Hirdetés

ASUS ROG Phone II - túlnövi a feladatot

Reneszánszukat élik a játékra kihegyezett mobilok, a ROG márkanevet működtető ASUS-tól pedig el is várjuk, hogy komolyan vegyék a műfajt: de vajon tényleg ez ma a legjobb gamer mobil?

Kamera, videózás, multimédia

Tudjuk, hogy a gamer mobilok alapvetően nem a kamerájukról szólnak, az erősen csúcsmodelles árazás mellett viszont nyilván elhanyagolni sem lehetett ezt az oldalt, a ROG Phone II tehát szinte egy az egyben megörökölte a ZenFone 6 kamerarendszerét, ezzel elértek egy korrekt, de nem kiemelkedő minőséget, és mivel a két készülék osztozik az DSP-ben is, így további fejlesztői munkaórákat spóroltak meg. Eltérés csak a kialakításban van, ha visszaemlékszünk, a ZenFone a motorosan forgó kamerarendszerével nem kívánt meg külön szelfikamerát, ide viszont kellett tenni egy egyébként 24 megapixeles, f/2,2-es, közepes minőséget nyújtó előlapi egységet, amivel mi is csináltunk egy nappali (+portré) és egy éjszakai fotót is.


[+]

Térjünk is vissza a hátlapra: a Sony által igen komoly mennyiségben gyártott, 1/2"-os fizikai méretű IMX586 szenzor elvileg akár 48 megapixeles fotók készítésére alkalmas, ám gyakorlatban a quad bayer színszűrővel felvértezett megoldás 12 megapixelben hozza a legjobb képminőséget, így jellemzően mi is ilyen beállítással használtuk, jóval kevésbé voltak ezáltal túlélesítettek és festményszerűek a fotók, ráadásul a feldolgozási idők is lecsökkentek: hiába villámgyors gyakorlatilag mindenhol a mobil, ilyen téren lehetett volna rajta fejleszteni. Az f/1,8-as lencse 26 milliméter ekv. gyújtótávolságot nyújt, viszont ami a ZenFone 6 esetén a motoros megoldás miatt érthető, az ebben a fixált esetben kicsit fájó: nincs optikai képstabilizálás. A másodlagos kamera 13 megapixeles és nagylátós képeket lőhetünk vele, 125 fokos szöget zár be (ez körülbelül 11mm ekv.), egyébként pedig fixfókuszos.

[+]

Főkamerás használat esetén, kissé komikusan válthatunk 1,0x és 2,0x zoom között, de persze ne tévesszen meg minket a dolog, teljesen digitális lesz az eredmény. A kameraszoftver egyébként megadja a legfontosabb beállítanivalókat, van HDR (akár automatikus felismeréssel), állíthatjuk a képarányt, a vakut, a színmódot, továbbá deaktiválhatjuk az ikonokkal jelzett AI-jelenetérzékelést, csinálhatunk időbélyeget, ASUS-vízjelet, és persze megvan a lehetőségünk exponálógombot beállítani és kompozíciós rácsot használni. Kézi módban megvannak a szokásos állítási lehetőségek (ISO, fehéregyensúly, zársebesség, kézi fókusz, expozíció-korrekció).

Mindenhol fotóztunk a főkamerával és a széles látószöggel is, hogy egyértelműen látsszon a különbség, de elemezni nyilván külön érdemes őket. Nappal, 12 megapixelen a főkamera jól teljesít, van bőven részlet, miközben kevés zajjal találkozunk, viszont alapértelmezett automatikus HDR ide vagy oda, a dinamika inkább csak jó, mint kiemelkedő, és sokszor alulexponálással próbálja kevésbé feltűnővé tenni hiányosságát a rendszer. Korrekt fehéregyensúllyal, a valóságnak megfelelő hangulatú képek születnek, a vonalélesség jó, a lencserajzolat viszont a széleken puhul, és itt-ott kromatikus aberráció is felüti a fejét, ezt a témához kevésbé értők is megfigyelték. A telefon alapvetően villámgyors működése mellett meg kell jegyeznünk, hogy főleg bekapcsolt HDR-rel sokszor fél-egy másodpercig is eltart egy kép feldolgozása, és ha közben kilépünk a kamerából, nem történik meg a mentés, érdemes tehát kis türelemmel, ráhagyással közelíteni, ilyen téren egyértelműen vannak pörgősebb alternatívák a ROG Phone II-nél.

Az össze-vissza paraméterezhető portré móddal rengetegféleképpen lehet játszani, viszont a kínai mobiloktól megszokott, erősen komikus-parádés effektek szerencsére elmaradtak, inkább a különféle elmosásokkal lehet a végletekig játszani. Mi most csak egy közepes arcszépítést és egy erős háttérelmosást alkalmaztunk Bognál, amiből kiderült, hogy az arc és a sapka határvonalaival nem, viszont a szemüveggel és a dinamikatartomány adottságait felülről súroló, kissé kiégettnek látszó pólórészekkel meggyűlik a rendszer baja. Éjszaka az elérhető képminőség korántsem a csúcskategóriát idézi meg, zaj a homogén területeken akad bőven, és sajnos a részletesség sem túl jó, az igazi probléma viszont mégsem ez, hanem a szoftveres hetktikusság, ami miatt néha kicsit lassan, rossz minőségben készülnek el a felvételek. Ha gyorsan fotóztunk le valamit a ROG Phone II-vel éjszaka, nézzünk be a galériába, hogy jól sikerült-e, és ha nem, inkább még helyben csináljunk néhány másodpéldányt, mert a rövid záridők és magas automatikus érzékenység ellenére tapasztaltunk néha bemozdulást és minimális fókusz-tökéletlenséget.

Térjünk át a videókra. Papíron, az akár 60 fps sebességgel lőhető 4K felvételek alapján azt gondolhatjuk, hogy a csúcsra tör az ASUS, ám a valóság ehhez képest kissé eltérő: nincs olyan kicsi felbontás és lassú sebesség, amiben felvétel közben tudnánk a két kamera között váltani, a főkamera esetén a digitális zoom az egyetlen fegyverünk a képváltoztatásra. Jóval ügyesebb képstabilizálásra és valamennyivel intenzívebb háttérzaj-csökkentésre lenne szükség (hiába a négy mikrofon), az esti felvételeket sokszor vibrálás zavarja meg. Beállítási lehetőségek közt van 4K 30 fps-sel, Full HD 60 és 30 fps-sel, illetve 720p-s felbontás is, lassított felvételek esetén 720p@480 fps áll rendelkezésre, Full HD-ben pedig 120 vagy 240 képkocka másodpercenként. A H.264-es formátumon kívül választhatunk jobb tömörítésű, de egyelőre még kevesebb eszközzel és szoftverrel kompatibilis H.265-öt, illetve adott esetben teljesen kikapcsolhatjuk a stabilizálást.

A tartalomfogyasztási oldal kapcsán jóval több mindent tudunk dicsérni: egyrészt ott van alul a 3,5 milliméteres jack csatlakozó, amin keresztül lényegesen tisztább, jobb minőségű hang jut el az analóg hangkeltőkig, mint egy átlagos jack adapterrel, és persze jóval kényelmesebb is az átalakított megoldásnál. Ma már nagyon elterjedtek a különféle streaming szolgáltatások, és nyilván mindenki olyan lejátszót tölt le az áruházból, amilyet akar, viszont gyári, dedikált zenelejátszó nincs, a Play Zene van előre telepítve, a hangszínszabályzó pedig teljesen külön, az ASUS-féle audiovarázslóban van jelen, egyébként elég részletesen beállítható. A gyártóra jellemző megoldással, eldugva találjuk meg az FM-rádiót, az értesítési sávig kell felnyúlnunk és a gyorsikonok közt, a második oldalról tudjuk megnyitni, szokásos módon ehhez is kell egy antennaként szolgáló füles.

[+]

FIlmezni, streameket nézni minden értelemben jól lehet vele, egyrészt ott van a méretes, gyönyörű színekkel operáló AMOLED panel, másrészt pedig a ROG Phone II mobilos értelemben zseniálisan jó sztereó hangszórópárt hord az előlapján: nem csak marketingfogás a különálló Smart NXP erősítő meg a DTS:X szavak említése: tesztalanyunk élénken, erősen szólal meg, remek a térérzete, a részletessége, összességében tehát a minősége messze meghaladja a mai, karcsúsított mobilok által beállított átlagot.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

  • Mitől jó egy gamer telefon?

    Egyre több gyártó készít kimondottan játékosok számára okostelefonokat. A növekvő kínálat hatására végiggondoltuk, hogy szerintünk mitől jó egy efféle termék.

Hirdetés