2018. január 21., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Huawei Ascend Y300 - az utód léte nem kérdéses

A kínai gyártó a nagy sikereket elért Y200 utódáról rántotta le a leplet, kellemes formavilág, átdolgozott felület, korrekt hardver és kiváló ár jellemzi.

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

A kütyü adatkommunikációs képességei megfelelnek a kor szerényebb elvárásainak, az átlag júzer igényit biztos kielégít a tudása. A készülékbe építettek egy internetmegosztásra képes, 802.11b/g/n szabványokat támogató WiFi modult, emellett persze nem maradhatott el a 2.1-es verziószámú, A2DP-t és EDR-t is tudó Bluetooth chip sem. NFC még messze nem divat ebben a szegmensben, az A-GPS egység viszont igen, így az Y300 is rendelkezik ezzel, a jel megtalálása fél perc alatt történik, utána pedig bátran navigálhatunk vele. Mobiladatforgalmat 7,2 Mbps letöltési és 5,76 Mbps feltöltési sebességgel generálhatunk. A hangminőség tökéletes, semmi háttérzaj, kizárólag a beszédpartner hallgató, ő is tisztán és hangosan. MicroUSB kábelen keresztül árammal láthatjuk el az eszközt, de adatokat is másolhatunk rá ekkor, plusz DLNA-n keresztül más eszközökre is megoszthatjuk a képernyő tartalmát.

Huawei Ascend Y300 screen shot Huawei Ascend Y300 screen shot

A Jelly Bean bejelentésekor mindenki zümmögött, hogy a Flash támogatás megszűnik, viszont ez a gyári böngészőkre nem mindig igaz, az Adobe továbbra is lehetőséget biztosít arra, hogy más módon képesek legyenek a telefonok a Flash tartalmakra. Az Y300-nál is megoldható ez, innentől pedig egy teljes értékű böngészőt kapunk, amit még a zsúfoltabb oldalak sem izzasztanak meg. A görgetés teljesen folyamatos, az elforgatási sebesség megfelelő, de a többujjas gesztusok is működnek. Nagyításkor két koppintást kell eszközölnünk, és máris a kijelzőhöz mérve tördelődik a szöveg.

Huawei Ascend Y300
[+]

A hátlap alatt megbújó akkumulátor 1950 mAh kapacitású. Az első töltés után még elég hektikusan mozog a töltöttség százalékos értéke, de pár etetés után már szépen viselkedik minden, túlzottan kirívó eredményt azért nem produkál majd. A beszélgetés és a zenehallgatás nem okoz problémát, a játékok viszont nagyobb szeletet igényelnek, így ha normálisan használjuk a készüléket, akkor körülbelül egy, vagy másfél napos üzemidőt produkálhatunk, mely visszafogottabb nyomkodás esetén elérheti a két napot is. Lehetőségünk van egyébként az energiatakarékos mód bekapcsolására is, ám ekkor szinte minden adatkommunikációs modul letiltásra kerül, ami akkor tud hasznunkra lenni, ha alig van nafta az akkuban, mi még mégis szeretnénk megejteni egy gyors hívást, mielőtt a masina kileheli a lelkét.

Huawei Ascend Y300
[+] Huawei Ascend Y300 vs. Sony Xperia SP

Értékelés: Huawei Ascend Y300
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 8 pont
Kijelző mérete, minősége 7 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 7 pont
Multimédia
Vizuális 6 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 9 pont
Hogyan értékelünk?

Az utód léte tényleg nem lehet kérdéses, hiszen az Y300 rengeteget fejlődött az elődjéhez képest úgy, hogy a rendkívül visszafogott árazást sikerült megtartania a gyártónak. Ha már itt tartunk, el kell mondani, hogy a Huawei olcsósága online igénybe vett 10%-os kedvezménnyel mindössze 36 ezer forintot kóstál kártyás konstrukcióban, előfizetésre pedig ennél is olcsóbban elvihető. Ez pedig nagyon jó ár, főleg úgy, hogy tesztalanyunk így az alsó-középkategória élére ugrik, ahogy anno az Y200 is tette. Megtartották az IPS kijelzőt, mégis pont annyira növelték a méretét és a felbontását, hogy tényleg megfeleljen a célközönségnek. A kétmagos processzor érezhetően reszponzívabbá varázsolja a készüléket, átlagos műveleteknél aligha fogunk megakadásokkal találkozni, de a böngészés és az egyszerűbb játékok futtatása sem okoz gondot, amihez az egész friss Jelly Bean rendszer is pozitívan járul hozzá. A kamera nem valami nagy szám, de bizonyos hirtelen pillanatok megörökítésére megfelelő, az akkumulátor pedig hozza az átlagos használati időt. A Huawei tényleg odatette magát, és az Y széria innentől kezdve az egyik sikerrészlegük lehet, szinte biztos vagyok benne, hogy nagy közönségkedvenc lehet majd ez a modell is. A konkurencia persze nem áll akárkikből, nem szabad megfeledkezni a ZTE harmadik generációs pengéjéről, ami ugyan kicsit olcsóbb, de nem mai csirke, valamint gyengébb is a belső komponensek szempontjából, plusz a rendszere is elavultabb. A Huawei Ascend Y300 viszont nagyon jó vétel, nem okoz csalódást a mindennapokban, végre az olcsóbb készülékek is képesek olyan szinten funkcionálni, hogy minden téren méltó társ legyen a mindennapokban. Nem szabad telhetetlennek lenni, de 1 GB RAM-mal és egy kicsit erősebb grafikus gyorsítóval különösen ajánlott lenne, ám ezzel a felhozatallal is erősen ajánlott vétel lehet szinte bárki számára.

Huawei Ascend Y300

Legendd

A cikk elkészítésében a Telekom 4G mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • Huawei Ascend G510 - árapály

  A kínai gyátó újdonságát most mutatták be itthon, nagy IPS kijelző, átszabott, izgalmas kezelőfelület, de kicsit lassú sebesség jellemzi, ám sikere az árazásától függ igazán.

 • Huawei Ascend D quad XL - csak összerakták

  Lassan egy éve annak, hogy a kínai gyártó bejelentette csúcsgépét, mostanra lett piacképes. A késésnek viszont - szó szerint - ára van.

 • Huawei Ascend G600 - sem nekünk, sem másnak

  Kétmagos processzorral szerlet, kulturált, összeszedett okostelefon, bőven elférne a hazai piacon is, de úgy fest, itthon nem lesz kapható.

 • Huawei Ascend P1 – komolyan kell venni

  A Huawei P1-es készüléke vékony, elegáns, színes, korszerű, s bebizonyítja, hogy van helye a középkategória felső szegmensében.

Gyártók, szolgáltatók

Hi​rd​e​t​és​

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.