Hirdetés

Honor Magic4 Lite 5G - varázslat helyett bűvésztrükk

Ha a külső alapján ítélnénk, a Magic4 Lite lehetne egy jó készülék. Sajnos nem az.

Adat, akku, összegzés

A Wi-Fi 6 feláldozása árán kapunk 5G-t. A készülék az összes hazai sávot támogatja, tapasztalatim szerint hálózatot gyorsan talál, azon megbízhatóan marad. Wi-Fi-t használhatunk 2,4 vagy 5 GHz-en, de csak Wi-Fi 5-ig. A beszélgetési hangminőség mobilhálózaton és Wi-Fi-n keresztül is jó, de a beszédhangszóró felfele néz, így nem közvetlenül az ember fülébe küldi a hangot, ami egy kicsit zavaró, zajosabb környezetben pedig a vonal túlsó oldalán beszélő jól hallhatóságának rovására megy. Navigálni GPS, Galileo, Beidou és Glonass rendszereken keresztül képes a telefon, városi környezetben gyors és pontos a jel. Van iránytű, gyorsulásmérő, giroszkóp, fényérzékelő, viszont a közelségérzékelő csak szoftveres. Adott az NFC is, lehet mobilfizetésre használni a készüléket, a Google Pay viszont nincs előre telepítve.

A 4800 milliamperórás akkumulátorával a Magic4 Lite másfél-két napos használatra simán képes. Egy órányi FHD videóstreameléssel 6%-ot merül a készülék, de a maximum fényerővel történő kültéri böngészés sem eszi meg az akkumulátort, ahogy az 5G-kapcsolattal is meglepően takarékos. A merülőfélben lévő telefon energiatakarékos móddal tovább üzemeltethető, ilyenkor két-három óra extra működést kihozhatunk 20%-os akkuval. A töltés 66 wattal történik a gyári adapterrel, a telep 1 óra és 3 perc alatt töltött 0%-ról 100%-ra, de ha hirtelen kellene energia, negyed óra alatt a hálózaton 33-37% közötti töltést képes felvenni a telefon. A hátlapról általánosságban is elmondható, hogy nem forrósodik, szerencsére a töltés közben is kézben tartható marad a mobil.


[+]

Honor Magic4 Lite 5G
Pro
Jó fényerejű IPS kijelző
Kitűnő üzemidő, korrekt teljesítmény
Egyedi megjelenés, pedáns összeszerelési minőség
66 wattos gyorstöltés
Kontra
Lelombozó fotós és videós teljesítmény
Nincs 4K-s felvétel
Mono hangszóró
Nincs 3,5 milliméteres jack
Android 11 februári biztonsági csomaggal
Korábban elérhető, most hiányzó funkciók a Magic UI-ból
Nem bővíthető a háttértár
IP-védelem hiánya
Pontozás
Kialakítás, védelem 8 pont
Kijelző 8 pont
Sebesség 8 pont
Szoftverfelület 7 pont
Fotózás, videózás 4 pont
Hangminőség 6 pont
Adatkommunikáció 8 pont
Üzemidő 10 pont
Ár/érték arány 5 pont
Indulóár (6/128 GB, HUF) 130 000

Összegzés

130 000 forintos induló áron a 6/128 GB-os Honor Magic4 Lite nehezen ajánlható készülék. A telefon összeszerelése pedáns, külső megjelenése igényes, ám már a külsőt tekintve is olyan hiányosságai vannak, amik kategóriájában ezen az áron elvárhatók lennének: hiányzik az IP-védelem, hiányzik a 3,5 milliméteres fülhallgató csatlakozó, nem bővíthető a tárhely, nincs sztereó hangszóró. Legalább egy ezek közül beleférhetett volna. A bajok pedig folytatódnak, ha rátérünk a szoftveres oldalra, alapvető és korábban a Honor telefonokban elérhető dolgok hiányoznak, vagy nem működnek megfelelően. A rendszer tavaly előtti, miközben nyakunkon az Android 13, és a biztonsági frissítések is hónapokkal le vannak maradva, a gyártó pedig a szoftveres támogatás kapcsán sem igyekszik. A kamera kialakítása egyedi, teljesítménye lelombozó. A három hátlapi kamerából kettőt biztosan le lehetett volna cserélni egy ultraszélesre, de a maradék főkamera sem csinál igazán jó képeket vagy videókat.

A Magic4 Lite-nak egy nagyon erős mezőnyben kell helyt állnia. Ha csak az idén bemutatott telefonokat nézzük, a Realme 9 Pro olcsóbban többet ad szoftveres és hardveres oldalon is, bár fizikailag valamivel kisebb készülék. Említhető még a Redmi Note 11 Pro, illetve a vele szinte megegyező Poco X4 Pro is, amik hasonló méretben kínálnak OLED kijelzőt, 3,5 milliméteres fülhallgató csatlakozót és jobb kamerás teljesítményt. Ha pedig a tavaly bemutatott, de még piacon levő készülékek között nézelődünk, már a Honor kínálatán belül is találunk jobb ajánlatot, hisz az egyik legnagyobb magyar webáruházban 139 ezer forintért elvihető a Honor 50 6/128 GB-os kiszerelésben. Igaz, annak a nevében nincs benne, hogy varázslat. Bár a Magic4 Lite esetén is feleslegesnek érzem a telefon képességeihez képest. Ez inkább csak bűvésztrükk, abból is a gyengébb fajta.

viragdani01

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Honor

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés