Hirdetés

Aeno RC4S - génjeiben van a takarítás

Ha egy eddig mással foglalkozó márka robotporszívóval jön piacra, akkor általában eleinte ehhez partnereket keresnek. Az Aeno jó partnert talált.

Hirdetés

Doboz, kialakítás

Az RC4S kapásból abban is eltér a Liectroux G7-től, hogy fehér, míg a másik termék fekete. Egy rakás robotporszívó kipróbálása után az a meglátásom, hogy ezek a dolgok igenis legyenek fehérek, bemásznak az ágy alá, a kanapé mögé, ami por nem a földön van, az a tetejükre száll, ami a fehér cuccokon nem annyira zavaró, mint mondjuk a Proscenic M9 fényes fekete burkolatán. A csomagolás kifejezetten nívós, a megszokott mennyiségű extra tartozék jár hozzá, jelesül összesen 3 db porzsák a dokkolóhoz, egy-egy pót felmosórongy és körkefe, egy extra HEPA-szűrő, illetve egy kisebb kefe azért, hogy lehessen tisztítgatni a gép alját. Csak jelzem, hogy a Roidminél a legtöbb gépnél van ennek a kis kefélnek helye a dokkolóban, ez egy olyan ötlet, amit érdemes lenne eltanulni.


[+]

A csomagolás alapvetőn két nagyobb egységet rejt: a porszívót és a dokkolót. Ez utóbbihoz nincs olyan rámpa, amit például a Proscenic és a Roidmi is ad a drágább gépekhez, ezért az RC4S valamivel többet tökörészik akkor, amikor vissza akar térni a bázishoz. Ha a töltőn üldögél és esetleg belebotlunk, akkor feltámad, kijön a helyéről, méltatlankodik és utána visszaigazítja magát, ezen elég jól szórakoztam, van személyisége a robotnak. A dokkolót nyilván a falhoz érdemes helyezni, ha túl hosszú lenne a tápkábel, akkor van egy kitüremkedés hátul, amire a felesleges madzagot fel lehet csavarni. A bázisnál nincsenek nagy megfejtések, a tetejét lehet felemelni, hogy hozzáférjünk a porzsákhoz, aminek a bemeneti pontját egyébként UV-val is megvilágítja ürítés közben a masina, hogy irtsa a baktériumokat.


[+]

A dokkoló előlapján egy pulzáló fény jelzi, hogy a robot tölt. A porzsák három literes űrtartalmú, maga a porszívó 0,25 literes kisebb tartállyal rendelkezik, ha mindig telepasszírozzuk porral, akkor 12 alkalommal tudja átlökni a szennyet a dokkolóba, mielőtt cserélni kéne a zsákot, nyilván nem lesz mindig fullon a dolog, az Aeno 40, maga a Liectroux 60 alkalommal kalkulál, de ezek csak hasraütéses számok, az ingatlan mocskosággi szintjétől függ inkább, hogy milyen sűrűséggel cserélgetünk a bázisban tartozékot.


[+]

Maga a robot szokás szerint kerek. Kifejezetten csinos, két, megvilágítással rendelkező gomb van rajta, a kikapcs és a home, utóbbival nyilván a helyére lehet küldeni a gépet. Ha egyszerre nyomjuk a kettőt, akkor visszaállítja a hálózati kapcsolatot és várja a telefonos alkalmazásról érkező instrukciókat a WiFi kapcsán. Itt relatív fontos aspektus, hogy csak a 2,4 GHz-es hálózatokon hajlandó működni — ez egyébként még mindig elég gyakori a porszívók esetén, csak a duplaennyibe kerülő csúcsmmodellek vannak felkészítve 5 GHz-es frekvcenciára. A gép tetején ott a LiDAR, elöl kapott egy lézeres letapogatót, így csak akkor ütközik neki tereptárgyaknak, ha azok vagy annyira alacsonyak, vagy annyira vékonyak, hogy nem veszi észre. Tipikus eset egy olyan polcos szekrény (vagy TV-állvány), aminek alsó polca a földön van, de felette ugye már ott a pakolható terület, na erre a legtöbb gép fel akarna mászni, mert nem látja a legalsó polcot.


[+]

Az Aeno RC4S burkolatának előre néző félköríve rugalmas, vagyis benne van az ütközésérzékelő, tolatni pedig csak akkor szokott, ha a helyére áll be. Ha valaminek nekimegy, akkor inkább először forog egy kicsit, csak akkor áll neki rükvercben közlekedni, ha másképp nem tud kijönni valami zegzugos zsákutcából. A portartályt fiókszerűe lehet kihúzni hátulról, ebben van a cserélhető HEPA szűrő, illetve itt lehet betölteni a felmosóvizet is. Vizes takarításhoz fel kell pattintatni a felmosós tartozákot is, ami egy félköríves panel, ezen ül tépőzárral rögzítve a rongy, amit ugyebár le lehet szedni és be lehet dobni a mosógépbe is. Ezt egyébként érdemes is megtenni, mert ha rajta hagyjuk a gépen a felmosás után, akkor a büdös életben nem fog megszáradni, miközben a robot a dokkolón tesped.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés