Hirdetés

Honor Magic4 Lite 5G - varázslat helyett bűvésztrükk

Ha a külső alapján ítélnénk, a Magic4 Lite lehetne egy jó készülék. Sajnos nem az.

Kamerás teljesítmény, multimédia


[+]

Amilyen hatalmas a hátlapi kamerasziget, teljesítménye pont akkora csalódást kelt. A Snapdragon 695 5G-ben található ISP alapból nem egy nagy eresztés, munkáját a Honor viszont furcsa szenzorválasztással és bétának tűnő kameraszoftverrel nehezíti. A nagy körben hiába virít a MATRIX AI Vision Camera felirat, ez a gyakorlatban egy 48 megapixeles (f/1,8) főkamerát és két 2 megapixeles (f/2,4) segédkamerát takar.

A kameraszoftver ismerős lehet a korábbi Honor telefonokról.
A kameraszoftver ismerős lehet a korábbi Honor telefonokról. (forrás: Mobilaréna) [+]

Kezdjük a segédszenzorokkal. Az egyik 2 megapixeles kamera makrófotózásra van, eredménye a szokásos: alacsony felbontású zajos képek, elmosott színekkel és valódi részletek nélkül, gyenge kontraszttal. Nem segít az erős májusi napfény sem, egyszerűen túl kicsi a kamera, a fix fókusz és a bármiféle optimalizáció hiánya pedig megnehezíti a helyzetet a közeli témáknál, a tipp itt is az, mint a többi kínai mobil esetében: közeli témát érdemesebb inkább a főkamerával fotózni, aztán körbevágni a képet.

2 MP makró

A másik 2 megapixeles kamera a hátlapon csak segédszenzor a portrékhoz, a mobil pedig ténylegesen használja mélységadatok kinyeréséhez, amennyiben ugyanis letakartuk a segédkamerát, megzavarodott a szoftver és nem találta meg a fókuszt és a hátteret sem tudta elválasztani a témától. A portrékon a bokeh-effekt erőssége állítható, de csak a kép elkészülte előtt. A portrék elfogadhatók, de nem kiemelkedők: a szélek elmosódnak, a képek alulexponáltak erős természetes fényben is, a mélységérzetet keltő effekt pedig túlságosan mesterségesnek hat. Tapasztalataim szerint a portré mód csak emberekkel használható, de a macskát például nem ismeri fel és nem mossa el az állat mögötti hátteret.

12 MP főkamera + 2 MP mélységszenzor portrék

A 48 megapixeles szenzor 12 megapixelre tömörítve lövi a képeket automatán, de jobbra lapozva a módok között megtaláljuk a Nagy felbontás opciót, amivel lehetőségünk van 48 megapixellel is fotózni. Az automata módban az ideálisnál lágyabb a lencserajzolat, az élek egyenetlenek, a részletesség gyenge. A képek dinamikája sincs rendben, olyan, mintha a szoftver nem tudná eldönteni, hogy mit csináljon és vagy annyira túlvilágosít, hogy kiég a kép, vagy annyira sötéten hagy részeket, hogy minden részlet elveszik. A színkezelés sincs rendben, a végeredmény mosott hatást kelt, de nem természetest. Van AI, ami elvileg segít a témához legjobb beállításokkal fotózni, a gyakorlatban nem változtat a végeredményen.

12 MP főkamera

A 48 megapixeles felbontás használata szinte felesleges. A 12 megapixelesnél lágyabb rajzolat, gyengébb dinamika jellemzi. A zaj is túlzó, részletből pedig nincs annyi a képeken, amennyinek egy natív 48 megapixeles fotón kellene lennie, így az is elképzelhető, hogy szoftveres felskálázás is dolgozik a háttérben.

48 MP főkamera

Az esti képek sötétebbek, mint az várható lenne, a dinamika gyenge, a zaj nagyon sok, a kontraszt nagyon kevés. A fényforrások kiégnek, az elektromos stabilizálás pedig nem segít azon, hogy éles képek szülessenek. Az alapból pontatlan és lassú autofókusz este szinte használhatatlan, az exponálási idő pedig két másodperces csúszásban van a virtuális elsütőbillentyű lenyomása és a kép elkészülte között minden módban. Plusz a keresőben látott előnézeti képnek sokszor köze nincs a végeredményhez, így a gyorsan mozgó témákat (kisgyerek, háziállat) fotózni nehéz. A sötétebb helyeken fotózott képeken valamennyit segít az Este mód, ami a 12 megapixeles felbontással használható és fix 4 másodperces záridővel rögzít. Az Este módot használva a színek, a kontraszt, a dinamika és a részletesség is javul a fotókon, az egyetlen érv ellene az lehet, hogy a telefont 4 másodpercig viszonylag stabilan kell tartani közben.

12 MP főkamera éjszakai móddal

Az előlapon egy 16 megapixeles (f/2,5) szenzor kapott helyet, a kijelzőben felül középen apró lyukba bevágva. A végeredmény átlagos, a képek élessége és dinamikája rendben van, a zaj gyengébb fényviszonyok között gyakori vendég. A részletesség elfogadható, a színek viszont kicsit fakók, a bőrtónusok valósághű visszaadása így nem sikerül.

16 MP előlapi kamera

Videós téren sem jobb a helyzet. A legnagyobb felbontás 1080p 30fps sebességgel a hátlapon és az előlapon is. Optikai stabilizálás hiányában az elektromos stabilizátor küszködik, viszont nem sok sikerrel, nagyításból csak digitális van, ami az alapból eléggé kevés részlettel felvértezett videó minőségét csak tovább rontja. A kapott kép túl lágy, a lencse hajlamos folyamatosan becsillanni este és nappal is, a színek és a kontraszt az egyetlen tulajdonság, ami jobbnak sorolható.
Tartalomfogyasztásra valamivel jobb a telefon. A Widevine L1-es szint adott, így mehet a nagyfelbontású stream. Alapértelmezett zenelejátszóként a YouTube Music van telepítve, FM rádió nincsen, ahogy a 3,5 milliméteres fülhallgató csatlakozót is felesleges keresni. Hangot Bluetooth 5.1-en keresztül, vagy egy USB-C fülhallgatóval vihetünk ki, a beépített hangszórót használni nem érdemes. Hangereje sok van, de részletessége és tisztasága nincsen, így durván torzít, elhelyezése miatt pedig könnyű letakarni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Honor

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés