Hirdetés

Caterpillar B25 - lánctalpas mobil

Bevezető, tartozékok

Volt egy időszak, amikor szinte fehér hollónak számított minden strapabíró mobil. A gyártók (kicsik és nagyok egyaránt) nem foglalkoztak ezzel a kategóriával, úgy gondolták, hogy túlzottan szűk réteget érint ez az egész. Nos, talán a Motorola DEFY robbantotta az első bombát, hiszen az akkor már felfutóban lévő okostelefonokat kombinálta a strapabíró kialakítással. Erre aztán reagált a Sony Ericsson is, majd a Samsung se hagyta ki a ziccert (aki mellesleg már rendelkezett tapasztalattal strapamobilok terén).

Caterpillar B25
[+]

Azért hozzá kell tennünk, hogy ezek a készülékek csak korlátozott behatásnak képesek ellenállni, elsősorban a por és a víz hatásait védik ki. Ugyanakkor a klasszikus strapamobiloknál is beindult valami. Egyre-másra fordulnak meg a szerkesztőségben is ezek a készülékek és bizony itt már valóban kemény ellenálló képességekről beszélhetünk. Itt a Sonim számít igazán nagy névnek (az ára is ennek megfelelő), de sorban jönnek a kínai termékek is, ráadásul ahogy legutóbbi strapatesztünk bizonyítja, nem is rossz eredménnyel.

Caterpillar B25
[+]

A mostani tesztalany is Kínából érkezett, ám ezúttal nem valami noname cuccról van szó. A Caterpillar elsősorban a világ egyik legismertebb munkagépeket gyártó vállalataként ismert. Ugyanakkor ma már például ruházati termékeket is kapni a cég logójával, és elérkezett az idő, hogy a mobilok között is letegyék a névjegyüket. Két modellt fejlesztettek ki, közülük most a B25 típust kaptuk meg az XXL GSM-től. A márkára jellemzően sárga dobozon leginkább a jókora logó feltűnő. Belül aztán rögtön a telefon néz velünk farkasszemet. Alatta megtaláljuk a tartozékokat is, ezekből a hálózati töltőfej, USB adatkábel és sztereó füles alkotta hármas már unalomig ismert. A két extrából a kevésbé érdekes egy 2 GB-os microSD kártya. Viszont a másik egy karabinerrel és mini iránytűvel kombinált szíj, amit persze a telefonra tudunk fűzni és amin megtaláljuk a hátlap levételéhez szükséges kis kulcsot is.

Caterpillar B25
[+]

Külső

Ezeknél a telefonoknál eléggé sokadlagos kérdés a formaterv, tulajdonképpen normál szemmel nézve a legtöbb strapamobil egyszerűen csúnya és ormótlan. A Caterpillar B25 viszont inkább a szebbek közé tartozik, sőt szerintem egyáltalán nem is csúnya a maga nemében. Nyilván a vastag gumiborítás és az átlagosnál legalább kétszer vastagabb kialakítás rögtön felismerhetővé teszi. A márkanév mellé olyan apróbb formai érdekességek tartoznak, mint az előlap alján lévő, méhsejt mintázatú rész, illetve a „lánctalp hatású” oldalsó részek, amik egyébként nagyon jó fogást is adnak neki. A minőségben nem igazán kötöttek kompromisszumot, rendkívül masszív az egész, jó anyagok, igazi „tömb” hatása van, elsőre is elhisszük, hogy sokat kibír. A szélső gumiborítás egyfajta peremként is funkcionál, így elöl és hátul erre fekszik fel. Külön érdemes megemlíteni az igen masszív, dupla fémcsavarral rögzített hátlapot, illetve a kijelzőre kívülről rácsavarozott, vastag üveglapot. Egyedül az USB-t fedő gumifedél nem illeszkedik teljesen jól, ám ez nem befolyásolja az ellenálló képességeit. Hogy mennyire ellenálló? A hivatalos specifikációk szerint IP67-es védettséget kapunk, ami teljes porállóságot jelent, illetve vízzel szemben akár 30 percet is kibír legfeljebb 1 méteres mélységben. Mivel a tesztkészüléket boltból kaptuk, így érthető módon nem álltam neki dobálgatni és elásni a homokban, viszont egy kis mosdatást kapott a Dunában. Ez abszolút semmilyen hatással nem volt rá, biztos vagyok benne, hogy a jóval komolyabb megpróbáltatások se okoznak kárt benne.

Caterpillar B25
[+]

Az előlapon szinte eltűnik a nem túl nagy, egész pontosan 2 hüvelykes TFT kijelző. Felbontása QVGA, a színek száma 262 ezer, ám ezeknél sokkal érdekesebb a csavarokkal rögzített üveg védőlap, aminek vastagsága nem hagy kétséget afelől, hogy karcolás vagy kisebb ütések meg se kottyannak neki. Maga a képernyő egyébként is jó mélyen ül, viszont nem emiatt, de nem épp acélos a betekintési szöge, gyorsan torzulnak és inverzbe váltanak a színek. Napfényben olvasható marad, de csak ha nem közvetlenül a kijelzőbe érkezik a fény. Egy szinttel lejjebb a gombok következnek, amik elég nagyok ahhoz, hogy kényelmesen tudjuk használni őket. Itt viszont a megvilágítás nem sikerült túl jól, gyenge és elég egyenetlen is.

Caterpillar B25
[+]

Hátul az akkufedél vonzza a szemet, egyrészt itt is a vastagsága dominál, meg ott van a dupla fémcsavar, ami a rögzítést biztosítja. A gumi borításba egy fémbetétet tettek, amire a Caterpillar logója került. A felső részbe találjuk a kamerát, mellette a zseblámpaként is üzemelő LED-et és a kihangosítót. Utóbbi hangereje hozza a kötelezőt, tehát elég jól tud ordítani, a minősége viszont csak csöngésre és telefonbeszélgetésekre megfelelő.

Caterpillar B25
[+]

Oldalt a vastag gumiborításba is rejtettek néhány dolgot, kivéve az alsó és felső részt, mert ezek üresek. Jobbra találjuk a zseblámpa billentyűjét, melyet hosszan nyomva kapcsoljuk be a fényt. Sajnos csak bekapcsolt telefonnál és csak a főképernyőnél működik (lezárt billentyűvel is megy). Baloldalt szintén van egy gomb, ezzel a kamerát tudjuk indítani, míg középtájékon egy masszív gumifedél mögött microUSB foglalatra lelünk.

Hirdetés

Menü, alapfunkciók

Nagy meglepetés ezúttal sem ért, mikor bekapcsoltam a készüléket. Kínából érkező nem okostelefonnál szinte biztosan MTK platformmal kell találkoznunk. A menü persze kapott némi Caterpillar beütést, az alap témánál fekete alapon sárga kijelölést és sárga alapszínű ikonokat kapunk (a másik két téma viszont totál komolytalan), bekapcsoláskor pedig egy henger mozgását figyelhetjük meg. A főképernyőn két szolgáltatói feliratot és térerőt látunk, ugyanis ez egy dual SIM-es készülék. A menü 12 ikonos, a kezelhetőség nagyjából jó, csupán az MTK zárt platformája jellemző problémák zavarhatnak minket. Ilyen a szövegbeviteli módok közti váltás (mindig körbe kell menni a teljes listán) vagy hogy bizonyos helyeken 2-3 gombnyomás elfogadtatni a beállítást.

Caterpillar B25 Caterpillar B25

A telefonkönyv 1000 névnek biztosít helyet, egy néven belül több adat is tárolható. Üzenetírásnál a billentyűzet nagy mérete segít, a szövegbevitelek közti váltás viszont inkább zavar minket. Jó pont, hogy az egyes gombok megnyomásakor a kijelzőn megjelenik az elérhetők karakterek listája. Van lehetőségünk e-mail is küldeni, ráadásul pár szolgáltatóhoz (mint pl. a Gmail vagy a Yahoo) előre be vannak konfigurálva, csak a felhasználónevet és a jelszót kell megadnunk.

Caterpillar B25 Caterpillar B25

Naptárat is kapunk, ez havi és napi nézetet tud, lehet bele feljegyzéseket is tárolni. Külön van egy jegyzet rész, illetve kapunk öt ébresztőt. Ezek mindegyike külön állítható, megadhatjuk a napokat, a dallamot és a figyelmeztetés módját. Nem hiányozhat a grafikus világóra, továbbá alapfunkciós számológépre, valutaváltóra, stopperre is gondoltak a tervezők. A diktafonnal akár órák hosszat vehetünk fel.

Caterpillar B25 Caterpillar B25

Multimédia, adatkommunkáció

A hátlapon lévő kamera 2 megapixeles és ez most tényleg valódi érték. Autofókusz nincs, LED fény viszont van, bár zseblámpának inkább hasznosabb. Néhány extra beállítást is találunk, úgy mint expozíció, fehéregyensúly, felbontás, minőség, időzítő és néhány effektus. Csodára persze nem szabad számítani, bár ezt sajnos nem tudom prezentálni, ugyanis valamilyen okból kifolyólag, a beállítások ellenére a fotóknak nyoma sem volt a memóriakártyán. Utólag arra tudok csak gondolni, hogy az exponáláskor nem menti el automatikusan a képeket, hanem azt nekünk kell egy újabb billentyűlenyomással jóváhagyni. Azt így látatlanban is elmondhatom, hogy a fotók minősége biztosan nem sok vizet zavar, már a kijelzőn, sőt a kissé akadozó keresőben is látszott, ez nem lesz fotós bajnok. Videót QVGA-ban tudunk rögzíteni, és ebből sikerült megőrizni egy felvételt, szóval IDE kattintsanak azok, akik félelmetes dunai hullámokat szeretnének látni.

Caterpillar B25

Zenei téren első látásra megfelelő kiszolgálást kapunk. Azonban a videolejátszóval kombinált zenelejátszó finoman szólva is borzalom. A zenék egyszerűen ömlesztve, név szerinti sorrendben sorakoznak egy listában, lejátszani vagy sorrendben vagy ismétléssel vagy véletlen sorrendben tudjuk őket. Ezen nem sokat kompenzál az, hogy a háttérben is fut, illetve számos hangszínből tudunk választani. Nem csak normál hangszínek vannak, hanem 3D módok és effektusok is. Bónusznak meg a lejátszás sebessége is állítható, ezeket kombinálva roppant vicces perceket lehet összehozni. Amúgy a hangzás minőségétől inkább sírva fakadunk. A dobozba csomagolt füles a HTC-re játszik dizájnban, hangzás viszont inkább a kukához hasonló. Se magas, se mély, nulla dinamika, csak hangerő van, de minek. Mivel a telefonon csak microUSB van, így másik füles beszerzése sem épp egyszerű. Az FM-rádió önmagában is működik, mert van beépített antenna. Nagyjából működik is, de megjelenésre elég gagyi hatású.

Caterpillar B25 Caterpillar B25

Ahogy az már kiderült, a B25 nem csupán strapabíró, hanem még dual SIM-es is egyben. A két kártya egyforma kiszolgálásban részesül, mindkettő négysávos GSM modullal működik. Ennek megfelelően legfeljebb csak EDGE átvitelt használhatunk. Az e-mailekhez ez még akár elég is, böngészni viszont biztosan nem fogunk. A gyári megoldás kínkeservesen behozza a mobilos oldalakat, de pl. a Facebook csak egyszer ment, utána többé már nem. Tegyünk rá Opera Minit, villan fel a tesztelő agyán a gondolat. Nos, a telefonból teljesen kimaradt a Java támogatás, így esélytelen bármit is letölteni rá. A két kártyás működéssel nem volt gond, de itt is csak dual standby módra van lehetőség. Azaz mindkét SIM együttesen van a hálózaton, ha pedig az egyiken telefonálunk, akkor a másikon nem vagyunk elérhetőek. Az viszont jó pont, hogy ekkor sem jelentkezik le a másik hálózatról. A hívások és üzenetek indítása előtt szimplán megkérdezi, melyik kártyáról szeretnénk kezdeményezni a műveletet. Más egyéb opciót viszont nem tettek bele, működik és ennyi.

Caterpillar B25 Caterpillar B25

Üzemidő, összegzés

Az igen vastag és alaposan bélelt hátlap lecsavarozása után egy 1300 mAh-s akkura bukkanunk. Ezt akár még gyengének is nevezhetnénk, legalábbis ha a Sonim hasonló mobiljaira gondolunk, amik viszont némileg nagyobb és komolyabb tudással rendelkeznek. Mivel azonban ez egy szimpla kétkártyás mobil, amiben semmi komolyabb energiazabáló funkció nincs, ezért meglehetősen sokáig működhet egy töltéssel. Sajnos nem sok időt tölthetett nálam a telefon, viszont amikor megkaptam, feltöltöttem teljesen és nagyjából félig volt még, mikor visszaadtam. Nem beszéltem túl sokat rajta, de némi fotózás, videózás és (kínkeserves) böngészés azért volt, ezek nem igazán voltak hatással a töltöttségre.

Caterpillar B25
[+]

Értékelés: Caterpillar B25
Külső
Ergonómia 7 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 4 pont
Belső
Kezelhetőség 5 pont
Sebesség 7 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 0 pont
Felhasználói felület élménye 3 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 7 pont
PIM funkciók 2 pont
Adatkommunikációs képességek 2 pont
Multimédia
Vizuális 3 pont
Audio 3 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 5 pont
Hogyan értékelünk?

Érdekes jószág ez a Caterpillar B25. Ütésálló telefonnak egyáltalán nem rossz, hiszen valóban nagyon masszív, jó minőségű és robosztus felépítésű. Ráadásul dual SIM-es, ami azért elég ritka dolog a strapatelefonok között. Mindazonáltal mint telefon, meglehetősen fapados, ami az MTK szoftvernek is köszönhető. Persze nem kötelező egy S3 tudását belepréselni, csak igazából a legalapabb funkciókon felül nem sokat tud, azt viszont elég bénán. A zenelejátszó béna (a hangminőség még inkább), internetezni esélytelen vele, Java nincs, szóval itt tényleg minden csak a telefonálás, az SMS és talán az e-mail körül forog. Mindezt viszont extrém körülmények között is biztosítja és biztosan vannak, akiknek ennyi elég is. Viszont ennek megfelelően a szolid tudásért szolidabb árat is elvárhatunk. A B25 ugyan meg sem közelíti a Sonim készülékek árszintjét (persze 3 év korlátlan garancia sem jár rá), ugyanakkor a kártyafüggetlenül 47 ezer forintos összeg kissé sok érte. Nyilván a kialakítást és a két SIM-et is ki kell fizetni, meg biztosan benne van a márkanév is kicsit. Plecsnit nem adok neki, bár külsőleg és kialakításilag tetszett, viszont szoftveres oldalról elég gyengének bizonyult.

Rusi

A tesztkészülék az XXL GSM jóvoltából jutott el hozzánk. Vásárláshoz kérem, kattintson ide!

A cikk elkészítésében a T-Mobile 4G mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Caterpillar B25
Caterpillar B25 Általános
Technológia GSM
Méret 123 x 55 x 22 milliméter
Tömeg 163 gramm
Színvariációk fekete-fekete, fekete-sárga
SIM-foglalat normál, dual SIM
Kijelző
Kijelző átlója 2 hüvelyk
Kijelző felbontása 240 x 320 pixel (200 ppi)
Kijelző típusa TFT
Színárnyalatok száma 262 ezer
Hardver
SoC típusa N/A
Processzor típusa N/A
Processzor csíkszélessége N/A
Processzor utasításkészlete N/A
Grafikus chip N/A
RAM mérete N/A
Memória
Telefonkönyv kapacitása 1000 név
SMS memória N/A
Szabadon felhasználható belső tárhely 78 MB
Memória bővíthetősége microSDHC (8 GB-ig)
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz (SIM1)
GSM 850/900/1800/1900 MHz (SIM 2)
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA nincs / nincs / nincs
IrDA / Bluetooth nincs / 2.1 (A2DP)
WiFi nincs
USB microUSB 2.0
Push-to-talk / RSS nincs / nincs
GPS vevő nincs
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok van
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés nincs / nincs
Hangrögzítés van
Ébresztés van, kikapcsolva is
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform MTK
WAP / HTML böngésző van / van
E-mail kliens van
Java nincs
Játékok van
Valutakonverter van
Extra szoftverek nincs
Multimédia
Fő kamera 2 megapixel, fix fókusz, LED villanó
Másodlagos kamera nincs
Videófelvétel van
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van (csak gyári)
FM-rádió van
Üzemidő
Alap akkumulátor 1300 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő ? óra
Beszélgetési idő ? óra
Internetezési idő ? óra
Zenelejátszási idő ? óra
Videólejátszási idő ? óra
Egyebek
IP67 por-, víz- és ütésálló kialakítás, zseblámpa, iránytűvel és karabinerrel ellátott hordszíj

Azóta történt

Előzmények

 • Evolve Raptor 2.0 - két kártyára vadászik

  A cseh gyártó újdonsága IP54 minősítéssel rendelkezik, egyszerre két SIM-kártyát tud kezelni, ám szoftveres oldalon van még hova fejlődni.

 • SynQe Q2 - katona dolog

  A SynQe Q2 keményfejű, ám mégis okos, kétkártyás, ráadásul igencsak ellenálló. Az IP67-et lazán megugorja, de még a katonai szabvány sem kihívás számára.

 • Evolve Gladiator - harcra készen

  Az Evolve legújabb strapamobilja IP68-as minősítéssel van felvértezve, szoftveres oldalon viszont nem sokat kínál.

 • Samsung C3350 Xcover 2 - hosszan tart

  A koreai gyártó legújabb strapamobilja bizonyos szempontból visszalépés az elődökhöz képest, de rossznak mégse mondható.

Hirdetés