2018. május 25., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Mobiltelefon rovat

HTC Smart - a név csalóka

...a készülék pedig teljesen korrekt, függetlenül attól, hogy nem egy okostelefon. Viszont minden idők legolcsóbb HTC-je.

Hirdetés

Előszó, tartozékok

HTC Smart. Ugye nem csak én gondolom úgy, hogy kicsit félrevezető név egy a tajvani gyártó egyetlen készülékének, amelyik nem egy okostelefon? Valószínűleg nem, de kár lenne, ha cikkünk hangulatát ismét egy kissé félresikerült névadás alapozná meg, lépjünk tehát túl ezen, főleg, mert tesztünk tárgya tulajdonképpen egy egész okos készülék. Azonban elsősorban nem ezért érdekes, nagy tudású készülékekből ugyanis tucatszámmal találkoztunk már. A lényeg egész máshol van.

HTC Smart
[+]

A Smart ugyanis az a telefon, melyen a kiváló minőségű és hatalmas tudású készülékeiről híres HTC és a Qualcomm közös munkájának eredménye, a Brew operációs rendszer debütál. Bizony. Egy újabb operációs rendszer. Hogy miért? Valószínűleg azért, mert a gyártó csak így tudott egy olcsó készüléket piacra dobni, ami szintén szükséges lépés volt a részükről, mert bár nagyon jó dolog, hogy a portfóliójukban egytől egyig prémiumkategóriás készülékek vannak, a nagy pénz nem ebben van, hanem a tömegtermékekben. A jelenleg használt operációs rendszereket pedig a jelek szerint nem tudták ilyen célra felhaszálni: a Windows Mobile és az Android hardverigénye egyaránt nagyobb a Brew-énál, előbbinél erős processzor kell, utóbbinál pedig olyan dolgok, mint a 3G és a WiFi egyidejű megléte, ezek nélkül ugyanis egy készülék sem kaphatja meg a hivatalos Android támogatást. Mondjuk ez alapvetően nem kellett volna, hogy visszatartsa a HTC-t, lévén az Acer is csinált olyan készüléket, melyen bár Android futott, de az imént említet hardveres kritériumoknak nem felelt meg, minek következtében az Open Handset Allianca (az Android "gyártója") nem engedélyezte az okostelefonná tételt, azaz letiltotta a külső alkalmazások telepítésének lehetőségét. A végeredmény tehát ugyanaz, mint amit a Brew-nál is láthatunk: egy zárt operációs rendszer, melyet kizárólag Java alapú szoftverekkel lehet bővíteni. Ennek fényében jogosan tehetjük fel a kérdést: vajon megérte energiát rakni egy újabb operációs rendszerbe? Mindjárt meglátjuk.

HTC Smart
[+]

Olcsóság ide vagy oda, a csomagolás színvonalát nem tolta lejjebb a tajvani vállalat, a Speedshop által biztosított Smart ugyanolyan dobozban érkezett szerkesztőségünkbe, mint amilyenben bátyjai jöttek el hozzánk annak idején. Tartozékokkal is hasonló módon vagyunk ellátva, extrák nyilván nincsenek, de az adatkábelt, a sztereó headsetet és a hálózati töltőfejet megkapjuk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.