Hirdetés

HTC J - J, te ki vagy?

Bevezető, tartozékok

Jó dolog különleges, egzotikus dolgokról írni. Legyen az totál nevetséges kínai másolat vagy épp egy többmilliós luxusmobil, egy ritkaságot használni, legalább néhány napig azért mégis kiváltság. Főleg akkor, ha az adott eszközt egy amúgy nálunk is jól ismert nagy gyártó készítette, csak éppen az országban vagy akár a földrészen nem is kapható hivatalosan.

HTC J
[+]

Nálam is több ilyen finomság megfordult már, elég csak a nemrég itt járt Vertu Ascent X-re vagy mondjuk a Sony acro S-re gondolni, nem is beszélve a hajtépően nevetséges kínai borzalmakra. Jelen cikkünk alanya is a messzi távol-keletről érkezett, egészen pontosan egy tajvani műhelyből, melyet HTC-nek hívnak. A J-ről szerintem nem sokan hallottak, nálunk is csupán egyetlen hírben szerepelt, az is a japán verzióról szólt.

HTC J
[+]

A készülék az XXL GSM jóvoltából került hozzánk, mégpedig a tipikus HTC-s fehér dobozkában. A kinyitása után rögtön a telefon fogad minket, a tálcát kivéve pedig megtaláljuk a tartozékokat, szokásosan hálózati töltő, USB adatkábel és sztereó füles fogad minket (elvileg a japán változathoz Beats fülhallgatót adnak), meg némi kis papír alapú iromány.

HTC J
[+]

Külső

A HTC-re nem nagyon szoktunk panaszkodni külső megjelenés tekintetében, a gyártó készülékeinek nagy része ízléses megjelenésű. A J sem lóg ki a sorból, noha kicsit eltér a szokványos megoldásoktól. A hosszúkás, ám nem túl széles forma sarkai ezúttal szögletesebbek, és egyfajta dizájnelem a kidomborodó üveg előlap is. Néhányan a Nokia Lumia sorozatához hasonlították, én egy kicsi Galaxy S II-t is látok benne, de szó nincs róla, hogy ne lehetne rögtön HTC-ként azonosítani. Relatíve keskenysége miatt még egy kézzel is használható, bár a kijelzőt átérni már ennél se mindig egyszerű. Súlya sem vészes, és ezúttal nem gyúrtak az extrém vékonyságra se. A minőségből viszont megint csak nem engedtek, a HTC J igen jól összerakott készülék. Az egész burkolat matt, finom tapintású műanyagból készült, és kiválóan össze van rakva. Semmi nyekergés, illesztési rések vagy lötyögés, ezt így is kell. Megjegyzendő, hogy a nálunk járt feketén kívül hófehérben, illetve piros (vörös?) hátlappal is gyártják.

HTC J
[+]

Az előlapi üveg alatt egy 4,3 hüvelykes multi-touch kijelző lakik, ami egyrészt qHD felbontásával, másrészt AMOLED technológiájával tér el az átlagtól. Noha PenTile mátrixos megoldásról van szó és nem is „Super” változat, a képminőség meglehetősen jó. Külön jó pont, hogy a színek nincsenek durván túlszaturálva, de mégis kontrasztos, élettel teli minden, a betekintési szög maximális, a fényerő is rendben van, napfényben meg szinte ugyanúgy látszik minden, mint beltérben. Alul három androidos billentyű vár minket, ezeket már láthattuk számos más típuson is. Egészen legfelülre került a hangszóró, ami minőségben kicsivel, hangerőben pedig jóval átlag feletti, ez mindenképp jó pont. Kicsivel mellette előlapi kamerát vehetünk észre, illetve van még errefelé közelség- és fényszabályzó szenzor is.

HTC J
[+]

Hátulról meglehetősen visszafogott, a sík felület egyhangúságát csak a jókora HTC felirat, az apró lyukakból álló kihangosító, a Beats Audio jelölése és a kamera töri meg. Utóbbi messze nincs kihangsúlyozva, mint ha csak valami 2 megapixeles, fix fókuszos cucc lenne benne. A kihangosítónál sincs gond a hangerővel, a minőség is megüti a normális szintet, de egy telefon továbbra sem kihangosított zene üvöltésére való.

HTC J
[+]

Az oldalsó élek sem tartogatnak meglepetéseket. Alul a mikrofon, míg felül a bekapcsoló és a 3,5 mm-es jack helyezkedik el. Baloldalt találjuk a microUSB-t, míg jobbra a hangerőszabályzóval futunk össze. A két csatlakozót műanyag fedél védi, mégpedig elég hatásosan, mivel főleg a jack-ét alig lehet kipiszkálni a helyéről (ha meg sikerült, akkor alig lehet visszatuszkolni). Egyes helyeken a telefont IP57-es minősítéssel jelzik, szerintem az a japán változat lehet, mert itt nem észleltem bármilyen védelmet, próbaképp meg nem akartam a csap alá tenni.

Hardver, szoftver

A szolid, elegáns külső egyáltalán nem szolid hardvert takargat. A HTC köztudottan jóban van a Qualcomm-mal, ezúttal is az ő polcukról válogatták az összetevőket. Központi egységnek az MSM8660A chip került kiválasztásra, ami sokunk kedvencét, egy kétmagos, magonként 1,5 GHz-en működő Qualcomm Krait S4 processzort tartalmaz. 28 nm-es technológiájával a most elérhető egyik legmodernebb egység, ráadásul közismert, hogy roppant erős is, sokszor a négymagos megoldásokkal is partiban van. Mellétettek még 1 GB RAM-ot és egy Adreno 225 grafikus gyorsítót, ezeket így együtt elég nehéz megizzasztani, amint azt a lenti táblázat is mutatja.

Teljesítmény-teszt
Benchmark HTC J Huawei Ascend P1 Samsung Galaxy S III Sony Xperia acro S
AnTuTu Benchmark 8222 pont 6131 pont 12 516 pont 6757 pont
Linpack for Android (single) 106,794 MF. / 0,79 s 45,144 MF. / 1,86 s 57,107 MF. / 1,47 s 43,014 MF. / 1,95 s
Linpack for Android (multi) 182,54 MF. / 0,92 s 66,693 MF. / 2,53 s 189,088 MF. / 0,89 s 73,977 MF. / 2,28 s
Smartbench 2012 Prod. 3016 pont 2719 pont 4020 pont 1742 pont
Smartbench 2012 Games 3483 pont 2077 pont 1647 pont 1712 pont
Quadrant 2.0 5098 pont 3569 pont 5480 pont 3264 pont

HTC J HTC J

A szoftveres oldalt se hanyagolták, az Android 4.0.4-es verziójára a Sense legfrissebb, 4.1-es változatát húzták rá. Kétségtelen, a gyári felületek közül talán ez a legjobb, és ez alakítja át leginkább a rendszert. Nem csupán teljes grafikai átalakításról van szó, rengeteg plusz funkció, testreszabási opció és persze kiegészítő program jár hozzá, ezek teszik igazán vonzóvá a Sense-t. Hét főképernyővel gazdálkodhatunk, ezekre rengeteg widgetet szórhatunk ki. A főmenü oldalra lapozós, a megjelenési sorrend állítható.

HTC J HTC J

Olyan alap dolgokra, mint a névjegyzék, üzenetek vagy a naptár, egyetlen szavunk se lehet, mert minden tekintetben kiszolgálnak minket. Néhol már zavarba ejtően sok opciót kapunk, a névjegyeknél igen jó hatásfokkal működik a közösségi profilok összekapcsolása, meg nagyjából bármivel tudunk szinkronizálni. A naptár mellé jár külön jegyzetelő és feladatlista is, de ne feledkezzünk meg a szép, grafikus világóráról, visszaszámlálóról, stopperről és ébresztőről sem. A sokat autózók számára nagyon hasznos lesz az autós felület. Ekkor fekvő képernyő, óriási ikonokkal tudjuk használni a legfontosabb részeket (telefon, zene, rádió, navigáció), igaz, a tökéletes csomaghoz egy FM transzmitter is hasznos lett volna.

HTC J

Adatkommunikáció, internet

Négysávos GSM mellett egy meglepő módon egysávos 3G modult találunk, szerencsére ez az Európában is használt frekvenciát kedveli. Ám itt jön a J egyik különlegessége, ugyanis a telefon CDMA hálózatokon is működik, akár kettős üzemmódban is. Kétségtelen, hogy az öreg kontinensen ez nem ér semmit, ám Amerikában vagy Ázsiában már sokkal hasznosabb lehet, hiszen ott több szolgáltató is ezt használja. Természetesen az olyan dolgok, mint a Bluetooth (4.0-s) vagy a microUSB és a WiFi (a/b/g/n, dual band, hotspot, DLNA) nem hiányozhatnak, de van itt még valami. A CDMA melletti másik érdekesség a WiMAX, amit egyes helyeken a WiFi utódjának, máshol meg egyfajta 4G hálózatnak is neveznek. Sajnos ezt sem tudjuk igazán kihasználni Európában, viszont ahol van, ott komoly sebességgel hasíthatunk vele.

HTC J HTC J

A böngésző érdekessége, hogy rögtön kettő is van belőle, a gyári mellett a Google Chrome is integrálva van. Bármelyiket is választjuk, a böngészéssel sok bajunk nem lesz. Több ablakot használhatunk, a Flash tartalmakat meg se érzi, mehet 720p-ben is, sima ügy. Ami viszont hiányzik, az egy rendes fájlkezelő, ezt valahogy mindig kihagyják a Sense-ből, igaz, rengeteg ilyen programot találunk a Play Áruházban. A dokumentumkezelő nem az igazi, legalábbis nekem nem jött be a felülete, azt meg azért elvártam volna, hogy szerkesztésre is képes legyen.

HTC J HTC J

Tárhelyből viszont nem leszünk hiányban, hiszen a 16 GB belső memóriából nagyjából 10 GB rendelkezésre áll, mint multimédiás tároló, illetve további nagyjából 2 GB csak a programokat várja. Ráadásul ha ez nem elég, akkor jöhet a microSD, amihez a hátlap lehámozása (nem egyszerű művelet) után férünk hozzá. Az akkut se kell hozzá kivenni, ám kisebb tervezési baki, hogy az USB fedele útban van, azt is ki kell nyitnunk a cseréhez.

HTC J HTC J

Multimédia

A hátlapon lévő szolid kamera egész komoly fényképezőt rejt magában. Fotókat 8 megapixeles, videókat pedig 1080p felbontásban készíthetünk. Van autofókusz, LED villanó, ráadásnak pedig BSI (hátulról megvilágított) szenzor és F2.0 optika is jár hozzá. A kereső egyszerűen használható, bár a legtöbb beállítást csak az opció menüben érjük el. Rengeteg lehetőségünk van a módosításra, állítható a fehéregyensúly, ISO, effektusok, expozíció, időzítő, témák, fókuszmódok, hogy csak így párat kiemeljek közülük. Ami még ennél is jobb, hogy a kamera gyors. Nem kicsit, hanem nagyon. A fókuszálás alapesetben folyamatos, ami azért is jó, mert csak virtuális exponálónk van. A gyakorlatban csak elindítjuk a kamerát és ahogy rábökünk, azonnal fotóz, nincs a többi készüléknek megszokott néhány pillanatnyi fókuszállítás. Ráadásul az exponáló mellett videós billentyű is van, nem kell átkapcsolni, a kamera indítása után rajtunk múlik, hogy fotózunk vagy videózunk.

HTC J

A fotók minősége nem is vészes, legalábbis eddig elég sokszor csalódtunk kisebb-nagyobb mértékben a HTC kameráiban. Ezúttal viszont nem olyan rossz a helyzet, a színek szépek, az élesség is elég jó, a zajszűrés nem túlzottan agresszív, bár a kép szélein meg nem sok hatása van. A dinamika viszont nem az erőssége, a fényes részek könnyen beégnek. Ám erre van megoldás, mégpedig a HDR mód, aminek hatását az utolsó két fényképen lehet megtekinteni, a különbség magáért beszél. Videóban hozza az elvárhatót, az 1080p felbontás rendben van, a nem túl magas bitráta ellenére jó a kép és itt is rendkívül gyors az automatikus fókusz. Mindezt ITT lehet megtekinteni, illetve akit érdekel egy négyszeresen lassított felvétel, az IDE legyen szíves kattintani.

HTC J HTC J

HTC J HTC J

Szép mennyiségben kapunk extra programokat, widgeteket, ebben tényleg a Sense a legjobb. Bár hozzátenném, hogy a státuszmenüből nagyon hiányoznak a gyorskapcsolók. Az időjárás program nagyon látványos, csilivili animációkkal. Már említettem a dokumentum olvasót, de van itt még 3D-s világóra, a régi telefonunkból az adatok átmásolását segítő program, Dropbox, Facebook, Google+ és Twitter kliens, filmszerkesztő. Számunkra nem feltétlen hasznos a Dr. Eye néven futó angol-kínai szótárprogram, érdekes viszont a Rescue, mely lehetővé teszi, hogy távolról beléphessenek a készülékre, ha baj van vele (ehhez persze a szolgáltatás is kell). Említsük meg a HTC Locations nevű navigációs programot, amit 30 napra teljes verzióként használhatunk, egyébként pedig megvásárolhatjuk a térképeket és a licencet hozzá.

HTC J HTC J

Üzemidő, összegzés

A mostanában terjedő divat ellenére a HTC J hátlapja leszedhető, mi több, az akku is szimplán cserélhető benne. 1810 mAh-s kapacitásával elég erősnek mondható, a villámgyors processzor teljesítményéhez képest nem energiapazarló, meg hát az AMOLED kijelzőn is lehet kicsit nyerni. Ettől függetlenül közepesnél erősebb használattal muszáj lesz este töltenünk, de a teljes napot végigbírja, ha valaki képes visszafogni magát, akkor a két nap beleférhet.

HTC J
[+]

Értékelés: HTC J
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 6 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 5 pont
Ár/érték aránya 5 pont
Hogyan értékelünk?

A HTC J különc készüléknek számít felénk, hiszen a CDMA és WiMAX képességeket a világ ezen részén gyakorlatilag nem lehet kihasználni. Egyébként ha valaki figyelmesen olvasta a részleteket, akkor gyorsan kiderült, hogy igazából a One S tekinthető a legközelebbi rokonának. Ugyanaz a hardver, a kijelző, tulajdonképpen a kamera is (bár a One S gyengébb képeket csinált), ám mindezt egy új házba csomagolták. A One S szupervékony fémházát ugyan nem örökölte meg, de cserében kapunk cserélhető (és erősebb) akkumulátort, bővíthető memóriát (ezt sokan hiányolják belőle), na meg a két fentebb említett extrát. Ezekkel együtt a J meglehetősen jó készülék, csak sajnos a nem hivatalos forgalmazás az árán is meglátszik. A cikk írásakor kártyafüggetlenül kb. 115 ezer forintért juthatunk hozzá, ami érezhető felár a One S-hez képest. Ezt nem feltétlen éri meg a cserélhető akku és a bővítés, viszont az is igaz, hogy a J ettől függetlenül egy teljesen jó készülék. Gyakorlatilag hozza a One S képességeit, és tud néhány hasznos és (számunkra) kevésbé hasznos extrát is. Ezért egy jó erős Tetszett pecsét mindenképp jár neki.

HTC J

Rusi

A tesztkészülék az XXL GSM jóvoltából jutott el hozzánk. Vásárláshoz kérem, kattintson ide!

A cikk elkészítésében a T-Mobile 4G mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

HTC J
HTC J Általános
Technológia GSM/UMTS/CDMA
Méret 131,5 x 66 x 11,2 milliméter
Tömeg 137 gramm
Színvariációk fekete, fehér, fekete-piros
SIM-foglalat normál
Kijelző
Kijelző átlója 4,3 hüvelyk
Kijelző felbontása 540 x 960 pixel (256 ppi)
Kijelző típusa Kapacitív, multi-touch AMOLED
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Qualcomm MSM8660A
Processzor típusa dual-core 1,5 GHz Qualcomm Krait (S4)
Processzor csíkszélessége 28 nm
Processzor utasításkészlete ARMv7
Grafikus chip Adreno 225
RAM mérete 1 GB RAM
Memória
Telefonkönyv kapacitása korlátlan
SMS memória korlátlan
Szabadon felhasználható belső tárhely 10 GB
Memória bővíthetősége microSDHC (32 GB-ig)
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 2100 MHz
CDMA 800 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA van / 21 Mbps / 5,76 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 4.0
WiFi 802.11a/b/g/n, WiMAX 802.16e, hotspot, DLNA, dual band
USB microUSB
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés nincs / nincs
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 4.0.4
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Java van
Játékok van
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek ???
Multimédia
Fő kamera 8 megapixel, autofókusz, LED villanó, F2.0 optika, BSI szenzor
Másodlagos kamera van (1,3 megapixel)
Videófelvétel van (1080p)
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van (Beats Audio)
FM-rádió van (RDS)
Üzemidő
Alap akkumulátor 1810 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő N/A
Beszélgetési idő N/A
Internetezési idő N/A
Zenelejátszási idő N/A
Videólejátszási idő N/A
Egyebek
3,5 mm-es audio kimenet, aktív zajszűrés dupla mikrofonnal, Sense 4.1 UI, CDMA és WiMAX támogatás
 • Kapcsolódó cégek:
 • HTC

Azóta történt

Előzmények

 • HTC Amaze - nehéz, bombázó

  Nálunk igazi csemegének számít, igazából egy jól feltuningolt Sensation-nek felel meg a HTC Amaze és ehhez képest az ára sem vészes.

 • HTC One S - acéloS

  Noha papíron gyengébb nála, a HTC One S esetenként még a csúcsmodellnél is jobb teljesítményt nyújt, ráadásul igen szépre és vékonyra sikerült.

 • Sense 4.0 bemutató

  A One szériában debütált a HTC saját felhasználói felületének legújabb verziója; az Andriod 4.0-ra épülő új Sense ergonomikusabb, letisztultabb és okosabb lett.

Hirdetés