EarFun Air Pro 2 - kategóriabajnok

A kiváló ár-érték aranyú termékeiről ismert gyártó legkomolyabb modellje az elődjénél jobb zajszűrést és hosszabb üzemidőt kínál, miközben olcsóbb is lett.

Hangminőség, extra funkciók, összegzés

A dinamikus meghajtó az elődmodellben alkalmazotthoz hasonlóan ezúttal is 10 milliméteres, az anyaghasználat viszont változott, titán-kompozitról van szó, ami érezhetően befolyásolja a hangminőséget is, a hangzás ugyanis egy kicsit fémeses, precízebb, amit alapvetően meghatározza a jó minőségben hallgatható zenei stílusokat. A hangolás a gyártó többi modelljéhez hasonló, a mély- és a magas tartományok rendkívül erőteljesek, az említett fémes jelleg miatt ezek rendkívül feszesen, de összességében azért nem borzasztóan tolakodó mértékben jelennek meg a hangképben. A középtartomány kevésbé hangsúlyos, hallgató, de a háttérbe szorul, ez pedig kirajzolja az ebben az árkategóriában gyakran megjelenő V-karakterisztikát; ez a hangzásvilág kimondottan jól áll modern zenéknek, és itt nem kell csak az elektronikus műfajokra gondolni. A semleges, tiszta hangvisszaadást igénylő műfajok viszont kevésbé élvezhetők az EarFun termékén, igazság szerint még egy podcastot sem feltétlenül jó élmény hallgatni rajta, mert ez a mély és magas hangok által dominált, feszes, fémes hangzásvilág fárasztóvá teszi a sima emberi beszéd hallgatását is. Hangsúlyozni kell viszont, hogy a modern műfajok kimondottan élvezhetően szólalnak meg az újdonságon keresztül, a hangminőségről pedig általánosságban az azt mondhatjuk, hogy az árkategóriáján belül nagyon is kellemesnek mondható.


[+]

Ami viszont nem jellemző ebben az árkategóriában, az az aktív zajszűrés, amin az elődmodellhez képest jelentősen sikerült javítania a gyártónak. Papíron annyi a változás, hogy a technológia neve mögé bekerült a 2.0-s jelző, illetve 38 helyett 40 dB erősségű tompításról beszélhetünk, ennél azonban sokkal fontosabb, hogy érezhetően kifinomultabb a rendszer, bár így sem tökéletes. Egyrészt száz százalékos hatékonyságról nem beszélhetünk, egy nagyon erős tompításról azonban igen, amely zene mellett gyakorlatilag tökéletesen ellátja a funkcióját, de önmagában az Air Pro 2 füldugóként nem állja meg a helyét. A zajszűrésnek van egy nagyon enyhe alapzaja, ami zenehallgatás közben szerencsére még alacsony hangerő mellett sem érezhető. A zajszűrés mellett van egy környezeti hangokat erősítő és egy normál üzemmód is, amelynek használata extra üzemidőt is ad, egy töltéssel ugyanis bekapcsolt zajszűrés esetén 6, normál módban pedig 7 óra használati idő érhető el. A töltőbölcső 10 perc alatt 2 órányi szuflát tud átnyomni a fülhallgatókba, a komplett üzemidő zajszűrés esetén valamivel 30 óra alatt marad, kikapcsolt zajszűrés mellett viszont elérhető a 34 órát is, ami egy kiemelkedő érték. Játékra nem használható az Air Pro 2, ugyanis 300 ms körüli válaszidőt tud, és hiányzik belőle a Free Pro 2 testvérmodellből ismert funkció, amelynek segítségével 80 ms alá lehetne csökkenteni a késleltetést.


[+]

Mikrofonokból összesen összesen 6 darab van, oldalanként 3-3 egységről beszélhetünk: bár a gyártó kiemeli, hogy a beszédminőség kiemelkedő, ez sajnos elég messze áll a valóságtól. Bár a szélzaj szűrése valóban nagyon kellemes, összességében nem túl jó a hangminőség, beszélgetőpartnereink dobozosan, távolról fognak hallani minket, függetlenül attól, hogy a mondandónk érthető és jól kivehető lesz. Ügyfélszolgálati munkához nyilván egyáltalán nem ajánlott a termék, de az azért csak pozitívum, hogy összességében ilyen funkció is elérhető. A zajáteresztő mód sem tökéletes egyébként, a környezeti zajok kevésbé tisztán és kicsit fényes-csengős-fémes orgánumban jönnek át, lehetséges, hogy ez is a mikrofonokból jön; működni azért működik.


[+]

A konklúzió előtt nem árt tisztázni, hogy tökéletes fülhallgató nincs. Az emberek más típusú zenéket hallgatnak és sokszor még az azonos műfajban is más hangzásvilágot keresnek, nem lehet tehát olyan terméket gyártani, ami mindenkinek kielégíti az igényeit. Ha ennek figyelembevételével közelítjük meg az EarFun Air Pro 2-t, akkor bizony azt mondhatjuk, hogy ez egy nagyon jó termék azoknak, akik modern zenéket hallgatnak, szeretik a mélyebb tartományokat és a feszes hangzásvilágot. A hangminőség ebben az árkategóriában a különféle extra funkciók nélkül is könnyedén megállná a helyét, azonban ezen túlmenően kiemelkedő üzemidőről és egy jól használható aktív zajszűrésről is beszélhetünk a korrekt körítés és a cseppállóság mellett. Ezek fényében senkinek sem lehet egy szava sem, amiért az átlagos Bluetooth-hangminőségen túlmutató kodekekről, AptX-ről nem beszélhetünk, valószínűleg a közepes telefonos hangminőségen sem fog senki fennakadni, illetve a dedikált alkalmazás hiánya sem okoz majd problémát. Az elődhöz képest hallható az előrelépés, az ár pedig nem változott: jelenleg a gyártótól listaáron 80 USD, azaz körülbelül 26 000 forint környékén lehet hozzájutni a termékhez, de egy 20%-os kuponkód megszerzése szinte biztos, hogy a jövőben sem lesz probléma, azzal pedig inkább egy bő 20 000 forintos árcímkéről beszélhetünk. Ha ezt a hangzásvilágot keressük, ennyiért nem valószínű, hogy találunk jobb ajánlatot.

EarFun Air Pro 2

Bocha

Azóta történt

 • EarFun Air Pro SV - öszvér

  Minden sikerszéria félbeszakad egyszer, az EarFun legújabb fülhallgatója pedig nem teljesít annyival jobban elődjénél, hogy indokolt legyen a felár.

 • EarFun UBOOM L - hangszóLó

  Sok-sok fülhallgató után érkezett egy viszonylag olcsó Bluetooth hangszóró is szerkesztőségünkbe az EarFuntól.

Előzmények

 • EarFun Free Pro 2 - megnyerő

  A fülben egy apró kis semmiségnek érződik, mégis korrekt üzemidővel, kellemes hangzással és megbízható működéssel kecsegtet. Persze zajszűrésben nincs ott, mint a műfaj legnagyobbjai.

 • EarFun Free 2 teszt

  Megérkezett az AptX és az IPX7-es védelem kettőse az EarFun legújabb fülesébe, ráadásul viszonylag visszafogott lett a hivatalos árazás is.

 • EarFun UBOOM és Free Pro - apróságok

  Fülhallgatós vonalon döbbenetesen nagyot fejlődött a cég, és alapvetően a hangszóró is jól vizsgázott, ez utóbbit azonban mégsem merjük ajánlani.

 • EarFun Air Pro - valamit valamiért

  A gyártótól származó eddigi legdrágább fülhallgató sem túl megfizethetetlen, és aktív zajszűréssel is bővült a funkciólista, cserébe a vezeték nélküli töltésről le kell mondanunk.

Hirdetés