe UI kezelőfelületről sokáig rutinszerűen mondtuk, hogy hagyományos főmenü nélkül operál, most viszont úgy tűnik, hogy ezt el kell felejtenünk, az egész kinézet és funkcionalitás kicsit elmozdult a gyári Android 5.1.1 irányába, ennek megfelelően visszakerült az alkalmazásmenü. A kezdőképernyők számát tetszőlegesen variálhatjuk, egy oldalra maximum 4 x 5 ikont helyezhetünk ki, a tálcára 5 elem fér. Ami nem változott, az a vibrálóan élénk színvilág és a Témaközpont, ez utóbbi viszont fix témákkal dolgozik, letölteni és telepíteni nem tudunk, be kell érnünk azzal a hat darabbal, ami gyárilag rendelkezésünkre áll.

Lenovo Vibe X3 teszt Lenovo Vibe X3 teszt
[+]

A Lenovókon lévő operációs rendszer viszont nem csak annyiban különbözik a gyári rendszertől, hogy témázható, hanem csupa egyéb finomság is van benne: a névjegyzékben például találunk szaknévsort, ahol a lokációnk alapján kereshetünk éttermeket, hoteleket, mozit, kórházat, bankautomatát, bevásárlóközpontot, bankot, benzinkutat és mindenféle egyéb fontos címet telefonszámmal együtt, természetesen a Google adatbázisaiból. Ezen kívül rögzíthetjük a telefonbeszélgetéseinket, változtathatjuk az üzeneteink betűméretét a hangerőgomb nyomogatásával, és szinte mindenhol találkozunk ilyen apró, de fontos extrákkal. A beállítások között is vannak érdekességek, aktiválhatjuk például a dupla koppos feloldást, csinálhatunk osztott képernyőt univerzális VR-szemüvegekhez, egyedül az ablakos mód hiányzik nagyon: egy ekkora megjelenítőn már kimondottan adná magát, de sajnos kimaradt.

Lenovo Vibe X3 teszt Lenovo Vibe X3 teszt
[+]

A hátlapon lévő ujjlenyomat-olvasót csak a kijelző feloldására használhatjuk, ami pedig ennél kellemetlenebb, az az, hogy összesen csak 2 ujjunkat regisztrálhatjuk. Általában örülünk annak, ha sok lehetőségünk van, hiszen úgy akár megtehetnénk azt is, hogy a tökéletes hatékonyság érdekében egy ujjbegyet kétszer regisztrálunk be, de itt egyértelműen jobban járunk, ha a két mutatóujjat mutatjuk meg az érzékelőnek, a hátlapon lévő egység pont így adja ki magát. Örömteli, hogy a regisztráláskor egyértelmű utasításokat ad a kütyü, nem csak százalékokat jelez, a beolvasás és a kijelző feloldása pedig villámgyors, a bekapcsológombot meg sem kell nyomnunk, elegendő ha az ujjlenyomat olvasót érintjük meg, 0,5-1 másodperccel később már a kezdőképernyőn találjuk magunkat.

Extra szoftverek

Nem is Lenovo lenne a kezünkben, ha nem számolnánk be SHAREit-ről és SYNCit-ről, előbbi segítségével könnyedén vihetünk át fájlokat egy másik eszközre WiFi-n keresztül, utóbbival pedig a névjegyeinkről, az SMS-einkről és a híváslistánkról készíthetünk biztonsági mentést. A gyári alkalmazáslistában van a Facebook, a Skype, a Twitter, a Dropbox és az Evernote, de sajnos semmilyen extra szolgáltatást vagy tárhelyet nem kapunk a mobilhoz.

Lenovo Vibe X3 teszt Lenovo Vibe X3 teszt
[+]

Rendelkezésünkre áll a WPS Office, amivel nem csak olvashatjuk, hanem szerkeszthetjük is a dokumentumainkat, ez utóbbi természetesen a pdf fájlainkra nem vonatkozik. Van egy szögegyszerű, a megfelelő térképek letöltése után offline is működő navigációs program Navigate néven, ami valójában egy Route 66-ot takar és 30 napos korlátozott elérés után fizetni kell a szolgáltatásaiért: a magyar térkép korlátlan ideig kerül 20 euróba, ha viszont a sebességmérő kamerák helyeivel is szeretnénk tisztában lenni, az évente 10 euró pluszt jelent.

Lenovo Vibe X3 teszt Lenovo Vibe X3 teszt
[+]

Van Lépésszámláló, ami értelemszerűen működik, ennél egy fokkal érdekesebb a Lenovo Companion, ami lényegében egy használati útmutatót és egy diagnosztikai programot foglal össze, illetve elméletileg ezen keresztül ellenőrizhetjük a garanciális adatokat is. A Fájlböngésző képes elemtípusonként szűrni, de adott esetben hagyományos, könyvtáras rendszerben is megmutatja a telefonon, a memóriakártyán és az OTG-eszközön lévő tartalmat. A Peel Smart Remote megléte nem véletlen, hiszen a mobil tetején üldögél egy infraport, ha túltesszük magunkat azon a problémán, hogy kis hazánk nem szerepel az országlistán, akkor könnyedén be tudjuk programozni a távvezérelhető eszközeinket.

Kamera, videózás

A hátlapon lévő kamera 21 megapixel felbontású képeket készít, az f/2.0 rekeszértékű optikához Sony IMX230 szenzor tartozik, az autofókusz PDAF-rendszerű, nappal villámgyors, beltéri körülmények között és sötétben viszont bőven vannak nála sebesebben élesítő eszközök, főleg a lézeres technológiával megáldott kütyük szoktak gyorsabban és pontosabban működni, ha nem olyan jók a fények. Állóképeknél a lencse látószöge nagyjából 27 milliméteres gyújtótávolságúnak felel meg, optikai képstabilizátor viszont nincs hozzá.

Lenovo Vibe X3 teszt
[+]

A szoftver főleg azokra a felhasználókra van kihegyezve, akik nem szeretnek semmit állítgatni, a Smart fedőnevű kiváló automatikus mód meghatározza a témát, amit éppen fotózunk, és ehhez állítja be a paramétereket. Ha komolyabban belemászunk a beállításokba, akkor viszont egész széles a paletta, van panoráma, éjszakai tájkép, művészi HDR, homályosított háttér, kettős fotózás, illetve manuális mód, amiben piszkálhatjuk az érzékenységet (ISO 100-1600), a zársebességet (1/3200-2/3 másodperc), a fókuszt, a fehéregyensúlyt és az expozíció-korrekciót (-2 és +2 között).

A fenti fotók maximális felbontás mellett, jellemzően automata módban készültek, egyedül az éjszakai felvételnél használtunk hosszabb, kézi záridőt. A fehéregyensúly és a színhűség helytálló, a vonalélességgel sincs komoly gond, a részletesség pedig az átlagnál jóval magasabb felbontás ellenére sem gyenge. A dinamikatartomány viszont bőven hagy maga után kívánnivalót, sajnos nagyon sokszor égnek ki, vagy vesznek sötétségbe egyes részletek. A zajszűrés nem túl erős, éjszaka látszik főleg, hogy dolgozik a zajmentesítő algoritmus, de egyáltalán nem drámai módon mosódnak el a részletek.

Lenovo Vibe X3 hátlap

Videózáskor jelentősen lecsökken a látószög, viszont 2160p-ben is videózhatunk, akár 30 fps mellett, de ez a sebesség viszonylag ritka, ennél jellemzően gyengébb értékeket láthatunk. 1080p-ben már sokkal folyamatosabb a kép, itt gyakorlatilag fix az emberi szem számára kellemes 30 fps, de gyorsított és lassított videót is vehetünk, köszönhetően az opcionális 60 fps-nek. Egy rövid tesztfilm ide kattintva megtekinthető, főleg hangminőség terén alkot nagyot a kütyü.

Hangszórók, zene

A Vibe X3 marketingjénél a zenehallgatást emelték ki a legjobban, ez pedig nem véletlen. Az előlapon található két darab, 1,5 wattos hangszóró tényleg sztereóban szól, a hangminőség pedig sokkal jobb, mint amit a mobilok általában nyújtanak. A maximális hangerő meglepően sok, a basszusai markánsak, a hangszerek szeparációja is egész jó, a mélyközép és a magas tartományok viszont lehetnének jobbak, előbbi lehetne testesebb és markánsabb, utóbbi pedig túl harsány, már-már kellemetlen a fülnek. A lent látható videón a jó öreg HTC One-t tettük a Vibe X3 mellé, még a kameránkon lévő beépített mikrofon is jól érzékelteti, mekkorát fejlődtek ezek a hangszórók 2-3 év alatt.

Az előlapi hangszórók után térjünk át a fejhallgatós hangminőségre, hiszen ez az, ahol tényleg meglepetést okozott a mobil. A digitál-analóg konverziót egy Sabre 9018C2M végzi (ez került az audiofil telefonnak titulált LG V10-be is), az erősítésért Texas Instruments 1612-es OPA felel. A gyári, felvevőgombos, in-ear headset zenei minősége bőven hagy kívánnivalót maga után, az igazi meglepetés akkor ér minket, ha egy jobb fülhallgatóval próbálkozunk. Elsőként a Sony h.ear on-t próbáltuk ki hozzá: a részletessége, a tere és a szeparációja persze nem volt a csúcson, de pontos, élénk és dinamikus hangot szolgáltatott vele a Vibe X3, kimondottan jó volt így zenét hallgatni. A 250 Ohm impedanciájú Beyerdynamic DT880 volt az a szint, amivel már abszolút nem tudott mit kezdeni, de ezen nem lehetünk meglepődve, hiszen még mindig egy mobiltelefonról beszélünk.

Lenovo Vibe X3 teszt Lenovo Vibe X3 teszt
[+]

Amennyire jó a zenei minőség hardveres téren, annyira szűkös a felhozatal a szolgáltatások és a szoftvere oldalán. FM-rádió például nincs, zenelejátszó programként csak a Google Play Zene áll rendelkezésünkre gyárilag. Hangszínszabályzó van, a Dolby Atmos előre beállított sémákkal (film, játék, zene és beszélgetés) dolgozik, de ezeket egyénileg is tudjuk szabályozni, van hangerő-kiegyenlítő, térhatású virtualizáló és számos jól hangzó dolog, de ezeket érdemes kikacsolva tartani, egyedül a Turbó HiFi mód az, amit érdemes lehet kipróbálnia annak, aki az erőteljesen túlszínezett hangképet szereti, a hangzatos név nagyjából egy erőteljesebb extra loudness-t takar.

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

Adatkommunikációs szempontból nagyon jó a felhozatal, a Vibe X3 gyakorlatilag mindent tud, amit ma elvárhatunk egy készüléktől. Két darab nanoSIM-et tud kezelni, de ezek csak dual standby módban működnek együtt, vagyis ha az egyikről hívást folytatunk, a másik lelép a hálózatról, amíg meg nem szakítjuk a beszélgetést. Mindkét foglalat támogatja a Cat.6-os 4G/LTE hálózatokat, legjobb esetben akár 300 Mbps letöltési sebességet is elérhetünk mobilinterneten. A 802.11a/b/g/n/ac szabványokat ismerő kétcsatornás WiFi internetmegosztásra használható. Bluetooth 4.1-es verzió jár, szerencsére az NFC sem maradt ki. Az A-GPS vevő támogatja a GLONASS és a BeiDou műholdakat is, a helymeghatározás pillanatok alatt megtörténik, a jel pedig végig stabil. A beszélgetési hangminőség tisztaságáért Cirrus Logic WM8281 zajszűrő kodek felel, ezzel nem is volt gond a tesztidőszak során, mindvégig jól hallható voltam, és a beszédhangszóró is remekül teljesített.

Lenovo Vibe X3 teszt Lenovo Vibe X3 teszt
[+]

Kétféle böngészőt is kapunk előre telepítve. A Chrome-ot már jól ismerhetjük számtalan készülékről, a UC Browser viszont inkább csak a Lenovókon fordul elő, érdemes rá némi figyelmet fordítani, mivel a funkcionalitása meghaladja Google megoldását. A beállításai között találunk éjszakai módot, letölthető témákat, teljes képernyős módot, szövegigazítást, valamint számos lehetőséget az adatkeretünk féken tartására: akár képek nélkül is böngészhetünk. Sebességben nyer a Chrome, viszont a UC Browser memóriakezelése barátibbnak tűnik, ráadásul még flash támogatás is került bele.

Lenovo Vibe X3 kézben tartva
[+]

Értékelés: Lenovo Vibe X3
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 7 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 8 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 9 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Az akkumulátor a phablet egyik nagy erőssége: 3500 mAh kapacitású, lítiumos, kiszedni házilag nem lehet ugyan, de remélhetőleg erre jó ideig nem is lesz szükség. A mindennapi használatban 7-8 órás kijelzőidőket el lehetett érni gond nélkül, aktív használattal, egy SIM kártyával elegendő volt kétnaponta tölteni, de még a legkomolyabb nyüstölés hatására sem merült le annyira, hogy az első nap vége előtt töltőt kérjen. A dobozban lévő gyorstöltőnek és a Qualcomm Quick Charge 2.0 szabványának köszönhetően a töltés is gyorsan ment, bár nem annyira, mint amennyire a gyártó megadja: a kikapcsolásig merüléstől a 100%-os szint eléréséig körülbelül 2 óra telt el, a menete pedig nagyjából lineáris volt, egy óra után 53%-ot mutatott a visszajelző.

A Lenovo Vibe X3 tipikusan olyan mobil volt, amit szívesen használtam volna még néhány hétig. Ha a negatívumairól kellene beszámolnom, akkor az egyszínű értesítési ledet, az érintőgombok háttérvilágításának hiányát, a kisebb/nagyobb szoftveres bakikat és a melegedést említeném. Ha ezeket félre tudjuk tenni, akkor láthatunk egy tökéletesen összerakott fém készülékházat, egy gyönyörű kijelzőt, hallhatunk egy remekül szóló hangszórópárt, annál pedig egy még jobban szóló DAC-AMP kombót. A kamera minősége is abszolút rendben van, az ujjlenyomat-olvasó villámgyors, a rendszersebességgel sincs komoly gond, egyedül azon gondolkodhat a felhasználó, hogy megérheti-e neki 150 000 forintot kiadni egy olyan eszközre, aminek hardvere tavaly ugyan gond nélkül állta meg a helyét a legnagyobbak között, de idén már minden valószínűség szerint le fog csúszni a középkategóriába. Ha körülnézünk a piacon, akkor láthatjuk, hogy a szintén 32 gigabájtos LG G4 lehet a kütyü legnagyobb ellenfele ezen az áron. Lassan, de biztosan kúszik lefelé a méltán híres Exynos 7420-szal szerelt Galaxy S6 ára is, jelenleg nagyjából 20 000 forinttal drágább, mint tesztünk alanya, a Honor 7 és a Meizu MX5 viszont ezeknél jóval olcsóbb, mégis érdemes vetni rájuk egy pillantást vásárlás előtt. Sokan vannak ebben a mezőnyben tehát, a Lenovo szerencsére nem marad el tőlük nagyon, sőt, zenehallgatásra talán a legjobb választás ezek közül. Persze a cikkben említett hibák és a hiányosságok árnyalják némileg a képet, ezért Tetszettnél erősebb plecsnit nem kaphat.

Lenovo Vibe X3

szentkuti11

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Lenovo Vibe X3
Lenovo Vibe X3 Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 154 x 76,5 x 9,3 milliméter
Tömeg 175 gramm
Színvariációk fehér
SIM-foglalat 2x nanoSIM vagy nanoSIM + microSD
Kijelző
Kijelző átlója 5,5 hüvelyk
Kijelző felbontása 1080 x 1920 pixel (401 ppi)
Kijelző és készülékház védelme Corning Gorilla Glass 3
Kijelző típusa IPS kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Qualcomm Snapdragon 808
Processzor típusa 1,2 GHz-es, négymagos Cortex-A53 és 1,8 GHz-es, kétmagos Cortex-A57
Processzor csíkszélessége 20 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Adreno 418
RAM mérete 3 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 32 GB (körülbelül 24 GB elérhető)
Memória bővíthetősége microSD (max. 128 GB)
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE 800/850/900/1800/2100/2600
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA/ LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 300 Mbps
LTE Cat.6
IrDA / Bluetooth van / 4.1 (A2DP, LE, apt-X)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac, dual band, WiFi hotspot, Direct
USB microUSB 2.0 (MTP, OTG)
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
GLONASS van
NFC van
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés/hangos
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 5.1.1 (Lollipop)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter van
Extra szoftverek Fájlkezelő, Peel Smart Remote, SHAREit, SNYCit, Route 66
Multimédia
Fő kamera 21 megapixel, PDAF-autofókusz, F/2.0-s lencse, dupla ledes villanó, Sony IMX230 szenzor
Másodlagos kamera 8 megapixel
Videófelvétel 2160p @ 30 fps, 1080p @ 60 fps
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van
Üzemidő
Beépített akkumulátor 3500 mAh-s
Készenléti idő n/a
Beszélgetési idő n/a
Zenelejátszási idő n/a
Egyebek
3,5 mm-es jack kimenet, giroszenzor, infraport, lépésszámláló, fehér értesítő led