2018. december 19., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

BlackBerry Key2 LE - LEvelezési rovat

A BB Key2 LE esetében pont annyi és olyan kompromisszumot kötött a gyártó, amivel megtarthatta az egyediséget, de összhangba hozta a teljesítményt, a funkcionalitást és az árat.

Hardver, szoftver

Hát, a hardver már a Key2 esetében sem volt kiemelkedő, noha sem a teljesítményre, sem a felhasználói élményre nem lehetett őszintén panaszkodni. A helyzet az, hogy most is jóval az árkategória alatti konfigurációt sikerült belerakni a szerkezetbe, ami ezúttal sem jelenti azt, hogy egy másodpercig is elégedetlenek lettünk volna a performansszal. A Snapdragon 636 nagyon nem ebbe a szegmensbe való. Legalábbis az árat tekintve. Viszont lényegében nincs is olyan szegmens, amiben a BlackBerry Key2 LE-t, vagy akár a BlackBerry Key2-t meghatározhatnánk, tehát nem igazán lehet összehasonlítani semmivel. Még úgy sem, ha egy OnePlus 6 vagy egy Xiaomi Mi 8 pont ennyibe kerül Snapdragon 845-tel, ugyanez az összeállítás pedig a Redmi Note 5 esetében pont százezerrel olcsóbb.

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark BlackBerry Key2 LE BlackBerry Key2 OnePlus 6 Xioami Mi 8 Honor View 10
Rendszerchip Snapdragon 636 Snapdragon 660 Snapdragon 845 Snapdragon 845 HiSilicon 970
AnTuTu Bench. 7.x 116428 pont 140389 pont 267397 pont 263933 pont 208054 pont
Geekbench 4 (single/multi) 1374 / 4914 pont 1621 / 5857 pont 2456 / 9007 pont 2465 / 9126 pont 1900 / 6674 pont
GFXBench Car Chase onscreen 7,5 fps nem futott le 30 fps 31 fps 22 fps
GFXBench Car Chase offscreen 6,3 fps nem futott le 35 fps 35 fps 22 fps
GFXBench Man. onscreen 18 fps nem futott le 58 fps 59 fps 56 fps
GFXBench Man. offscreen 16 fps nem futott le 76 fps 81 fps 62 fps
AndroBench Sequential Read 274,33 MB/s 274,33 MB/s 720,09 MB/s 715,52 MB/s 845,87 MB/s
AndroBench Sequential Write 199,27 MB/s 199,27 MB/s 204,99 MB/s 205,88 MB/s 195,52 MB/s
AndroBench Random Read 83,55 MB/s 83,55 MB/s 137,04 MB/s 132,50 MB/s 146,21 MB/s
AndroBench Random Write 15,98 MB/s 15,98 MB/s 21,92 MB/s 21,56 MB/s 161,9 MB/s


[+]

Ettől függetlenül a Qualcomm alsó középkategóriás szettje 4 GB operatív memóriával egyszerűen kifogástalanul dolgozik, a BlackBerry féle optimalizációt pedig tanítani kéne. Igen, létezik a nyolc, teljesítménycentrikus klaszterben maximum 1,8 GHz-es Kryo 260 processzormagnál komolyabb összeállítás, az Adreno 509 pedig nem a legerősebb grafikus IGP, noha a teljesítmény azért elegendő a pasziánszt meghaladó komplexitású játékokhoz is. A Key2 LE esetében is inkább a képarány és a játékvezérlés az, ami inkább keresztbehúzza a dolgokat, nem feltétlenül a GPU.


[+]

A BlackBerry speciális szoftvercsomagjának integrációja továbbra is hibátlan, a készüléken ezt leszámítva gyári Android 8.1 fut augusztusi biztonsági csomaggal. A DTEK szerint viszont ez teljesen rendben van. A biztonsági szoftver monitorozza a telepített alkalmazásokat, számon tartja a hozzáférés-engedélyeket, értékeli a felhasználói beállításokat biztonsági szempontból, és figyelmeztet, ha valami nem oké. Például, ha túl gyenge PIN-kódot vagy jelszót állítottunk be a képernyőzárhoz. A Locker az egyes fájlok és alkalmazások titkosítását végzi, míg a Password Keeper a jelszavakat gyűjti egy, külön titkosított tárhelyre.


[+]

A Privacy Shade és a Redactor hasonló funkciót tölt be, előbbivel el lehet sötétíteni a kijelzőt egy tetszőleges méretű és helyzetű téglalapot kivéve, utóbbival pedig kitakarhatunk egyes részeket a tartalomból. Olyan, mint egy méretezhető cenzúracsík. Szoftveres oldalról, mármint ami nem a fizikai billentyűzethez köthető, egyedi megoldás az oldalpanel, és az ott (is) megtalálható BlackBerry Hub. Utóbbi továbbra is a legkomplexebb, legjobban paraméterezhető, legáttekinthetőbb fiókkezelő cucc. Bog is életvitelszerűen használja, függetlenül attól, hogy BlackBerry telefonja van-e, és én is szeretem. Havi pár száz forintért ugyan, de reklámmentesen.


[+]

Azon túl, hogy minden létező fiókot hajlandó kezelni, a kedvenc funkcióm a halogatás. Mármint, gyakran jön valami dolog, pont nem tudok vele foglalkozni, és fix, hogy később elfelejtem. Na, erre való a halasztás, ami lehet időhöz, földrajzi helyhez és hálózathoz is kötött. Az oldalizé pedig, aminek a hivatalos megnevezése Hatékonysági lap, egy összefoglaló felület, ami a Hub-ot, a naptárat, a kapcsolatokat, a feladatokat és tetszőleges widgeteket tesz könnyen elérhetővé, kicsit olyan elven, mint a Samsung edge panelje. A BlackBerry Message meg biztos jó, de egyedül nem buli. Kevés felhasználója van az ismertségi körömben, ami számszerűleg egy. Bog.


[+]

A szövegbevitel nyilvánvalóan túlnyomó többségében a fizikai billentyűzettel történik majd, de azért van virtuális billentyű is. Ilyenkor azért nem sok látszik a tartalomból, nem is érdemes erőltetni. A Key2 LE klaviatúrája nem érintésérzékeny, így nem hatja meg, ha simogatjuk, egyébként mindent tud, amit a normál Key2. A prediktív szövegbevitel beállításait kellett egy kicsit finomhangolni, mire rájött, mit várok el – és milyen nyelven, de az egyik legadaptívabb algoritmus, amit valaha láttam és hajlandó elfogadni, ha én valamit mégis úgy akarok írni, ahogy és nem a felajánlott javaslatok szerint.


[+]

A nagybetűket vagy hosszú nyomással, vagy a nyíl és a kívánt betű egyidejű megnyomásával lehet előszedni, csupa nagybetűvel írni pedig kétszeri lenyomással. Akkor úgy marad. A másodlagos karakterek az alt-tal varázsolhatók elő, de van szimbólum gomb is, ilyenkor a kijelzőn választhatunk. A speciális karakterek szintén hosszú nyomásra kerülnek elő, a kijelzőn választhatunk. A dedikált, konfigurálható valutabillentyű a billentyűzet aktuális nyelvétől függően jeleníti meg a pénznemet, a szóközzel pedig a böngészőben és listákban léptethetünk egységnyi tartalmat le és fel. Görgetni ugye itt nem lehet. Van még egy rakás tetszőlegesen beállítható billentyűparancs és kombinációk, érdemes időt szánni a készülék személyre szabására. Megéri.


[+]

További kedvenc megoldás az egyes billentyűkre kiosztható gyorsparancsok, amik akkor működnek, ha éppen nincs aktív beviteli felület a képernyőn. Hosszú és rövid nyomásra is beállíthatunk gyorsindítókat, értelemszerűen például a Facebook az F-fel, az Instagram az I-vel, Messenger az M-mel, és hasonlók, valamint a kijelölés, másolás és szövegbe illesztés is egészen egyedi. A szójavaslatok előtt van egy opció, ezt megérintve a kapunk lehetőséget hang alapú bevitel kiválasztására, emotikonok beszúrására, kérhetjük a virtuális billentyűzetet és elérhető a vágólap is. A lényeg viszont a szövegformázásra kitalált felület, megfogalmazni körülményes lenne, inkább a fenti képernyőfelvétellel illusztráljuk. A középen lévő virtuális D-paddal lehet mozgatni a kurzort.


[+]

Egyébként minden más gyári Android. Csak kérhetünk BlackBerry 7 és 10 ikonkészletet is, illetve az alkalmazásváltó tud csempés lenni. Van osztott nézet mód, ugyanúgy működik, mint bármilyen más rendszer esetében, értelme viszont körülbelül nulla, tekintve a kijelző méretét és főleg a képarányt. Vannak alkalmazásjelvények, dupla koppos ébresztés, kétfázisú értesítősáv és gyorskapcsolópanel, néhány extra kapcsolóval (Redactor, Privacy Shade stb.), alkalmazásmenü, kettős alkalmazások, és a BB saját cuccain kívül sztenderd Google szoftvercsomag. Plusz, Power Center energiamenedzsment.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.