2018. június 22., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Homtom HT20Pro - ne bánj vele kesztyűs kézzel

Ütésálló telefon meglepően varacskos külsővel, papíron számos extrával, de nem véletlenül kerül annyiba, amennyibe. Kompromisszumokkal teletűzdelt ajánlat.

Hirdetés

Doboz, külső

A csomagoláson semmi nem utal arra, hogy mindjárt kimászik belőle valami súlyosan morbid tárgy, de ha felnyitjuk a fekete szelence tetejét, akkor rögtön ott ijesztget a Homtom HT20Pro. Az első szívroham után tegyük félre, mert lesznek itt még érdekes dolgok, az 1,5 Ampert leadó töltőfej és a microUSB-kábel mondjuk pont nem tartozik ebbe a kategóriába (aztán később kiderül, hogy mégis), de fogunk találni egy kijelzővédő fóliát és egy zacskóban egy sereg egészen pici csavart, illetve gumitömítést. És egy csavarhúzót. Húha.


[+]

A HT20Pro hátlapja leszedhető, 10 csavar rögzíti a helyére, amit nekünk kell betenni. Ha levesszük a nagyon markánsra formált hátsót, akkor egy jókora, áttetsző gumiborítás fedi a kivehető(!) akkumulátort és a két microSIM, valamint a microSD helyét (igen, ez összesen három slot). Tehát első használatba vétel előtt érdemes ide berámolni mindent, visszatenni a tömítőborítást, aztán rárakni a hátlapot és belemütyürkézni az összes csavart, majd ezeknek a tetejére rányomkodni a tömítőkorongokat. Van ebben valami vasútmodellezési életérzés, meg egy kicsit férfias is, hogy szevasztok, összeszereltem a telefonomat, nehezen tudom eldönteni, hogy ez most jó, vagy sem, mert egyszerűnek nem mondanám, a kis csavarokat is könnyű elhagyni, viszont ott a cserélhető akku, ami mindenképp frankó. De talán a kártyahelyeket egy jól záró ajtóval is meg lehetett volna oldani, ha már a 3,5 mm-es jack és a microUSB csatlakozója is kapott ilyet.


[+]

Maga a termék egyébként nem lenne bűnronda, mert a fém keret szépen ívelődik alul-felül, de oldalt van négy kinövés, amiről igazából a legfinomabb asszociáció egy multi-mumpsz nevű, rejtélyes betegség lehet, noha tökre érthető, hogy ezek az íves dudorok azért vannak ott, ahol, mert védik a telefont akkor, ha az az oldalára esne. Alul-felül igen hangsúlyosra formált műanyag zárja le a telefon végeit, a 3,5 mm-es jack dugaszt fedő sapka igen vaskos, olyan mélyen ül a tényleges csatlakozó alatta, hogy nem is biztos, hogy minden headsetet be lehet ide dugni, a telefonhoz pedig nem adnak. A lenti microUSB-re is hasonló mondható, ez mindenképpen egy olyan strapatelefon, amihez nemigen láttunk hasonlót, de lehet, hogy ez mind-mind azt a célt szolgálja, hogy tényleg ellenálló legyen.

Kijelző-teszt
Mérés Homtom HT20Pro Archos 50 Saphir CAT S60 Evolveo StrongPhone G4
Képátló 4,7 hüvelyk 5 hüvelyk 4,7 hüvelyk 5 hüvelyk
Felbontás 720 x 1280 720 x 1280 720 x 1280 720 x 1280
Technológia IPS LCD IPS LCD AHVA-IPS IPS LCD
Fehér fényerő 352 nit 567 nit 691 nit 616 nit
Fehér fényerő (min.) 7,6 nit 20,2 nit 28,3 nit 24,6
Fekete fényerő 0,20 nit 0,56 nit 0,49 nit 0,65 nit
Kontrasztarány 1761:1 1013:1 1411:1 948:1
Színhőmérséklet 7784 K + kézi 10875 K 7121 11536 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

Viszont a strapabírósági átgondoltság ezen a ponton véget is ér, a kijelző alatt levő gombok kapacitívek (kesztyűben nem működnek), oldalt nincsenek extra, dedikált billentyűk (például a zseblámpához), hátul pedig van ujjlenyomat-olvasó, ami pont koszos, maszatos, nedves, illetve kesztyűs kézzel ugyebár nemigen üzemel. Maga a kijelző sem egy nagy eresztés, 4,7 hüvelykes, HD felbontású, de fényerőben elég vérszegény, a kinti használat napfényes időben elég nehézkes. Felette van előlapi kamera és értesítési led, a beszédhangszóró elég kicsinyke, de működik, ha vízbe kerül hosszan a telefon, akkor oda be tud folyni a nedvesség és nyilván lehet némi hangminőségi romlás, amíg ki nem szárad, de ez a kategóriatársaknál is így van.


[+]

A hátlap elég markáns, a felső körben ül a kamera, alatta kicsiny villanó, az alsó körben pedig az ujjlenyomat-olvasó kapott helyet, hatásfoka nem rossz, de nem is tökéletes. Alul van a multimédiás hangszóró, amit könnyen el tudunk nyomni azzal, hogy sík felületre helyezzük a terméket. Az anyaghasználatra nincs panaszom, az összeszerelés minősége pedig félig-meddig rajtunk is múlik, szóval csak ügyesen!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • HomTom HT17 Pro - nagyra vágyóknak

    30 ezer forint alatt négymagos phablet ujjlenyomat-olvasóval, és az összeszerelés is rendben? Pár éve tudományos fantasztikum volt, ma valóság, ám nem mindenhol kerek a történet.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.