2019. február 21., csütörtök

Gyorskeresés

Leagoo M9 - ennyiért ez is meglepő

Olcsóbb, mint bármi más, mégis működik. Rengeteg kompromisszumot rejt magában, de az alapfeladatokat ellátja. Érdemes?

Hirdetés

Adatátvitel, akkumulátor

A Leagoo M9 leglényegesebb adatkommunikációs hiányossága, hogy nincs benne 4G. Ami annyiból nem váratlan, hogy az MT6580-as chip egyébként sem tudja kezelni, csak valami külön antennás kókányolással, amivel itt nem pazarolták a drága idejüket a cég alkalmazottai. Ennek megfelelően a mobilhálózati sebesség a jelenleg megszokott több tíz megabites tempó helyett mindenképpen visszafogottabb, de a HSPA szabvány azért képes elég sávszélt adni, ha egyáltalán van 3G a környéken. A WiFi modulra nem volt panaszom a tesztidőszak alatt, a Bluetooth 4.0-s, a GPS pedig első alkalommal kissé bizonytalan, aztán viszont tök gyors és pontos.


[+]

A hátlap alatti akkumulátor egyrészt zöld, másrészt 2850 mAh-s kapacitású, ami ehhez a hardverhez bőven elég, a kijelző a legnagyobb fogyasztó, mint általában, aktív használat mellett mi 4 órás kijelzőidőt mértünk, WiFi-n videót nézni maximum fényerővel pedig 4 és fél órát tudunk. A töltés nem különösebben gyors, hiszen semmi trükköt nem tud az M9, amivel gyorsítani lehetne a folyamatot, tehát majdnem 3 órát rá kell szánnunk erre. Az energiatakarékossági beállítások is pusztán a 7.0-s Android eszköztárát nyújtják, ami relatív kevés opciót kínál, viszont a kijelző fényereje alkalmazkodhat automatikusan a környezethez.


[+]

Értékelés: Leagoo M9
Külső
Ergonómia 7 pont
Anyaghasználat 7 pont
Összeszerelés minősége 8 pont
Kijelző mérete, minősége 6 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 6 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 7 pont
Felhasználói felület élménye 6 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 5 pont
Multimédia
Vizuális 5 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Összegzés. Igazából a Doogee X5 szintjén van a készülék, azzal is simán együtt lehetett élni, 4G nélkül is. Viszont van 2 GB RAM, ami abban nem volt, ahogyan ujjlenyomat-olvasó sem. És a kamera is határozottan jobb, dacára annak, hogy a másodlagos modulok leginkább csak azért vannak, hogy rá lehessen írni a dobozra, hogy összesen négy kameránk van, ami lehet, hogy nem is igaz, de ez nagyjából mindegy is. A 18:9-es kijelző miatt a külső sem hat nagyon ódivatúnak, a cserélhető akkumulátor, a két SIM mellé betehető microSD és az előlapi vaku miatt további pluszpontok járnak, de azzal mindenképpen legyünk tisztában, hogy a hardver roppant vérszegény, noha az alaprendszert kellő sebességgel mozgatja. De bármilyen komplexebb alkalmazás okozhat meglepetéseket, csodát azért nem szabad várni ennyi pénzért, de ha valaki 60 dollár körüli árpont mellett úgy határoz, hogy a gyereknek, másodlagos telefonnak jól jöhet, akkor igazából nem nyúl mellé, ha tisztában van a termék korlátaival. Ez tipikusan az a készülék, ahol tényleg számít, hogy milyen akciókkal és kuponkódokkal lehet kifogni a lehető legolcsóbb konstrukciót, 60 dollár körül még akár létjogosultsága is lehet, úgyhogy — bár nem hittem volna — rádobok egy plecsnit, két hétnyi használat mellett komoly hiba nem esett ki, aztán hogy mennyire lesz tartós, azt ennek alapján nehéz megítélni, ez a része a dolognak sokszor abszolút vakszerencse (illetve vakszerencsétlenség), de a pesszimista hozzáállást mellőzve a Leagoo M9:

Leagoo M9

Bog

A tesztkészüléket a Gearbest biztosította, köszönjük. A termék itt rendelhető meg.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Leagoo M7 - nagyot koppint, azután elhallgat

    Eljutott az iPhone 7 Plus formája és a duplakamera koncepciója a belépőszintre, ám ahol árban a konkurenciához képest Leagoo hozzátesz, azt máshonnan kénytelen elvenni. Nem lőttük le.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.