Google Pixel 3 - egyszerűen nagyszerű

Nincs rajta hat kamera, van viszont jó sok káva, a Pixel 3 mégis egy végtelenül kiforrott csúcskészülék, kitűnő mozgó- és állóképekkel.

Fotós képességek

Úgy volt vele a Google: elég hátra egyetlen kamera, mert ha sikerül abból kihozni a maximumot, a vásárló és a tesztelő arcára is mosoly szökök. Ezt pedig el is érik évek óta, ami nem jelenti azt, hogy nekem speciel ne hiányozna a másik két látószög. A HDR+ algoritmus mindenesetre nagyon ott van, hiszen milliárdnyi fotó elemzésén edződött, a kamera pedig villámgyorsan indul a bekapcsoló dupla lenyomására, éjjel-nappal azonnal élesítő dual pixel autofókusszal. Szoftveresen összerakott portré lőhető a 12,2 megapixeles, optikailag stabilizált, f/1,8-as rekeszértékű hátlapi modullal (1-2. kép), amihez dupla LED villanó és villódzásgátló spectral & flicker szenzor is jár. Elöl pedig a 75 és a 107 fokos dupla szelfimodul rak össze abszolút vállalható portréfotókat (3-4. kép). Ahhoz képest, hogy szoftveres a háttérelmosás, egész ügyes a szeparáció az életlen és az éles részek határán, és némi fehéregyensúly-ingadozás mellett jófajta az elő- és a hátlapi portréminőség. Akad pár arcszépítő funkció, fotófülke módban meg naphosszat lehet grimaszolni, közben a rendszer folyamatosan kattint.

Az automata mód egyszerűségében nagyszerű, hiszen fürgén dolgozik, ismeri az alapfunkciókat, este és videózáskor is jócskán segíti az optikai stabilizálás, a többelemes feldolgozás pedig nem csak nagy dinamikát szül, a digitális zoomra is rágyúr. Az elmélet az, hogy több kép egymás utáni rögzítésekor picit mozog a kéz, így juttatva a szenzort extra információhoz, amiből a hagyományos digitális nagyításnál tisztább zoomfotót rittyent össze a rendszer. A legalsó sor alapján lehet ebben valami, de azért mégiscsak a teleobjektíves pluszkamera lett volna az igazi. Meg egy ultraszéles. Tud viszont szoftver AR-trükköket, összehoz intelligens sorozatképeket, van Google Lens integráció és igen jó 2D-s, 3D-s, illetve halszemoptikás panoráma több elemből, remek összefűzéssel.

Kitűnőek a nappali fotók remek dinamikával, pontos fehéregyensúllyal, megfelelő telítettséggel és csupa részlettel, amiből a Pixel 3 csak a sarkoknál enged. Túlélesítéssel akár lehetne jobb is a vonalélesség, ám ezzel a felesleges trükkel a Google nem él, és a zajszűrés is visszafogott. Amit pedig a képek nem árulnak el, az az egész kamerahasználat praktikuma: elsőre, azonnal, félresikló képek nélkül születnek nyomtatásra alkalmas eredmények, ezért se hiányolja a főkamerából az ember a kézi módot, amit a camera2 API-s megoldások úgyis lehoznak. Egyedül a makrók köszönik meg az érintőfókuszos segítséget, amivel a közelképek minősége is a legjobbak közé ugrik.

Este se jön zavarba a kis Pixel: kellően világosak és részletesek a fotók, a fehéregyensúly is a helyén marad, ha pedig tényleg fogyóban a szórt vagy direkt fény, a Night Sight éjjeli mód kézből, több másodperces záridővel hoz ki rengeteget a mostoha körülményekből, világosabb, dinamikusabb, részletesebb eredményeket szülve. Néha van kis eltérés a színekben a normál módhoz viszonyítva, mindenesetre ma szerintem csak a P30 Pro ügyesebb koromsötétben (harmadik sor, jobbra): amikor már én is csak az ég részleteit tudom megkülönböztetni az éjfekete környezettől, akkor a Pixel 3 is eléri a határait (balra). Ez viszont nem tipikus esti fotós helyzet, a többiben pedig igen jól teljesít a referenciatelefon, és ha a sorozat egyszer ugyanezt átülteti zoomkamerára és ultraszéles látószögre is, a piacnak fel lesz adva a lecke.

Pár DNG RAW-ból nyert példát is mellékeltem, a nyersfájl mentését tucatnyi alkalmazás felkínálja. A Manual Camerával máris állítható az érzékenység (ISO6400-ig), a záridő (3 mp-ig), a fókusz (csúszkával) és a fehéregyensúly (1000-10000 Kelvin). Egy kis képzaj árán a RAW fájlokból még több részlet nyerhető ki, és bár ilyenkor nincs többelemes feldolgozás, továbbra is remek a dinamikaátfogás, optikai stabilizálással pedig 1/5 másodperces záridők is megtarthatók az esti kattintásért. Ott vannak aztán a moddolt Google Camera szoftverek, szóval kis utánajárással tovább bővíthető a lehetőségek sora.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés