Hirdetés

Alcatel 5V - egy éve indult a múltba

A középkategória alján eleve nem magas az átlagos minőségi szint, viszont az Alcatel 5V esetén sajnos rég nem látott hibákkal is találkozunk.

Kamera, multimédia

A hátlapon természetesen kettő darab kamera is helyet kapott, és ahogy az az olcsóbb modelleknél lenni szokott, a másodlagos, 2 megapixeles mélységszenzornak különösebben nagy relevanciája ennél a modellnél sincs. A fotókat egy 12 megapixeles, PD-autofókuszos, f/2,2-es apertúrájú optikával szerelt egység végzi, viszont akár 16 megapixelre is interpolálhatunk, ami már csak első hallásra is ellenállhatatlanul hangzik. A hozzá tartozó szoftvert túl gyorsnak nem lehet mondani, lassúnak viszont igen, főleg élőkép-lekövetés és esti exponálás-feldolgozás szempontjából. Az egyértelmű, automatikus módon kívül van panoráma, instant-montázs, portré és Google Lens, meg persze csomó színmód, időzítő, vaku, ellenben olyan alapvető dolgok is hiányoznak, mint a HDR. Az expozíció-korrekció érintőfókuszálás után használható.


[+]

A fotók többsége első ránézésre nem mutat rosszul, kissé túlszaturált és sok helyen mosott, de nappal alapvetően megosztható állapotú fotók készülnek, korrekt fókusszal. A homogén felületek zajosodása, a szélek gyenge lencserajzolata és az alacsony részletesség ebben a kategóriában, a fent látható mértékben elnézhető, a dinamika gyengesége pedig korántsem annyira feltűnő, mint az éjszakai fotóknál. Este ugyanis nagyjából minden elveszik.

Hirdetés

[+]

Lassúvá és nehézkessé válik a fókusz, borzasztóan lassú lesz a szoftver, és bár próbál valamit kompenzálni egy automatikus éjszakai móddal, összességében élvezhetetlen massza lesz a képek többsége, legyen szó beltéri vagy kültéri képekről egyaránt. A dinamika halványsága itt üvölt fel igazán, ilyen látószög/apertúra párosból persze nem is egyszerű jó éjszakai képeket kihozni. A 8 megapixeles szelfiknél hatalmas a hibázási arány, tehát érdemes sokszor lőni, mire lesz egy, ami nem elmosott, viszont a kategóriájának megfelelő közepes minőséget tudja hozni.

Maximum Full HD felbontású, bekapcsolható elektronikus stabilizálással bíró videók készülnek, 30 fps elméleti maximummal, viszont nagyon gyenge minőségben. Szemcsés, zajos, össze-vissza fókuszálgató rövidfilmeket tudtunk vele csak rögzíteni, mindenféle beállítástól függetlenül, ami a fotók minőségéhez képest is masszívan mellbevágó volt. A szavak helyett beszéljenek a lenti példák.

[+]

Videókat nézni legfeljebb 1080p-ben érdemes, a DivX-kódolás vagy az AC3 hang pedig a gyári lejátszó használata esetén kerülendő. Az alsó, multimédiás hangszóró inkább erős, mint jó minőségű, zenehallgatásra érdemesebb valami alternatív hangkeltőt bevetni, akár a mobil tetején lévő jack csatlakozóba, ami egyébként kellemes hangzást tud nyújtani. Nem maradt ki az FM-rádió, de ehhez szintén kell egy antennaként szolgáló fülhallgató.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés