Hirdetés

Asus Zenfone 7 Pro - fordulásból lő, gól

Azért szeretjük az Asust, mert mernek próbálkozni. És van, amikor ennek remek termékek lesznek az eredményei, a Zenfone 7 Pro is ilyen.

Multimédia

A Zenfone 6-tal szemben az volt az egyik fő kritika, hogy oké, hogy forgatom a kameramodult, milyen jópofa, de a rajta ülő szenzorok számossága, funkcionalitása és minősége inkább középszerű volt, mintsem egy csúcsmodellhez méltó. Na, az Asus nekiállt és ráfeküdtek erre a témára rendesen, rögtön azzal kezdték, hogy bevásároltak csúcskategóriás szenzorból kettőt, egy Sony IMX686-ot a főkamerához, amely 64 megapixelt tud, de quad-Bayer szűrős, meg egy IMX363-at az ultraszéles modulhoz, amiben van PDAF. A telés lencséhez tartozó megoldást nem hirdetik, mindenesetre a Pro verzió ehhez és a normál kamerához is nyújt optikai stabit, ami szintén fájóan hiányzott az elődmodellből. Ha pedig már így alakult, akkor írtak hozzá egy olyan szuperstabi módot, ami tényleg igen ütőképesre sikeredett, babráltak az éjszakai móddal is kissé (a legfrissebb szoftverben — 29.12.18.10 — még egy kicsit), plusz bedobták a 8K-s videofelvételt is a pakliba, minderre pedig ráöntöttek pár extrát a forgatással összefüggésben, szóval igencsak odatették magukat.


[+]

Alapesetben nem 64 megapixelen dolgozunk, hanem a főkamera kapcsán 16, az ultraszéles esetén 12, a telés lencse mellett pedig 8 megapixeles lesz a felbontás. Ezek között lehet váltogatni akkor, ha nem állunk át 64 megapixelre — nyilván ilyenkor a másik két látószög nem elérhető. Van profi mód a szokásos beállítási izékkel (ISO 25-32000, záridő 32 és 1/1000 mp között, fehéregyensúly 2750 és 7500 K között) manuális fókuszálással, hisztogrammal és vízszintezővel, az éjszakainál viszont csak normál és ultraszéles látószöget enged a gép. Külön üzemmód a mozgáskövetés, ez főleg videónál és sorozatfelvételnél jöhet jól, a keresőben rá kell bökni a dologra, ami feltehetően mozogni fog, ha pedig így tesz, akkor a forgatható kamera segítségével a rendszer követi a témát és rajta tartja a szemét (illetve a fókuszt). Mármint magától, de főleg akkor, ha balra indul a tárgy/személy, jobbra csak akkor tudja követni, ha nem teljesen becsukott kamera mellett jelöltük meg. A panoráma mód továbbra is király, most már az ultraszéles látószöggel is neki lehet állni, csak megnyomjuk, hogy exponáljon, ő pedig megoldja a többit úgy, hogy nekünk nem kell trükközni, szépen végigfotózza a kamera kihajtogatása során automatikusan a megfelelő szögben a környéket, majd összeállít belőle valami baromi nagy képet, ide teszek is be ilyeneket, mindkettő kézből készült úgy, hogy én csak álltam egy helyben:

Esti panoráma
Esti panoráma [+]

Nappali panoráma
Nappali panoráma [+]

Mielőtt továbbmennénk azért említsük meg, hogy mivel a hátlapi kamera egyben az előlapi is, ezért iszonyú jó minőségben készülnek a szelfik (ez egy esti példa), akár ultraszéles látószöggel is. Ráadásul ezt észleli a motyó és annak érdekében, hogy a középen álló tag feje ne legyen uborka, a szélsőknek pedig némethszilárdos, ezért a lencsetorzítást is kompenzálja valamelyest. És persze van portré mód, ahol mindenféle szépítési effektet is bekapcsolhatunk, lent az utolsó két kép közül balra természetes szépségemben tündöklöm, a jobb oldali verzióban viszont minden extrát feltoltam. A magunk felé fordított kamerával is lehet videózni, éjszakai módot, lassított felvételt és pro videós módot választva dolgozni, csak tárgykövetés nincs, pedig szórakoztató lenne.

Hirdetés

[+]

Lent most már tényleg jöjjenek a szokásos tesztfotók előbb 64 megapixelben:

Majd 16 megapixelben:

A zoom használatával:

Végül pedig az ultraszéles látószöggel:

64 megapixelben a látottak alapján nem nagyon érdemes szórakozni, gyenge a vonalélesség, sok a túlélesített részlet és valami általános fakóság is belengi a felvételeket, amelyek persze jó 20-30 megabájtos méretűek és az exponálás is érezhetően lassan történik. 16 megapixelben már jobb az eredmény, de itt meg túl sok a képzaj eltüntetésére irányuló kísérlet, aminek a részletek elmosása lesz az eredménye, ettől még ez a legjobb kamera, ami valaha Asus telefonba került. Az ultraszéles modul a fotók alapján erős közepes, jóval frankóbb, mint egy átlagos telefonban, de azért nem olyan jó, mint mondjuk a Huawei P40-ben, vagy éppen a Xiaomi Mi 10-ben. A meg nem nevezett szenzorral dolgozó zoom viszont ahhoz képest egész jó, hogy valami szörnyűséget vártam, nappali fényviszonyoknál érdemes használni, ha a téma megkívánja. Alant pedig éjszakai módban dolgoztattuk meg a Zenfone 7 Prót:

Esti módban nincs nagyítás, csak a normál és az ultraszéle látószöget vethetjük be, egyik sem kápráztat el, a kézből megtartott felvételek hajlamosak bemozdulni, sok a zaj és a pixelhiba mindkét látószög esetében. Ennél bizony jobbat vártam volna. Az előlapi kamerával nem csináltam videót, mert az ugye nincs, de egyelőre nincs másik telefon a piacon, amivel saját magunkat tudjuk rögzíteni 8K-ban, úgyhogy azért ezt a lehetőséget nem hagytam ki. Ilyenkor nincs elektronikus, csak optikai stabi, de még így is bőven remek a kézremegés csillapítása. Bár a videóban azt mondom, hogy 24 fps-ben rögzít, de ez tévedés, simán tudja 30 fps-ben is ezt a felbontást, ami látszik is este itt:

Nappal pedig inkább valami mást videóztam 8K-ban:

Jöjjön egy 4K-s felvétel este:

Illetve egy Full HD-s nappal és este is, ahol már lehet a látószögek között is váltani:


Ez pedig szintén Full HD, 60 fps mellett, de a szuperstabi módot használva, egészen szuper eredményt érhetünk el így, fent a nappali, majd a szelfi, majd pedig az esti produkció, ott nyilván vannak már hibák, de még egy Samsunggal összevetve is kiváló az eredmény. Pláne, mert az nem tud 60 fps-t.Meglepő, magam sem gondoltam volna, de videózásra a Zenfone 7 kifejezetten alkalmas. A fókusszal szinte sosincs gond, a színek rendben vannak, már az OIS is elég jól csillapít, de a szuper stabilizációs mód tényleg szuper, ha pedig valaki szeret sokat beszélni a videóban úgy, hogy a feje is látszik, akkor mobilos vonatkozásban nem fog találni hasonló képességű eszközt, hiszen a dedikált előlapi kamerák sokkal rosszabb eredményt tudnak csak kipréselni magukból. Tök jól lehet timelapse felvételeket is csinálni egy jó szögben fixált kamerával, szóval egyelőre úgy hiszem, hogy az Asus kimaxolta, amit ebből a konstrukcióból ki lehet hozni, egyedül a Bluetooth mikrofonok támogatását hiányolom, de hát erre is csak kevés termék képes.

[+]

Zenei fronton lehet hiányérzetünk sajnos több apróság miatt is. Egyrészt ugye ezúttal már nincs 3,5 mm-es jack dugasz, ahogyan az FM-rádiót is hiába keressük. Másrészt viszont amolyan fél-sztereó megoldást kapott a termék, az alsó hangszóró korrekt minőségben szólal meg, felül viszont a forgathatós kamerában van a másodlagos hangszóró, ez jóval kevésbé harsány, inkább csak susmorog a másikhoz képest. Dedikált zenelejátszónk nincs, a YT Music van tolva platformszinten, szóval ha ez nem megfelelő, akkor irány a Play Áruház. Ha már hangok: a beállítások között találunk olyan apróságokat, mint a csengőhang erejének automatikus beállítása a környezeti zajok függvényében, de van dedikált kültéri mód, amikor megpróbál még többet kipréselni a rendszer a hangszóróból. Kapunk egy hívások közben is működtethető diktafont, viszont equalizer és egyéb zenei beállítások még akkor sem bukkanak fel, ha Type-C headsetet csatlakoztatunk (ami egyébként nincs a dobozban).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés