ASUS ZenPad 10 Z301MF - fedél nélkül

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: Bog | 2017-11-13 11:20

Kéne otthonra egy táblagép, de ne legyen túl drága, mégis használható legyen tartalomfogyasztásra? Az ASUS 10 hüvelykes eszköze pont jó. Lenne.

Bevezető

Jó régen volt nálunk tabletről szóló cikk, ami nem véletlen. A nagy gyártók közül az Apple, a Samsung, a Huawei, a Lenovo és az ASUS csinál még ilyesmit, a kicsik sem erőltetik annyira a dolgot, főleg nem Android köré építve, a nagy kijelzős okostelefonok és a 2in1 eszközök harapófogója között egyre kevesebben keresnek ilyen berendezéseket, noha otthoni tartalomfogyasztásra, vagy utazáshoz sokszor könnyebb egy ilyen lapos, egyszerű cuccot használni, mint egy komplett notebookot. Családi körben pedig sokszor a gyerek játszik vele.


[+]

Egy jó táblagép sokszor elég drága, egy rossz táblagép pedig rossz. Nem érdemes spórolni a RAM mennyiségén, nem érdemes spórolni a kijelző felbontásán és minőségén és a hardver kapcsán sem szerencsés lemenni a kínálat aljára, az olcsó masinák ideig-óráig elketyegnek valamilyen tempóval, de ahogyan egyre több alkalmazás kerül rájuk, úgy válnak idegesítővé a tárhely, a memória és a hardver gyengeségeiből fakadó problémák, ami miatt egyre inkább kínszenvedéssé válik a gyengébb gépek napi szintű használata.


[+]

Ha nem komoly munkára, képszerkesztésre, erőforrásigényes játékok futtatására szeretnénk használni egy ilyen gépet, hanem böngészgetnénk, videókat és fotókat néznénk, középszintű unaloműzőket indítanánk, leveleznénk és dokumentumokat nyitnánk meg, akkor viszont nem a legfelsőbb kategóriákban elérhető masinák közül érdemes választanunk, hanem kell találni valamiféle középutat, aminek jelen tesztünk alanya is megfelelőnek tűnik a maga 75 lepedős árával. Ha a SIM-et nélkülöző modellek között nézünk szét, akkor egész nívós a választék, a Samsung T580 (Galaxy Tab A 10.1), a Huawei két modellje, a MediaPad T2 és M3 Lite, valamint a Lenovo IdeaTab A10 bukkannak fel. Ezekkel amúgy (már amelyiket teszteltük) nem voltunk elégedetlenek, tehát az ASUS modelljének is meg kell ütnie egy szintet ahhoz, hogy azt mondhassuk, hogy érdemes vetni rá egy pillantást.


[+]

És itt jön a tajvani gyártó számára a nehézség, mert ez a motyó ugyan meglehetősen friss gép, de például a Samsung versenyzője hardveresen erősebb, a Huawei M3 Lite is combosabb papíron, a Lenovo IdeaPad A10 viszont a jelek szerint ebben a mezőnyben nem ellenfél az ASUS számára. Viszont a másik két konkurenssel szemben illene valamit nyújtani, ami kiemeli a mezőnyből, és a ZenPad 10 meg is próbál egy-két trükköt, kezdve rögtön a formatervvel.

Külső

A ZenPad 10 Z301MF roppant gusztusos termék. Szögegyszerű a doboz, van benne egy kábel és egy töltőfej (előbbi Type-C, utóbbi 2 Ampert ad le), slussz. Viszont a gép maga karcsú, jó fogású, kávák éppenséggel pont vannak bőven, de legalább rendesen meg lehet fogni az egészet, a hátlapra rágyógyított mintázat pedig olyan hatású, mintha textilből lenne. Szépen körbefut egy fémes káva és egy szintén fémhatású keret, ami alul rákanyarodik a hátlapra. Itt van egy luk a microSD számára (mivel a ZenPad 10 ezen verziója nem fogad SIM-et), bal oldalon hangerőszabályozó gombokat találunk, felül pedig a bekapcsoló billentyűt tudjuk kitapogatni. A Type-C bemenet és a 3,5 mm-es jack a bal alsó sarokban tátong, más viszont nem töri meg a formaterv egységességét, ami felveti a kérdést, hogy hol a manóban van a hangszóró?


[+]

Hangszóró? Így, egyes számban? Hiba lenne, a kijelző felett (és alapvetően a bal-jobb, lent-fent relációk fektetett tájolás mellett értendők) egy komplett sáv húzódik végig, innen tör elő a hang, ami sztereó. És jól is szól, nem túl hangos, de még némi mély is akad. A hangszóró-csík és a kijelző között van előlapi kamera és fényérzékelő szenzor, a hátlapi fényképezőt pedig a jobb felső sarokban találjuk. Vaku nélkül.

Kijelző-teszt
Mérés Asus ZenPad 10 Z301MF Huawei MediaPad M3 Samsung Galaxy Tab S2 Asus ZenPad 3S 10 Z500M
Képátló 10,1 hüvelyk 8,4 hüvelyk 9,7 hüvelyk 9,7 hüvelyk
Felbontás 1280 x 1920 1600 x 2560 1536 x 2048 1536 x 2048
Technológia IPS-LCD IPS-LCD Super AMOLED IPS-LCD
Fehér fényerő 380 nit 409 nit 365 / 813 nit 465 nit
Fehér fényerő (min) 8,1 nit 6,9 nit n/a 6,9 nit
Fekete fényerő 0,23 nit 0,24 nit 0 nit 0,41 nit
Kontrasztarány 1654:1 1703:1 végtelen 1131:1
Színhőmérséklet 8561 K + kézi 9086 K + kézi 7322 / 6582 K 7540 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A kijelző Full HD felbontású, IPS technológiát használ, nem a legfényesebb darab a tabletek között, de beltéri használatra minden körülmények között elég, kint viszont a becsillanás sokszor sokkal zavaróbb, mint az, hogy nem túl acélos a fényerő. Az érzékenységgel és a betekintési szögekkel ugyanakkor semmi gondunk nem akadt.


[+]

Az általános anyaghasználat és összeszerelési minőség legalább egy kategóriával drágábbnak mutatja a gépet, mint amilyen az valójában. Jó megfogni, egyáltalán nem csúszik az érdes hátlapnak hála, kicsit lehetnének a kávák ugyan vékonyabbak, de a 470 grammos tömeg abszolút nem húzza a kezet, aminek nyilván az is az oka, hogy a 9 mm-nél is valamivel karcsúbb készülékházba csak egy 4680 mAh-s telep fért be — ennél a konkurencia általában többet kínál. Lehet egyébként billentyűzetet is venni a géphez, alul meg is van a csatlakozó, de ez további költséget jelent.

Hardver, UI

Bármennyire is szépséges a ZenPad 10 Z301MF külseje, belül meglehetősen középszerű. Ez konkrétan 2 GB RAM-ot (határeset), illetve egy MediaTek MT8163A nevű chipsetet takar, amit azért nem ismerünk telefonokból, mert ez egy olyan tajvani lapka, ami nem támogatja a mobilhálózatokat. Táblagépekbe tehát épp jó lesz, de a négy darab, 1,5 GHz-en ketyegő Cortex-A53-as magok és a melléjük rakott, kétmagos, 600 MHz-es Mali-T720 nem vetít előre szélvészgyors ügymenetet. Ez egy két évvel ezelőtt bemutatkozott MediaTek megoldás, ami felett érzésünk szerint már kissé eljárt az idő, ezt pedig a sebességtesztek is alátámasztják:

Teljesítmény- teszt
Benchmark Asus ZenPad 10 Z301MF Asus ZenPad 3s 10 Z500M Samsung Galaxy Tab S2 9.7 Huawei MediaPad M3
Rendszerchip MediaTek MT8163A MediaTek MT8176 Exynos 5433 HiSilicon Kirin 950
AnTuTu 6.x Benchmark 40062 pont 76307 pont n/a 93790
Vellamo Browser 2694 pont 4353 pont 4647 pont 6479 pont
Vellamo Metal 1019 pont 2671 pont 1841 pont 3024 pont
Geekbench 4 (single/multi) 712 / 1864 pont 1573 / 3313 pont n/a 1751 / 5430 pont
GFXBench Manhattan onscreen 4 fps 9,7 fps 12 fps 10 fps
Manhattan offscreen 1080p 4,1 fps 14 fps 17 fps 15 fps
GFXBench T-Rex onscreen 11 fps 23 fps 29 fps 21 fps
T-Rex offscreen 1080p 11 fps 31 fps 38 fps 29 fps

Ha nem lenne intő jel a különböző benchmark alkalmazások pontszáma, akkor elég csak kézbe venni a gépet és kicsit nyomkodni ahhoz, hogy egyértelmű legyen: a hardver saját képességei határán dolgozik már akkor is, ha csak a menüben bóklászunk, vagy adott esetben arra vetemedünk, hogy elindítunk egy alkalmazást. Nyilván kissé kisarkítom, de tény, hogy a 2 GB RAM már arra sem elég, hogy a böngészőben megnyitott oldalakhoz visszatérjünk egy alkalmazásváltás után, a menübe való belépés, a kezdőoldalra való visszatérés pedig jól érezhető késlekedéssel történik, noha az animációkat egyébként gördülékenyen végrehajtja a gép. Ha a háttérben zajlik valami frissítés, telepítés, akkor csúnyán belassul az egész rendszer. Felraktam néhány játékot (Chameleon Run, Flip Master, Smash Hit), ezek nem a legcombosabb grafikát igénylik, de egyik-másik játszhatatlanul szaggatott, hogy aztán a főmenübe visszatérve végignézzem, ahogyan a launcher kirajzolgatja az ikonokat. Ezen az árszinten ez minimum ciki. ZenPad 10-ből egyébként minumum ötféle változat létezik, amelyek leginkább chipsetben térnek el, de mindegyik négymagos MTK-t használ változó órajellel és mobilhálózati támogatással, illetve anélkül. Szignifikáns eltérés nincs közöttük, néhány piacon 2 GB helyett akadnak 3, illetve 4 GB RAM-mal szerelt változatok is — nyilván drágább árfekvésben.


[+]

A rendszer a 7.0-s Androidra épül, a ZenUI viszont (akárcsak a friss Zenfone-oknál) átesett egy karcsúsító kúrán, kiszórták belőle a felesleges alkalmazásokat, így sokkal áttekinthetőbb, mint korábban. Persze a hasznos funkciók megmaradtak, egy részüket bedobálták a beállítások menüpont alá (ami szintén átesett egy fazonigazításon), itt vannak tehát olyan menüpontok, amelyek extrának számítanak. A ZenMotion például a gesztusvezérlést és a duplakoppos felébresztést rejti, az ASUS egyéni beállítás nevű opcióban pedig beállíthatjuk, hogy a multiasking gomb mit csináljon, illetve itt találjuk a Játékmágus nevű okosságot is, ami arra jó, hogy videó készüljön a futó játékról, amire rá is beszélhetünk. Némi idétlen vihogás mellett észrevételeztem az ASUS Fedél nevű menüpontot, de hát fedél nélkül (höhö, ez ugye a tokot jelentené amúgy) az ezzel kapcsolatos zárolási és feloldási opciókat nem volt lehetőségem macerálni.


[+]

Az ikonok közé azért befurakodott néhány hozzáadott tartalom, mint amilyen az időjárás, az 5 GB tárhelyet adó WebStorage, a fájlkezelő, a diktafon és a Mobilkezelő, aminek a neve félig értelmezhetetlen egy tablet esetén, de belépve a szokásos felhozatal bukkan elő, lehet konfigurálni az értesítéseket, monitorozni az adatforgalmat, tisztítani a felesleges fájloktól a háttértárat és paraméterezni az energiatakarékossági üzemmódokat. Ezeken felül még egy előre telepített Facebook és Instagram app alkotja a gyári eszköztárat.

Multimédia

Kamerában nem túl erős a gép, ez már a speci átolvasása után is egyértelmű. Az előlapra 2 megapixeles, fixfókuszos modul került (ilyen képet csinál), a hátlapon kicsit komolyabb, de csak 5 megapixeles felbontást ígérő optika dolgozik, ebben legalább van autofókusz is, noha elég komótosan talál élességet, sokszor rá kell segíteni kézzel. Mindegy, egy 10 hüvelykes géppel relatív keveset fotózgat otthon az ember, de azért az Asus beleszórt az opciók közé egy csomó üzemmódot, mint amilyen az éjszakai, a szépség, a HDR, a panoráma és a GIF-animáció. Ez nyilván szoftveresen rendelkezésre állt ennél komolyabb tudású termékek kapcsán, de ehhez a hátlapi szenzorhoz relatív felesleges ez az eszköztár. Erre pedig a lenti képek szolgálnak bizonyítékként:

Igen, van baj. A vonalélesség esetleges, rengeteg a zaj, roppant szűk a dinamikatartomány, elmosódottak a részletek. Ha a HDR-t bekapcsoljuk, akkor pedig megnyúlik az expozíciós idő elég masszívan, aminek nyilván az az eredménye, hogy a felvételek zöme bemozdul. Beltérben, amikor nem tökéletesek a fényviszonyok az eredmény botrányos, márpedig egy 10 hüvelykes géppel nem városnézésre indulunk, hanem jellemzően a szobában tartózkodunk. Videót Full HD felbontásban tud rögzíteni a masina, abban sincs különösebb köszönet.


[+]

A képalkotás tehát nem erőssége a terméknek, zenében viszont annál inkább brillírozik. A felső hangszórósáv sztereó, a táblagépes mezőnyben figyelemre méltó hangerőt tud magából kipréselni, nem torzít maximumra csavarva sem és a hangkép is meglepően kulturált, akad némi basszus, nem recsegnek a magasak, ilyen szempontból kifejezetten jól teljesít a ZenPad 10. Fülessel is korrekt a minőség, itt még a mélyhangkiemelés jön extraként, tényleg nem lehet okunk panaszra, filmezéshez, játékhoz kellemes partner a termék. FM rádió persze nincs, de az Asus cuccokból ismerős audiovarázsló nem hiányzik, rá lehet tolni a DTS-t, babrálhatjuk a hangszínt, saját zenelejátszó ugyan nincs, a Play Zene bőven megfelel a célnak.

Adatátvitel, akkumulátor

Mivel a nálunk járt eszköz WiFi-only, azaz nem lehet bele SIM-et elhelyezni, ezért az adatkommunikációs repertoár meglehetősen szűkös. A WLAN 802.11 a/b/g/n szabványt ismeri, a Bluetooth 4.2-es verziószámú, illetve került bele GPS modul is, ami beltérben is összeszed annyi jelet, hogy találjon pozíciót. Említést érdemel még a MiraCast, de ezzel kifújt, nincs NFC, nincs infra, bár ezek talán keveseknek fognak hiányozni. Böngészéshez a Chrome adott, meglepetések itt sincsenek, a komplexebb weboldalak már dadogva görgethetők és a nagyítás-kicsinyítés műveleténél is látszik, hogy szenved a hardver.


[+]

Az akkumulátor ugyan papíron nem túl vaskos, de a hardver nem kér sokat enni, a kijelző sem óriási felbontású, mobilhálózati funkciók nincsenek, tehát az üzemidő nem alakul vészesen. WiFi-n keresztül streameltünk videót, ami nagyjából 5,5 órán keresztül megy folyamatosan maximum fényerő mellett, ez a kategória átlagának megfelel. Gyorstöltés nincs, a 2 Ampert leadó töltőfejjel kell három óra, hogy újra 100%-ot mutasson az indikátor, ha teljesen lemerített állapotról indulunk.


[+]

Összegzés. Két pozitívumot tudok elmondani a ZenPad 10 Z301MF kapcsán. Egyrészt roppant igényes a külső, frankó az anyaghasználat és az összeszerelés, másrészt pedig remekül szól kihangosítva. És ennyi. Minden más alapvetően a szomorkás kategóriába esik, nyögdécsel az erőtlen hardver az alapfeladatok ellátása közben is, teljesen felejthető a kamera, semmi extrát nem képvisel a kijelző, teljesen átlagos az üzemidő, a ZenUI pedig korrekt, de valahogy abban sem érezni, hogy különösebb odafigyeléssel készült volna. Szóval az összkép meglehetősen középszerű, az árazás viszont nem az, 75 lepedőért ennél szinte csak jobb gépeket lehet találni, ezt a hardveres teljesítményt könnyű felülmúlni. Ez rántja le nagyon a végeredményt, a MediaTek tényleg nem méri drágán a nyolcmagos megoldásokat, RAM-ból is elfért volna kicsit több, ha itt nem spúrkodnak annyira, akkor meg lehetett volna indokolni a magasra lőtt árat is a prémium külsővel és a kiváló audiós teljesítménnyel, de ebben az összeállításban a ZenPad 10 ezen verziója egyszerűen nem egy olyan tablet, amit ajánlani tudnánk. Pláne nem ennyiért.

Bog

A cikk elkészítését a TelenorHipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.