Hirdetés

Asus Zenfone 7 Pro - fordulásból lő, gól

Azért szeretjük az Asust, mert mernek próbálkozni. És van, amikor ennek remek termékek lesznek az eredményei, a Zenfone 7 Pro is ilyen.

Hirdetés

Doboz, külső

Általában egy telefon dobozáról annyit szoktunk írni, hogy van benne töltő és kábel. No, ez most is igaz, de kicsit többről is van szó. Egyrészt a kábelünk mindkét felén Type-C-ben végződik, ennek megfelelően a 30 wattos töltőfej is ilyen csatlakozót kapott. Ezt a választást lehet vitatni ugyan, de azért egyre több notebook is Type-C-re vált USB-A helyett, másrészt egyre több autó(!) is ilyen csatlakozót kínál a fedélzeti rendszerhez (Mercedes, Peugeot), ugyanakkor a gyorstöltési metódus a Qualcomm Quick Charge szabványa, magyarán másik, hasonló képességű töltőfejjel is működni fog rendesen, ha olyan helyre megyünk, ahol a szokásos kiépítést használva szeretnénk tölteni. De amit igazán értékelni lehet, hogy kettő tokot is ad az Asus alapból, az egyik egy áttetsző szilikon, a másik pedig egy sokkal keményebb műanyag, amely színben is illeszkedik, a fekete telefonhoz fekete, a mi, világosszürke tesztkészülékünkhöz pedig hasonló árnyalatú védelem érkezett.


[+]

Tény, hogy ezt is a telefonra applikálva már nagyon nem lesz kicsi és könnyű a holmi, tok nélkül is 230 grammot nyom, a 6,67 inches kijelző pedig nem mondható aprónak, hiába fedi le az előlap 84%-át, azért a Zenfone 7 jó nagy lapát. Viszont nincs notch, nincs kameralyuk, ez egy kijelző alakú kijelző, persze a sarkok le vannak kerekítve, de amúgy nem tudok belekötni ebbe a megjelenítőbe, amihez a panelt a Samsungtól veszi az Asus, ezt pedig nem is titkolják. Érthető amúgy, ez az infó bír némi marketingértékkel, ráadásul tényleg remek a kijelző 90 Hz-es képfrissítéssel, majdnem 850 nites maximális fénysűrűséggel, DC elsötétítéssel, szabadon csavarható színhőmérséklettel, HDR 10+ szabvánnyal és 1080 x 2400 pixeles felbontással. Mindez persze AMOLED, szóval a kontraszttal sincs gond. És még egy értesítési LED-nek is jutott hely úgy, hogy van always-on kijelzés is, ha igényt tartunk rá. Mondjuk nem a kijelző felett, hanem lent, a Type-C csatlakozó mellett, ami több mint fura, de ugyanúgy észre lehet venni, mintha az előlap tetején lenne.

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Asus Zenfone 7 Pro Samsung Galaxy Note20 Nubia Red Magic 5G Sony Xperia 1 II Xiaomi Mi 10 Pro Realme X50 Pro 5G
Képátló 6,67 hüvelyk 6,70 hüvelyk 6,65 hüvelyk 6,50 hüvelyk 6,67 hüvelyk 6,44 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2400 1080 x 2400 1080 x 2340 1644 x 3840 1080 x 2340 1080 x 2400
Technológia HDR10+ AMOLED Super AMOLED Plus AMOLED 4K HDR OLED HDR10+ AMOLED AMOLED
Képfrissítés 60 / 90 Hz 60 Hz 60 / 90 / 144 Hz 60 Hz 60 / 90 Hz Hz 60 / 90 Hz
Fehér fényerő 585 / 847 nit 480 / 590 nit 435 / 594 nit 311 / 575 nit 491 / 1155 nit 585 nit
Fehér fényerő (min.) 2,1 nit 1,7 nit 3,9 nit 1,8 nit 2,0 nit 3,8 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 8057 K + kézi 7132 / 6565 K + kézi 7649 K + kézi 8165 / 7384 K + kézi 7345 / 6624 K + kézi 7827 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

Alulról viszont hiányzik a 3,5 mm-es jack dugasz. A sajtónak szervezett, szűk körű online előbemutatón persze meg is kapták a kérdést, hogy ez miért maradt ki, amire az iparágban szokásos válaszként a helyhiányt jelölték meg, de végre megpróbálták meg is magyarázni. Először is a forgatható kamera elvisz egy rakás területet, aztán az 5G miatt az antennák is kérnek helyet, plusz nagyon nem akartak leadni az akkumulátor méretéből sem, szóval ezt a döntést hozták. Bele lehet kötni, hogy köszönöm, inkább legyen 200 mAh-val kisebb a telep, de kérek jacket, mindenesetre ezt választották, nyilván csináltak mindenféle kutatásokat és az esett ki, hogy a jack feláldozható. Ezzel lehet vitatkozni, magam is a 3,5 mm-es interfész mellett voksoltam volna. És még csak azt sem mondhatom, hogy nem kérdeztek, mert fél éve kitöltöttem egy kérdőívet, hogy szerintem milyennek kéne lennie a Zenfone 7-nek, direkt visszakerestem és 4000 mAh-s akkut jelöltem meg minimumnak, plusz a jack dugaszt, szóval ezek szerint mások nem voltak erre ennyire kihegyezve. De ugyanakkor (ha már visszakerestem) örömmel láttam, hogy a 90 Hz-es javaslatom is megvalósult, ahogyan az értesítési LED-re vonatkozó igényem is.


[+]

Látszólag csak egy multimédiás hangszórónk van alul, de fent a beszédhangszóró is besegít. Mármint az, ami a forgatós kameramodulban van benne, mert ebbe rakták, ami elég unortodox, de abszolút működő megoldás. Oldalt megint érdekes a helyzet, bal oldalt van a SIM-tálca, két szolgáltatói modult, illetve ezeken felül egy microSD-t is fogadni képes. Jobbra a hangerőt szabályozó gombpáros alatt pedig ül a Smart Key, ami bekapcsológomb, ujjlenyomat-olvasó és programozható gomb egyben. Hosszú és dupla megnyomásához tetszőleges alkalmazás, illetve funkció rendelhető, a biometrikus azonosításhoz pedig meg sem kell nyomni, csak odaérinteni az ujjunkat. Elképesztően gyors és hatékony, de az Asusnál mondták is, hogy erre külön rámentek. Ettől függetlenül van arc alapú feloldás is, de ehhez előbb fel kell éleszteni a kijelzőt, ha ezt nem az ujjlenyomatunkkal tettük meg, akkor kéri a rendszer a kódot, de közben felcsapja a kamerát, aztán sikeres azonosítás után vissza is húzza.


[+]

A hátlapon aztán ott a lényeg, a forgatható kamera. Ha nem tudnánk, hogy a Zenfone 7-nek van egy ilyen trükkje, akkor nem is tűnne fel, mondjuk a gyártó jól odaírta a hármas lencseszett fölé, hogy Flip Camera, szóval egyértelmű a dolog, de amúgy az egész miskulancia szépen illeszkedik a formatervbe, persze a kamerák kissé kiállnak, de mindkét gyári tokkal ez síkba hozható. A folyékony fém ötvözetből készült kameramodul egyrészt könnyű, másrészt ellenálló, a forgatásért felelős motor 40%-kal kisebb, de kétszer erősebb, mint a Zenfone 6-ban használt megoldás. Az eredmény? Kimondottan gyorsan fordul át a kamerahármas a kijelző fölé, ráadásul nagyon finoman lehet léptetni is fotózás-videózás során, szinte bármilyen szögben megállítható. Van persze hozzá leejtés-szenzor, ha azt érzi a telefon, hogy épp pottyan lefelé, akkor megpróbálja magát bezárni, ez a mi hevenyészett méréseink alapján már akkor is összejön neki a földet érés pillanatáig, ha egy méter magasról zuhan.

A mellékelt tokban
A mellékelt tokban [+]

A strapaíróbb tokon a kameramodul mellett van egy pöcök, amivel le lehet zárni a kamera forgathatóságát. Egy ideig gondolkodtam, hogy minek, aztán eszembe jutott, hogy az Asus “aktív tok” néven emlegette a kiegészítőt, vagyis arra tervezték, hogy rá lehessen tenni bringára, robogóra a készüléket, vagy sportoláskor (futás) velünk legyen, szóval ha tok nélkül megrázzuk vehemensen a telefont, akkor azért a forgatós kamera is kimozdul a nyugalmi állapotából, ezt lehet megelőzni ezzel a kis pöcökkel. Ha amúgy a motor azt érzi, hogy valamiben elakadt forgás közben, akkor nem erőlködik, hanem kitol a kijelzőre egy figyelmeztetést, hogy szerinte gond van, az aktív tokban levő pöcökről viszont előre tudja, hogy mi újság, és akkor azt mondja inkább, hogy oldjuk fel a reteszelést. Okos trükk, működik.


[+]

Az egész termék nagyon egyben van, nagyon minőségi benyomást kelt, nyilván a készülék súlya is hozzátesz ehhez az érzéshez. Az oldalkeret fém, a hátlap viszont nem az (akkor tényleg irtó nehéz lenne), hanem Gorilla Glass 3-mal védett üveg. Az Asus azt mondja, hogy szerintük tutira kibír 200 ezer forgatást a kameramotor, ez akkor is 5 év, ha naponta 110-szer izélgetjük, hát ahhoz nagyon komoly szelfifetisisztának kell lenni, hogy ez összejöjjön. Az IP-védelem viszont hiányzik, nyilván a forgatós kamera miatt nem lehetett megoldani olcsón, ez is nyilván egyéni preferencia kérdése, de mint látni fogjuk, a forgatós kamera annyira sokoldalúan működik fotós-videós vonalon, hogy ezt az áldozatot a magam részéről elfogadom.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés