Hirdetés

2018. október 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Phablet rovat

LeEco Le S3 - lassan LeHúzhatják a rolót

Komoly válságban a LeEco, amelynek az egyik utolsó készülékét teszteljük, az is tavalyi, és az is egy még korábbi modell újrája, más hardverrel.

Hirdetés

Külső, kijelző, csomagolás

I’m not a phone but a comprehensive Internet ecosystem (nem csak telefon vagyok, hanem egy teljes körű, internetes ökoszisztéma) – hirdeti magáról a LeEco sokadik phabletje a legelső felvillanó képernyőn, ám éppen a sokat akar a szarka, de nem bírja a farka esete kényszerítette térdre Jia Yueting azóta leköszönt Leshi vezérigazgató milliárdos vállalkozásának nemzetközi ambícióit. Kínában a Leshi Holding csoport roppant széleskörű termék- és szolgáltatáshalmazzal rendelkezik, ám egy rakás új kategóriába és piacra egyszerre betörve kifogyott a tőkében mérhető lendület, és a veszteséges negyedévek és a vásárlói bizalom megroppanása után különféle vészcsomagokkal, átszervezésekkel és leépítésekkel próbálja legalább az otthoni pozíciókat megtartani, illetve a szerteágazó tartozásokat teljesíteni. Reménysugarat jelentett ugyan az év elején a Sunac China Holdings kétmilliárd dolláros pénzügyi besegítése, ám ez Yueting pozícióiba és a Sunac befolyásának drasztikus növekedésébe került, és azóta sem jobb a financiális vagy jogi helyzet.


[+]

Hogy mennyire nem egyszerű betörni a busás haszonnal és kritikus bukással egyaránt kecsegtető / fenyegető mobilvilágba, mutatja, hogy hiába a remek, minőségi indítás és a LeEco sokéves szolgáltatásaira épülő EUI szoftverfelület, egy márka iránti bizalom kiépítése bizony éveket vesz igénybe, nem lehet az ilyesmit megvásárolni. Most éppen a Xiaomi rendezte a sorait, a korábbiaknál földhözragadtabb léptékekkel építkezve, nem utolsó sorban dinamikusan, a vásárlói visszajelzések alapján fejlődve. Olyannyira nem indult be Yuetingnek a LeSuperphone biznisz, hogy idén csak ráncfelvarrt variánsokkal rukkoltak elő, sőt: a birtokunkban lévő, lassan egyéves Le S3-ra még csak rá sem illik az egyik utolsó LeMobil jelző, mivel ez is a még korábbi Le 2 nemzetközi forgalomba szánt változata. Amiért leteszteljük, az a nyári uborkaszezon és az az eltérő chipset, bár pont úgy alakult, hogy a Le 2-t eredetileg Helio X20-szal szerelték fel, mi mégis Snapdragon 652-vel próbáltuk ki, a Le S3-at meg Qualcomm SoC-vel jelentették be, hozzánk aztán mediatekessel jutott. Sajnos továbbra is a B20-as LTE sáv támogatása nélkül, jegyezzük meg, ám ismét szokatlanul kedvező, vám- és áfa tétel előtti árral.


[+]

Ez a hardverkülönbség összevetési lehetőséget ad, bár külsőleg, 2,5 év alatt nem történt semmilyen változás. A Le S3 is mutatós fémházat kapott, csapott, de a sarkoknál határozott élekkel, elfogadható képernyőkávákkal és hátlapi ujjlenyomat-olvasóval. Még az alapszínek és a fekete képernyőkeret is megmaradt, a gombelrendezésről nem is beszélve. Eleve kevés az olyan LeEco mobil, amelyik nem 5,5 hüvelykes Full HD panelt használ, és a 151,1 x 74,2 x 7,5 milliméteres, illetve 153 grammos paraméterek is szinkronban vannak a vállalaton belül megszokottakkal. Ez ugyan azt jelenti, hogy ismét kitűnő az összeszerelés, nagyjából megoldható az egykezes használat, a külső pedig könnyen azonosítható a beavatott szemnek.


[+]

Mégis hiányzik a gyártói dinamika, a státuszszimbólumként is szolgáló szegmensben a vásárlók ugyanis rendre valami frissre számítanak, nem pont ugyanolyanra. Ez a konzervatív dizájnstratégia nem működőképes egy olyan környezetben, ahol számos rivális félévente még a saját legjobbjára is rálicitál. Persze befagyasztott erőforrásokkal, tartozásokkal, kifizetetlen számlákkal, fizetésükért tüntetőkkel és bizalmatlan beszállítókkal nem olyan könnyű megújulni, és jelenleg kérdéses, hogy egyáltalán lesz-e a LeMobiloknak új generációja, vagy a LeEcónak bármilyen jövője. Vagy a Coolpadnek, mert a LeEco többségi tulajdonába került másik mobilgyártó egy leányvállalatát épp július végén perelték be – meglepetés: tartozás miatt.


[+]

Kijelző-teszt
LeEco Le S3 Xiaomi Redmi Note 4 Honor 6X Nokia 6
Képátló 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 1080 x 1920 1080 x 1920 1080 x 1920 1080 x 1920
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő 655 nit 508 nit 556 nit 546 nit
Fehér fényerő (min.) 1,4 nit 1,6 nit 5,4 nit 2,2 nit
Fekete fényerő 0,58 nit 0,3 nit 0,29 nit 0,43 nit
Kontrasztarány 1131:1 1693:1 1952:1 1270:1
Színhőmérséklet 8529 / 6883 K 7543 / 6810 K 8166 / 6590 K 7355 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Pedig minőségben tényleg áron felül teljesít a márka: az IPS panel fényereje kitűnő, a színei megfelelően élénkek, a kissé kékes kalibráció korrigálható a menüből, talán csak az oldalról csökkenő fényerőt lehet hibaként felemlegetni, de még ez sem vészes. Este a megjelenítő kellően elsötétül és az érintési érzékenységgel sincs gond. Felette értesítési LED, fénymérő, közelségérzékelő, beszélgetési hangszóró és 8 megapixeles kamera pihen, alul halovány háttérvilágítású, de jól érzékelő alkalmazásváltó, kezdőképernyő és vissza érintőgomb. Balra rejtőzködik a két nanoSIM-et befogadó tálca (microSD foglalat nincs), jobbra pedig a bekapcsoló és a magasra csúszott hangerőszabályzó türemkedik ki, kellemes nyomásponttal. A LeEco a legelsők között száműzte a mobiljairól a 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenetet, ám ezért gratuláció nem jár, és azért sem, hogy passzoló fülest nem mellékeltek, csak egy Type-C - jack átalakítót, ami alulra, a multimédiás hangszóró mellé dugható.


[+]

Az infraporton felül legalább nem spóroltak, hátulról pedig nem hiányozhat a nagy felbontású kamera (16 megapixel, kéttónusú LED villanó), a mutatóujjra eső ujjlenyomat-olvasó, valamint a márkafelirat. A fakóarany festés eleganciáját megtörő két szürke csík senkit ne tévesszen meg: ennyiben nincs letudva a műanyag az egyébként javarészt fém, elöl pedig Gorilla Glass burkolaton: az alsó-felső hátlapi sáv is plasztik. Mindez persze nem von le a konstrukció jelességéből, a határozott oldalélek pedig, bár nem túl kényelmesek, elősegítik a jobb tapadást. A négyzetes kialakítású csomagolás a telefon mellett egy SIM tűt, egy USB-C - USB-A kábelt, az említett jack átalakítót és egy kínai típusú töltőfejet rejt – a Le S3-at Amerikában mutatták be, ám hozzánk a távol-keleti TomToptól érkezett, 3000 mAh-s teleppel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.